Google Penguin Update – какво е добре да знаем за него

По-голям от Panda Update и Florida Update, новият Penguin Update на Google се разправя с спам съдържанието, over-оптимизацията за търсачки в сайтовете, както и погрешка високо-оценените страници без съдържание или с оскъден content. Вече над 3% от всички резултати в търсачката Google са повлияни от Penguin Update.

Всичко започна към средата на миналия месец, когато Matt Cutts обяви, че работят по специфично наказание за “over-optimization”, т.е. страниците и сайтовете, които са се престарали със SEO-то ще бъдат наказани с отнемане на search ранкинг.

Мат изясни, че всъщност не е проблем да прекалиш със SEO манипулациите, дори напротив, но алгоритъмът им има за цел да лансира качественото и богато съдържание в Web, вместо “напудрени” с добър код и структура SEO-friendly страници, които почти нямат съдържание, или то е по-скоро за google bot, отколкото за самите потребители.

Нека ви припомня, че още от 2008г. Google сериозно работят по различни алгоритми за борба с over-optimized страниците и лансиране на страници, които просто предлагат качествено съдържание. През 2009г. Мат отговори на въпрос от Charlotte Robert, който питаше дали over оптимизацията е лоша за уеб сайта:

Така, в резултат на немалката история на Google в борбата с over-optimized pages, се появи алгоритъма Penguin, а с него и подписки за спирането му, милиони оплаквания и недоволства по цял свят 🙂
В един момент Matt Cutts предложи опция за преразглеждане на сайта ви, ако смятате, че Пингвинът не е бил справедлив в оценяването му. Ето неговия tweet:

“If you know a site affected by algo update that you don’t think should be affected, we made a form to provide feedback: http://t.co/eE7TTWBz”

Нещо повече – за да няма недоволни, още от Panda Update насам, Google предложиха няколко директни съвета за SEO на сайтове, които да подобрят тяхното качествено оценяване.

Тези съвети четете по-долу:

 1. Внимавайте с редиректванията. Не използвайте cloaking
 2. Не използвайте automated queries – това са лъжливи заявки към Google, направени от софтуер, с цел манипулацията на search ranking aлгоритмите
 3. Не слагайте не-релативни(несвързани с основното съдържание и тематика) ключови думи и фрази в страниците на сайта
 4. Избягвайте скрития текст и линкове
 5. Не създавайте дублирано съдържание! Понякога програмната платформа създава такова без ваше знание – например често срещано явление е да имате два автономни URL адреса към една и съща страница. Препоръчвам ви да следите индексациите в Google и статистиките на сайта си, за да “залавяте” отрано подобни проблеми. Също така не ползвайте subdomain-и, които могат да дублират съдържание от главния домейн, поради грешното им насочване
 6. Гледайте да нямате вируси, троянски коне и други зловредни кодове и софтуер в страниците на сайта си
 7. Забравете за “cookie cutter” подходите, които са често срещани в affiliate платформите. Доста често използван подход е да бъдете вкаран в страница с банери и след 20 секунди пренасочени към истинската страница, която искате да посетите. Друг пример са т.нар. “doorways” – страници, направени за търсачки, а не за хора
 8. Един много готин съвет е: “Забравете, че търсачките съществуват и след това започнете да правите SEO на сайта си”

За хората, които професионално се занимават със SEO това си е “бла-бла”, защото откакто SEO светува си ги знаем тези работи и си ги изпълняваме. Ето защо по-долу прилагам малко по-специализирана информация относно Пингвина, която се надявам да ви бъде от полза.

Как да разбера, че Penguin Update ме е “ударил”?

Първо проверете статистиките на сайта от последните дни (по-конкретно около 18-19 и 24-25 Април) и вижте дали нямате по-сериозни спадове на органичния трафик от Google. Сега, през почивните дни, за някой сайтове може би ще е по-трудно да се различи дали става дума за потребителско поведение, или Penguin Update, но се надявам да се справите, а дай Боже пък да нямате никакви спадове 🙂 Ако са налични по-значителни повишения на органичния трафик от Google – това може да ви радва, защото е напълно вероятно Penguin Update да ви е дал висока оценка.

Ако имате сериозни spam практики в сайта – Google ще ви изпратят съобщение през Webmasters с информация за наказанието и как да се “излекувате” от него.

Какво да правя, ако имам наказание след Penguin Update

Наказанието е премахване или спад в позициите на индексираните в Google страници от сайта ви, което директно рефлектира негативно на органичните посещения от търсачката (както стана дума по-горе).

Не се притеснявайте или паникьосвайте – просто прегледайте 8-те точки по-горе и потърсете дали някоя от тях не важи за сайта ви. Съответно премахнете наказуемите разработки, съдържание, редиректи и пр. и смирено почакайте нов преглед от бота на Google 🙂

Помнете! Всякакво спам съдържание или разработки в сайта ще води до негативи в Google – затова премахнете спама. Пак припомням за дублираното съдържание или празните страници (разбирайте със слабо наличие на качествено съдържание. Такива са например разни ауто-генерирани страници с резултати от търсене, в които има по 1-2 резултата. Има и доста други примери, които зависят специфично от самия сайт и програмната му платформа).

Кой трябва да е нащрек?

 • Е-магазините и каталози с множество страници и категории – вижте кои страници са “слаби” на съдържание и забранете тяхното преглеждане от бота (чрез robots.txt)
 • Facebook фен страници, приложения или “бележки”, които са попаднали в индекса поради множество “social сигнали” и добър интензитет на ключови думи и фрази в тях
 • Агрегатори на потребителско съдържание – те отдавна са на прицел, сега не правят изключение
 • Празни страници от различни блог-платформи, блогове с оскъдно съдържание или празни категории
 • Сайтове, чието съдържание не е променяно от години също могат да бъдат частично засегнати в негативен план

Какво можем да направим още сега?

Да прочетете тук и тук за да направите реална оценка на сайта си.

 • Влезте на FTP сървъра и го поразчистете. Направете му едно хубаво пролетно почистване от стари страници, празни страници и всичко ненужно, което може да бъде негатив за качествената оценка на домейна
 • Вижте кои страници от сайта са “слаби” на съдържание. Често това са страници с резултати от търсене; новини с едно-две изречения и линк към друг сайт; страници с повече цитати, отколкото с авторско съдържание и пр. Ако имате празни категории или менюта – премахнете ги!
 • Потърсете дублирано съдържание. Понякога самата сайт-платформа е направена кофти и генерира такова. Помислете за различни начини да обогатите съдържанието си в бъдеще – говоря за авторско съдържание, а не copy-paste.
 • Относно over-оптимизацията – избягвайте т.нар. “Keyword Stuffing”. Това са практики, в които се слагат повечко думи или фрази в съдържанието, уж с цел да се индексира то по-нагоре в Google, но всъщност алгоритмите на търсачката лесно улавят и наказват такива практики. Може да ползвате един безплатен инструмент, за да видите интензитета на ключовите думи и фрази в страниците си – този инструмент е Google Toolbar, чрез който може да измерите “Keyword Density”. Добре е този показател да е между 3-4% за всяка страница, но все пак много зависи ще трябва да направите експерименти за да откриете златната среда.

Когато оправите всички, описани по-горе, проблеми – може да заявите преразглеждане на сайта тук 🙂 Ако имате оплаквания от Penguin Update, както писах и по-горе, може да попълните тази форма от Matt Cutts.

Какво предстои?

Нов ъпдейт на Panda алгоритъма (наскоро имаше един, ако не се лъжа в средата на април), който е антипод на Penguin, т.е. той се занимава с търсене на страници-отличници и лансирането им в Google. Ако се преборите с Penguin, ще сте доста добре подготвени и за Panda ъпдейтите, защото нещата са свързани.

Успех с оптимизацията за Google!

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (10)

 1. Pingback: Няколко идеи според новите SEO правила на Google Panda и Google Penguin / Блог на Иво Илиев

 2. И аз имах едан неприятна история с пингвина но нещата се стабилизират малко по малко. Странното е че не съм получавал никакви съобщения в ъебмастер тулс. Благодаря за статията, напълно подкрепям казаното. Гугъл продължава да изисква уникален контент и човешки линкбилдинг. 🙂

  Отговор
 3. Освен това е добре да знаем кога го обновяват, а не кога го обявяват :_) хехе

  Отговор
  1. Добре е и да гледаме датите на публикациите, които четем 😉

   Отговор
 4. Наистина покрай сухото изгоря и много мокро, но считам, че това е за добро. Малко или много остават по-качествени сайтове.

  Отговор
 5. Много полезни съвети за справяне с пингвина благодаря

  Отговор
 6. Благодаря за съветите как да справя с пингвина.

  Отговор
 7. Интересни са тези ъпдейти в алгоритъма на търсене на google. Смятам, че скоро може да заживеем в реален свят, където съдържанието, а не уменията на оптимизаторите, доминират 🙂 (е, не че не може и без добри SEO практики де, но просто преОптимизирането на набухването на някои смотани сайтове на първи места честно казано супер мн ме изнервят вече… никаква полезна информация, ама на 1-во място – давай Пингвине, ти си 😀 )

  Отговор
 8. Винаги ще има подозрения, че правят манипулации за да препечелят още някой долар. На мен ми се струва по-вероятно да са омазали алгоритмите си с кофти ъпдейти, отколкото да направят подобна щуротия. Защо? Защото те много добре знаят, че най-голямата им сила е била и си остава търсачката и че цялата им “империя” се гради върху нейното качество. Ако в един момент търсачката спре да дава добри резултати и хората скокнат на Бинг примерно тогава AdWords заминава в небитието.

  Отговор
 9. По-скоро точно сайтовете, които си написал, че трябва да са на щрек, са нагоре в момента. Хубаво е че цитираш Google, но нещата определено не са както те твърдят, а точно обратното. Целия упдейт противоречи на всякаква логика и наказва точно добри сайтове, които не използват непозволени тактики. Резултатите по едни от най-конкурентните думи в момента са пълни с празни сайтове без АБСОЛЮТНО НИКАКВО съдържание и разни спамерски сателитки и тн. Вече има много подозрения, че целта на ъпдейта е Google да дават по-лоши резултати, за да могат да вадят повече пари от Adwords.

  Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS