Shared Activity – ново предложение за Facebook Open Graph Actions

Какво представляват Open Graph Actions и с какво помагат на сайтовете?

Open Graph е най-добрият начин да популяризирате своя сайт във Facebook, показвайки споделените му страници еднакво добре в NewsFeed, Ticker и Timeline. В новата версия на Open Graph имате множество възможности да „опишете обектите“, които вашите посетители да споделят както вие искате във Facebook.

Преди месеци Facebook анонсираха новите възможности за споделяне чрез Open Graph. Както използваме бутон „Харесва ми“ , който всички отлично познаваме, така можем да използваме и бутони с други глаголи, например: „Готвя“, „Пътувам до“, „Посещавам“, „Купих“, „Поръчах“, „Играя“, „Запознах се с“ и пр. Facebook ги нарича „социални действия“ или „actions“, чрез които хората в интернет могат по-добре да взаимодействат и споделят повече информация помежду си.

След стартирането на actions много сайтове отчетоха рекодни посещения, ангажираност на посетителите си и развитие на таргетирания трафик от Facebook. Доста електронни магазини интегрираха actions за покупка и когато някой купи нещо на стената му се споделя „Иван купи маратонки Puma от магазин „X“ – споделеното, естествено е линк към същите маратонки, който се поделя на приятелите на Иван, сред които има и потенциални нови клиенти на е-магазина. По същия начин туроператорите използват actions „посети“ или „ще почива на“; хотелите – „нощува в“, „отседна в“; готварските сайтове – „готви“, „опита ястието“; новинарските сайтове и блоговете – „прочете“, „написа“ и пр, и пр.

Facebook actions, обаче, са не малка инвестиция, и въпреки, че си струва, все пак разработките за интеграция на actions не са по силите на всеки сайт или бизнес. Причините за това са няколко:

  • Facebook имат доста голям и сериозен списък с изисквания, които трябва да бъдат стриктно спазени за да бъде одобрен един action (да, action-ите се одобряват от специален екип от хора във Facebook, с цел да няма никакви злоупотреби)
  • Изискват се множество разработки, чрез които хората да могат да управляват споделеното съдържание във Facebook чрез Open graph actions. Тези разработки изискват интеграция на Facebook API, което е доста времеемко, трудоемко и специфично начинание
  • Изисква се интеграция на Open Graph Protocol – нещо, което у нас все още имат малко уеб сайтове
  • Изисква се познание на facebook applications(приложения) и управлението и настройките им

Facebook помагат за интегрирането на actions в сайтовете

Първоначалният интерес към Facebook actions беше огромен, но след като много разработчици бяха върнати да преправят отново и отново своите разработки, за да покрият списъка с изисквания на Facebook, голяма част от тях се отказаха да четат огромната документация, да се борят с бъгове и купища изисквания.

Прекалено усложненото интегриране на actions ги направи до голяма степен лукс за всеки съвременен сайт, който иска висок трафик от Facebook. Екипът на Facebook оптиваше да мотивира разработчиците, показвайки уникално добри данни за огромен ръст в посещенията за сайтове, които имат actions – и това не помогна особено.

Факт е, че Pinterest, Spotify, Instagram, SoundCloud и много други известни социални мрежи, които днес познаваме и ползваме, са толкова известни и ползваеми най-вече заради Facebook actions, които имат интегрирани в своята функционалност.

Въпреки високата ефективност на open graph actions – малко сайтове го интегрираха, защото е трудно и скъпо. Facebook решиха да подпомогнат интеграциите, като първата стъпка беше в предлагането на т.нар. „built-in actions“ – това са няколко action-а, които Facebook дефинира като най-често ползвани и които са по-удобни за интеграция в сайтовете. Например action-a „чета“ е „built-in“ – интегрирал съм го в този блог, но може да го срещнете в някой от известните български медии, като например Dir.bg.

Shared Аctivity – нов plugin от Facebook

Facebook преди броени дни стартираха новият си social plugin наречен „Shared Activity“. Той покрива една от „мъчните“ части на списъка с изисквания за actions – потребителите да могат да контролират споделената информация през Open Graph.

Shared Activity показва на вашите посетители какво са споделили във Facebook, посредством action-ите в сайта ви. Така посетителите ви могат да трият или ограничават достъпа до споделената от тях информация, с което вашия сайт (и неговото facebook приложение) покриват едно от важните изисквания на Facebook.

Shared Activity е не само улеснение за посетителите ви, но и за вас и вашите разработчици. Все още е доста бъгав и има много ограничен набор от опции за индивидуализиране, но все пак е отлично, че Facebook ни го предоставят почти наготово 🙂

Как да интегрираме Shared Аctivity ?

Ще ви покажа HTML5 варианта, който работи ако сте интегрирали Javascript SDK (препоръчвам асинхронно зареждане на facebook connect за да оптимизирате скоростта на зареждане) и, разбира се имате Open Graph с всичките му екстри :

<div data-width=“300″ data-height=“300″ data-font=“tahoma“></div>

За тези от вас, които вече имат опит в интеграцията на facebook social plugins, сигурно се досещате за какво са атрибутите, но все пак:

  • data-width – широчина в пиксели
  • data-height – височина в пиксели
  • data-font – шрифт от стандартните, които Facebook използва

Трябва да знаете, че за момента модулът работи с размери 300 на 300 и не иска да ги променя, въпреки, че сте му задали други. Този бъг, предполагам до ден-два ще го оправят, като очаквам да има и повече екстри за къстъмизация 🙂

Успех с open graph actions !

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *