Google + и SEO за автори, журналисти и блогъри

Google Webmaster Central официално анонсираха на 7.юни.2011г. т.нар. “Authorship markup”.
Това е начин интернет авторите да заявят пред Google Search кои са техните авторски материали, които публикуват в различни интернет сайтове. Чрез специфичен код (markup), Google Search автоматизирано прихваща тези материали и в резултатите от търсене показва снимка на автора в единствената останала незапълнена част – дясно на резултатите.

Новината е добра както за блогъри и копирайтъри, публикуващи в интернет пространството, така и за електронните медии, които бълват големи порции съдържание от авторски екипи. Най-вече – подобна инициатива от страна на Google лансира по-добра “видимост” в резултатите от търсенето на най-активната аудитория от влиятелни интернет личности.

Как работи Google Authorship?
Накратко авторът пише статия и поставя в края й името си, което е линк към негово CV или друга информация за него. Този линк бива проследяван от Google и съответната статия се индексира в резултатите от търсенето, включвайки в себе си информация за това кой е авторът й. Когато търсим статията в Google Search, ние виждаме в резултатите, че срещу тази статия е снимката на автора, която е линк към неговия (забележете) Google Plus профил.

Как да кандидатствате за включване към Google Authorship?
Първо трябва да знаете, че в момента тази услуга е в нещо като тестов период и са одобрени малцина международно известни автори и блогъри. Ще ви кажа например, че Rand Fishkin не е сред тези хора. Нищо не пречи, обаче, да сте подготвени отрано, и когато услугата започне да работи с пълна сила да се зарадвате приятно на новият начин на индексиране. Препоръчвам го на всяка новинарска медия, блогър и копирайтър, който иска да лансира професионално своята личност в Google.

Друго важно нещо, което трябва да знаете за да кандидатствате е, че хората със стари, утвърдени медии и блогове са с предимство. Освен това трябва да имате и Google Plus акаунт, който да е публично видим (вижте в настройките му как става това).

Така, че да преговорим първите няколко критерия (ох, много са, ще видите!):

 1. Да имате или да сте част от авторитетен сайт с авторско съдържание
 2. Да имате публично достъпен GOogle Plus профил
 3. Частта “Информация” от Google + профила да е попълнена максимално подробно, което включва и ваша снимкаСлед това ви е необходимо:
 4. Да създадете страница от вашия блог или интернет медия, в която да пишете конкретно за себе си – автобиография, дейност, професионални умения и пр. Не забравяйте и снимка.
 5. Всяка ваша статия трябва да съдържа линк към страницата с информация за вас. Този линк трябва да включва атрибута rel=author в <a href></a>. Например моят линк е <a href=”http://ivosiliev.com/pageivoiliev” rel=”author” target=”_self”>Автор: Иво Илиев</a>
 6. Важно е в страницата, в която пишете за себе си да въведете възможно повече източници, в които също пишете, например Facebook, Twitter, Google Plus, различни блогове, медийни сайтове и пр. Колкото повече информация – толкова по-добре. Когато публикувате тези връзки, те трябва да линкват към вашите профили или страници с персоналната ви информация. Важно е линковете да имат атрибут rel=me към <a href=””></a>. Симпатичен бутон за Google + може да си генерирате безплатно оттук
 7. Същите тези източници въведете в Google Plus профила си, в частта “Връзки”, отдясно в раздел “Информация”
 8. Когато сте приключили с писането на информация за вас е добре да проверите дали всичко е наред с markup-а, т.е. дали кода в линковете ви е правилен. За целта влезте туки напишете домейна си в полето. Ако сте въвели правилно авторските атрибути към линковете трябва да имате зелен надпис Verified за тях:/кликнете на снимката за да я увеличите в по-голям размер/
 9. Google изискват задължително да сте кликнали поне на един +1 бутон за някой сайт или страница в Интернет. Скромно ви предлагам да кликнете на +1 за моя блог горе вдясно 🙂 Ако пък искате – добавете си този бутон и във вашите страници – вижте как оттук
 10. Остава от настройките на Google + профила си да направите публично видим табът +1, който показва feed от споделени страници, за които сте кликнали на +1 бутоните.
 11. Отново дайте редактиране на профила в Google Plus, но този път за информацията във “Връзки” (която се намира в таб “Информация” от профила ви). Там добавете нова връзка с линк към вашата страница с информация за вас (виж точка 4. по-горе). Ще забележите, че имате чекбокс “Тази страница е конкретно за мен” – отбележете го:

  /кликнете на снимката за да я увеличите в по-голям размер/
 12. Освен тази връзка, трябва задължително да добавите и линк към началната страница на сайта, в който е вашата страница с информация за вас.
 13. Отново проверете всяка от по-горните стъпки, защото сме почти на финала и трябва всичко преди това да е както трябва 🙂 Остава да кандидатствате. Това за сега се случва от тази форма на Google
 14. Сега чакате и стискате палци…

За уеб сайтове с публикации на повече от един автор

Отново следвате стъпките по-горе с тази разлика, че ако авторите нямат свои отделни страници с биографични данни, могат вместо тях да ползват своите Google Plus профили.

Все пак аз препоръчвам на онлайн изданията да спазят стриктно markup-а и да предприемат точно описаните по-горе стъпки, като създадат страници с информация за своите автори.

Как това помага за SEO?

Не забравяйте, че Google винаги са работили по оптимизация на интерфейса при резултатите от търсене с цел да акцентират на определени заслужили това резултати. Наблюдаваме подобно нещо за регионалните търсения, защо да не го направим и за авторите?

Хитро е, че Google имат изискване да обвържат авторите с Google Plus и да ги лансират в социалната си мрежа, която съвсем скоро пуснаха. За да получите препоръчани авторски статии от Google, обаче, трябва да имате Google акаунт и да сте влезли с име и парола в него.

С други думи “авторските” резултати са със социална тежест в индекса на Google, в което всъщност има голяма логика, защото така избирате какви неща да четете в своя Google + от най-интересните разказвачи в света 🙂

Конкретно за SEO, Google ни предлагат повече инструменти за по-добър ранкинг и позициониране в резултатите на потребителите. На мен лично ми харесва и фактът, че Google приемат имената на тези личности като техни брандове и им дават възможност за search брандинг.

Ако го погледнем от страна на Panda Update – вероятно това е отговорът на Google за защита от копиране на статии и опазване на авторското право, но все пак дали тази промяна е част от новия алгоритъм за оценка на сайтовете – само можем да гадаем.

Тези последователни стъпки на Google ни карат да се замислим каква всъщност е ролята на +1 бутонът и дали той в бъдеще няма да е инструмент за осигуряване на по-добър ранк в резултатите от търсенето. И още нещо – дали няма да сме свидетели на преосмилена концепция за онлайн репутацията в Google, след като в него вече сериозно заработват различни социални сигнали?

Доста теми за размисъл нали?

Повече за Google Authorship може да научите в официалната помощна документация тук

И за финал искам да ви покажа един по-различен “поглед” на Google относно социалните кръгове – т.нар. “социални връзки”. Очевидно Google опитва да догони Facebook в изграждането на обемна и подробна социална карта на хората и обектите по света, но този път това да стане част от SEO.

Ето го и линка 🙂 Потърсете себе си в списъка за да видите каква информация за социалните връзки е събрал Google за вас.

Update: Официално видео:

Update 2: Вече има и WordPress плъгин и то разработен от българин, мой приятел и колега, Георги Стефанов (Gan)! Вижте тук


Тази статия е разгледана общо 8 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Няколко идеи според новите SEO правила на Google Panda и Google Penguin / Блог на Иво Илиев

 2. download 21.09.2011 на 1:24

  да ето това е новина!! иска малко търпение…но за добрите неща ни е необходимо такова

  Reply
 3. Pingback: Удостоверяване на авторство пред Google | SEO блог и уеб програмиране

 4. Христо Стоянов 03.08.2011 на 19:13

  Иво второто стана, но първото го слагам точно както в твоята страница, но с моя профил и ми дава все това:
  Extracted Author for this page
  author
  linked author profile = http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio
  Error: Author profile page does not have a rel=me link to a Google Profile (learn more)

  🙁

  Reply
 5. Христо Стоянов 03.08.2011 на 18:09

  Иво много ти благодаря за изчерпателния отговор, ще направя както казваш 🙂

  Reply
 6. Христо Стоянов 03.08.2011 на 10:56

  Иво, преди да ти пиша 5 пъти четох инструкциите и не мога да разбера какво не правя както трябва. Като валидирам дали всичко е ок ми излиза следното:

  Extracted Author for this page
  author
  linked author profile = http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio
  Error: Author profile page redirects to another URL
  redirect url = http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio/
  google profile = http://profiles.google.com/117393207476945681082/about
  Error: Google Profile does not link to article site (learn more)

  Моля за малко помощ ако имаш възможност да ме насочиш какво бъркам. Благодаря ти

  Reply
  1. Иво Илиев 03.08.2011 на 11:11

   Пропуснал си някой неща:
   1. тук http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio трябва да сложиш линк до G+ профила си с rel=me атрибут
   2. тук http://www.lifehackerbg.com/ (в началната ти страница) на едно място (в За мен от главното мен) имаш линкване до http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio/ , а после долу във футъра имаш линкване до http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio. Т,е. на едното място имаш наклонена черта (/) в края на адреса, а на другото нямаш – уеднакви адреса стриктно навсякъде за да покриеш изискването за каноничност на URL адресите 🙂

   Reply
 7. Manol Trendafilov 22.07.2011 на 14:27

  Това е супер, така ще излизаме преди агрегаторите и социалните bookmarking мрежи 😀

  Reply
  1. Ivo Iliev 22.07.2011 на 14:28

   Аз изпълних всички критерии, валидираха ме в G+ , но още нямам нито отговор, нито излизам (или поне аз не мога да се видя може би) по този начин 🙁 Надявам се в бъдеще да се случи 🙂

   Reply
 8. Petko Dimoff 21.07.2011 на 21:58

  Това наистина е добра новина. Благодаря за страхотното ревю.

  Reply
 9. Стамен Стаменов 21.07.2011 на 5:39

  Новите неща са прекалено много за да бъдат осмислени. Но и на това ще му дойде редът.

  Reply
  1. Ivo Iliev 21.07.2011 на 5:40

   да, напоследък наистина са прекалено много и прекалено сложни, а не се знае точната полза от тях. Като цяло аз нямам как да не съм зад идеята да се лансират интернет авторите – това ми харесва наистина

   Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *