Google + и SEO за автори, журналисти и блогъри

Google Webmaster Central официално анонсираха на 7.юни.2011г. т.нар. “Authorship markup”.
Това е начин интернет авторите да заявят пред Google Search кои са техните авторски материали, които публикуват в различни интернет сайтове. Чрез специфичен код (markup), Google Search автоматизирано прихваща тези материали и в резултатите от търсене показва снимка на автора в единствената останала незапълнена част – дясно на резултатите.

Новината е добра както за блогъри и копирайтъри, публикуващи в интернет пространството, така и за електронните медии, които бълват големи порции съдържание от авторски екипи. Най-вече – подобна инициатива от страна на Google лансира по-добра “видимост” в резултатите от търсенето на най-активната аудитория от влиятелни интернет личности.

Как работи Google Authorship?
Накратко авторът пише статия и поставя в края й името си, което е линк към негово CV или друга информация за него. Този линк бива проследяван от Google и съответната статия се индексира в резултатите от търсенето, включвайки в себе си информация за това кой е авторът й. Когато търсим статията в Google Search, ние виждаме в резултатите, че срещу тази статия е снимката на автора, която е линк към неговия (забележете) Google Plus профил.

Как да кандидатствате за включване към Google Authorship?
Първо трябва да знаете, че в момента тази услуга е в нещо като тестов период и са одобрени малцина международно известни автори и блогъри. Ще ви кажа например, че Rand Fishkin не е сред тези хора. Нищо не пречи, обаче, да сте подготвени отрано, и когато услугата започне да работи с пълна сила да се зарадвате приятно на новият начин на индексиране. Препоръчвам го на всяка новинарска медия, блогър и копирайтър, който иска да лансира професионално своята личност в Google.

Друго важно нещо, което трябва да знаете за да кандидатствате е, че хората със стари, утвърдени медии и блогове са с предимство. Освен това трябва да имате и Google Plus акаунт, който да е публично видим (вижте в настройките му как става това).

Така, че да преговорим първите няколко критерия (ох, много са, ще видите!):

 1. Да имате или да сте част от авторитетен сайт с авторско съдържание
 2. Да имате публично достъпен GOogle Plus профил
 3. Частта “Информация” от Google + профила да е попълнена максимално подробно, което включва и ваша снимкаСлед това ви е необходимо:
 4. Да създадете страница от вашия блог или интернет медия, в която да пишете конкретно за себе си – автобиография, дейност, професионални умения и пр. Не забравяйте и снимка.
 5. Всяка ваша статия трябва да съдържа линк към страницата с информация за вас. Този линк трябва да включва атрибута rel=author в <a href></a>. Например моят линк е <a href=”http://ivosiliev.com/pageivoiliev” rel=”author” target=”_self”>Автор: Иво Илиев</a>
 6. Важно е в страницата, в която пишете за себе си да въведете възможно повече източници, в които също пишете, например Facebook, Twitter, Google Plus, различни блогове, медийни сайтове и пр. Колкото повече информация – толкова по-добре. Когато публикувате тези връзки, те трябва да линкват към вашите профили или страници с персоналната ви информация. Важно е линковете да имат атрибут rel=me към <a href=””></a>. Симпатичен бутон за Google + може да си генерирате безплатно оттук
 7. Същите тези източници въведете в Google Plus профила си, в частта “Връзки”, отдясно в раздел “Информация”
 8. Когато сте приключили с писането на информация за вас е добре да проверите дали всичко е наред с markup-а, т.е. дали кода в линковете ви е правилен. За целта влезте туки напишете домейна си в полето. Ако сте въвели правилно авторските атрибути към линковете трябва да имате зелен надпис Verified за тях:/кликнете на снимката за да я увеличите в по-голям размер/
 9. Google изискват задължително да сте кликнали поне на един +1 бутон за някой сайт или страница в Интернет. Скромно ви предлагам да кликнете на +1 за моя блог горе вдясно 🙂 Ако пък искате – добавете си този бутон и във вашите страници – вижте как оттук
 10. Остава от настройките на Google + профила си да направите публично видим табът +1, който показва feed от споделени страници, за които сте кликнали на +1 бутоните.
 11. Отново дайте редактиране на профила в Google Plus, но този път за информацията във “Връзки” (която се намира в таб “Информация” от профила ви). Там добавете нова връзка с линк към вашата страница с информация за вас (виж точка 4. по-горе). Ще забележите, че имате чекбокс “Тази страница е конкретно за мен” – отбележете го:

  /кликнете на снимката за да я увеличите в по-голям размер/
 12. Освен тази връзка, трябва задължително да добавите и линк към началната страница на сайта, в който е вашата страница с информация за вас.
 13. Отново проверете всяка от по-горните стъпки, защото сме почти на финала и трябва всичко преди това да е както трябва 🙂 Остава да кандидатствате. Това за сега се случва от тази форма на Google
 14. Сега чакате и стискате палци…

За уеб сайтове с публикации на повече от един автор

Отново следвате стъпките по-горе с тази разлика, че ако авторите нямат свои отделни страници с биографични данни, могат вместо тях да ползват своите Google Plus профили.

Все пак аз препоръчвам на онлайн изданията да спазят стриктно markup-а и да предприемат точно описаните по-горе стъпки, като създадат страници с информация за своите автори.

Как това помага за SEO?

Не забравяйте, че Google винаги са работили по оптимизация на интерфейса при резултатите от търсене с цел да акцентират на определени заслужили това резултати. Наблюдаваме подобно нещо за регионалните търсения, защо да не го направим и за авторите?

Хитро е, че Google имат изискване да обвържат авторите с Google Plus и да ги лансират в социалната си мрежа, която съвсем скоро пуснаха. За да получите препоръчани авторски статии от Google, обаче, трябва да имате Google акаунт и да сте влезли с име и парола в него.

С други думи “авторските” резултати са със социална тежест в индекса на Google, в което всъщност има голяма логика, защото така избирате какви неща да четете в своя Google + от най-интересните разказвачи в света 🙂

Конкретно за SEO, Google ни предлагат повече инструменти за по-добър ранкинг и позициониране в резултатите на потребителите. На мен лично ми харесва и фактът, че Google приемат имената на тези личности като техни брандове и им дават възможност за search брандинг.

Ако го погледнем от страна на Panda Update – вероятно това е отговорът на Google за защита от копиране на статии и опазване на авторското право, но все пак дали тази промяна е част от новия алгоритъм за оценка на сайтовете – само можем да гадаем.

Тези последователни стъпки на Google ни карат да се замислим каква всъщност е ролята на +1 бутонът и дали той в бъдеще няма да е инструмент за осигуряване на по-добър ранк в резултатите от търсенето. И още нещо – дали няма да сме свидетели на преосмилена концепция за онлайн репутацията в Google, след като в него вече сериозно заработват различни социални сигнали?

Доста теми за размисъл нали?

Повече за Google Authorship може да научите в официалната помощна документация тук

И за финал искам да ви покажа един по-различен “поглед” на Google относно социалните кръгове – т.нар. “социални връзки”. Очевидно Google опитва да догони Facebook в изграждането на обемна и подробна социална карта на хората и обектите по света, но този път това да стане част от SEO.

Ето го и линка 🙂 Потърсете себе си в списъка за да видите каква информация за социалните връзки е събрал Google за вас.

Update: Официално видео:

Update 2: Вече има и WordPress плъгин и то разработен от българин, мой приятел и колега, Георги Стефанов (Gan)! Вижте тук

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (12)

 1. Pingback: Няколко идеи според новите SEO правила на Google Panda и Google Penguin / Блог на Иво Илиев

 2. да ето това е новина!! иска малко търпение…но за добрите неща ни е необходимо такова

  Отговор
 3. Pingback: Удостоверяване на авторство пред Google | SEO блог и уеб програмиране

 4. Иво второто стана, но първото го слагам точно както в твоята страница, но с моя профил и ми дава все това:
  Extracted Author for this page
  author
  linked author profile = http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio
  Error: Author profile page does not have a rel=me link to a Google Profile (learn more)

  🙁

  Отговор
 5. Иво, преди да ти пиша 5 пъти четох инструкциите и не мога да разбера какво не правя както трябва. Като валидирам дали всичко е ок ми излиза следното:

  Extracted Author for this page
  author
  linked author profile = http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio
  Error: Author profile page redirects to another URL
  redirect url = http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio/
  google profile = http://profiles.google.com/117393207476945681082/about
  Error: Google Profile does not link to article site (learn more)

  Моля за малко помощ ако имаш възможност да ме насочиш какво бъркам. Благодаря ти

  Отговор
  1. Пропуснал си някой неща:
   1. тук http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio трябва да сложиш линк до G+ профила си с rel=me атрибут
   2. тук http://www.lifehackerbg.com/ (в началната ти страница) на едно място (в За мен от главното мен) имаш линкване до http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio/ , а после долу във футъра имаш линкване до http://www.lifehackerbg.com/hristostoyanovbio. Т,е. на едното място имаш наклонена черта (/) в края на адреса, а на другото нямаш – уеднакви адреса стриктно навсякъде за да покриеш изискването за каноничност на URL адресите 🙂

   Отговор
 6. Това е супер, така ще излизаме преди агрегаторите и социалните bookmarking мрежи 😀

  Отговор
  1. Аз изпълних всички критерии, валидираха ме в G+ , но още нямам нито отговор, нито излизам (или поне аз не мога да се видя може би) по този начин 🙁 Надявам се в бъдеще да се случи 🙂

   Отговор
 7. Това наистина е добра новина. Благодаря за страхотното ревю.

  Отговор
 8. Новите неща са прекалено много за да бъдат осмислени. Но и на това ще му дойде редът.

  Отговор
  1. да, напоследък наистина са прекалено много и прекалено сложни, а не се знае точната полза от тях. Като цяло аз нямам как да не съм зад идеята да се лансират интернет авторите – това ми харесва наистина

   Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS