20 съвета при работа с инфлуенсъри по маркетингови кампании

Posted by Иво Илиев in Маркетинг on септември 14, 2023

Съвет №1: Инфлуенсър може да бъде всеки – от публично-известната личност до Ваш клиент от малко населено място в България. Никога не забравяйте това!

Съвет №2: Не важен само и единствено броят последователи. Виждал съм как хиляди кампании с инфлуенсъри се провалят не, защото достигат до малко хора – а поради две други, съвсем различни причини. Едната е, че хората не се интересуват от рекламирания продукт, а от самия инфлуенсър – и продуктът, за който си колаборират инфлуенсъра и бранда остава на заден план. Втората е, че инфлуенсъра може да не буди достатъчно доверие със съдържанието си за продукта – и това да доведе по-скоро до негативни реакции като хейт и уронване на репутацията на бранда.

Съвет №3: Винаги гледайте до каква степен аудиторията се доверява на инфлуенсъра за продукти като Вашия. В тази връзка много брандове се научиха да търсят т.нар. „нишови инфлуенсъри“, а много инфлуенсъри решиха да не са „компетентни във всичко“, а само в една или две конкретни области – с което да станат „нишови“ (според пазарната ниша, относно която създават съдържанието си).

Съвет №4: Клиентите също могат да са Ваши инфлуенсъри. Помислете за политики към тези, които имат такъв потенциал и такова желание – как да ги привлечете да създават съдържание за Вашия бранд и как да организирате процесите около популяризирането на това съдържание.

Съвет №5: Един пост не е достатъчен! Винаги мислете за множество постове, разпределени в рамките на месец или няколко месеца – които инфлуенсъра по график да публикува. Не очаквайте, че хората имат цялото време на света да гледат неговите постове с Вашия продукт – дайте време на аудиторията да достига до съдържанието от инфлуенсъра, с който работите.

Съвет №6: На едно място не е достатъчно! Винаги обмислете постинг план, който съдържа постове за множество канали – не само фейсбук, тикток или инстаграм – а всичките по възможност. Клиентите ни най-често посещават всички канали – не само един от тях – и това натрупване на рекламни послания в различните канали е важно.

Съвет №7: Не само в един формат на постовете! Комбинирайте инфлуенсърски stories, shorts, reels (ленти) и feed постове под формата на видеа и снимки – статистически е доказано, че така има по-голям ефект.

Съвет №8: Публикувайте съдържанието многократно. Един и също пост може да бъде публикуван повече от 1 път – защото надали от веднъж ще достигне органично до всички заинтересовани.

Съвет №9: Определете бюджети за реклама. Важно е. Инфлуенсърът не може да бъде отговорен за разпространението на поста Ви – тъй като алгоритъм, който никой не знае дори на 50% разпространява неговите постове. Затова не може да очаквате, че инфлуенсъра ще компенсира рекламата и по някакъв начин замества рекламата. Обезателно в самото начало на кампанията отделете бюджет и разработете стратегия за многоканално рекламиране.

Съвет №10: Определете бюджетни буфери за реклама и за колаборативното съдържание. Какво имам предвид? В процеса на кампанията, в която си колаборирате с инфлуенсъра – може да има „сътресения“, т.е. KPIs да не се постигат или да бъдат надхвърлени очакванията за тях. Тогава допълнителен бюджет и свежо инфлуенсърско съдържание – ще са добре дошли. Затова заделете пари настрана за допълнителни активности като рекламиране и съдържание.

Съвет №11: Обсъдете съдържанието със специалисти, екип, фокус групи – за да сте сигурни за влиянието му. Това, че съдържанието може да се харесва на Вас или на инфлуенсъра, с когото работите – не означава, че ще стане любимо за Вашите потенциални и настоящи клиенти. В практиката всички сме били свидетели на големи кризи не, защото инфлуенсъра е зле или брандът е зле – а защото брандинг съдържанието от инфлуенсъра е зле. Затова – преди да публикувате – не бързайте и обсъдете с маркетинг специалист, фокус-група от клиенти, екип – за да имате малко повече гледни точки и да редуцирате шансовете да сгафите пред масовия потребител.

Съвет №12: Нека фокус е Вашия продукт и само той – най-често е лоша идея да се съгласите за по-малко пари Вашият продукт да бъде част от съдържание, в което инфлуенсърът го представя заедно с други продукти. Има много случаи, в които продукт просто е тагнат върху една красива инфлуенсърска снимка – с което фокусът тотално се губи и масата изобщо не забелязва продукта. В един момент ние, маркетолозите, питаме фокус-група клиенти най-обикновен въпрос „Какво рекламира този инфлуенсър“ и клиентите изобщо не успяват да познаят.

Съвет №13: Полезност! Полезност! Полезност! Често инфлуенсъра се чуди как да изрекламира продукта така, че да е интересен. И често нещата изглеждат супер инсценирани. Винаги съдържанието към хората трябва да има доза полезност за тях. Не случайно giveaways с награди се оказват по-успешни – защото има аванта за аудиторията, което им е по-полезно, отколкото инфлуенсъра да обяснява суперлативи за продукта. Много брандове дават за рекламиране продуктите си на инфлуенсъри, които им правят откровени ревюта с предимства и недостатъци – а целия сценарий на тези ревюта се обмисля от специалисти относно неща като полезност, адекватност, засягане на бранд-репутацията и т.н.

Съвет №14: Подпишете договор и изяснете правата и задълженията. Така и двете страни ще са сигурни какво дават и получават. Важно е в договора да се обсъди как инфлуенсъра комуникира във връзка с доброто име на бранда и обратното. Важно е да изясните правата върху съдържанието и неговото разпространение. Моят съвет е задължително да изговорите договорните параметри с юрист.

Съвет №15: Не се фокусирайте само върху една метрика. НЕ гледайте само engagement, reach, impressions или clicks – проследете броят негативни и позитивни коментари, потърсете вариант за анкета във връзка с т.нар. brand recall lift.

Съвет №16: Поставете предварително ясни KPIs и цели на кампанията. Сигурно знаете че добрият брийф е гаранция за добри резултати от една кампания. Важно е целите да са реалистични, с ясно време, с ясни показатели, които са измерими и адекватни на търсените ефекти за бизнеса Ви след колаборацията с инфлуенсъра.

Съвет №17: Недвусмислени и ясни послания в комуникацията и криейтивите. Това е важно, за да не се окаже, че хората интерпретират съдържанието на инфлуенсъра така, че тези интерпретации да съсипват репутацията и доброто име на бранда. Важно е също и, за да няма подведени или объркани сред потребителите.

Съвет №18: По възможност не само един инфлуенсър. Не само, защото така може да правите сравнения и тестове – но и защото аудиторията получава едно по-голямо насищане с послания. Все пак това доколко може да използвате повече инфлуенсъри пряко зависи от Вашите финансови възможности – затова този съвет е пожелателен.

Съвет №19: При избора на инфлуенсър отделете достатъчно време да разгледате вече публикуваното от него съдържание. Никой не иска да е в ролята на бранд, който се оправдава, че ни чул, ни разбрал как инфлуенсъра, с който работят в старо свое видео се присмива на жертви на насилие например – както преди време се случи с един известен ютюбър и неговите спонсори.

Съвет №20: Помислете как колаборацията Ви с инфлуенсъра влияе на културата и вижданията на обществото. Често някои брандове, в идеята си да бъдат много оригинални, готини и различни – създават доста просташки и идиотски послания, криейтиви и кампании – които се превръщат в абсолютен криндж онлайн. Катко по-горе Ви посъветвах – потърсете мнения дали и Вие не правите същото, защото „подхлъзването“ тук е доста лесно и трудно-видимо.

Какво пропускам още като съвет?

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *