Оптимизация на сайт и печеливши ключови думи

Когато говорим за интернет реклама на някой бизнес, трябва да е ясно, че “да сме на първо място в Google” съвсем не е достатъчно. Важно е не къде и колко, а как. Как да присъствате в Google така, че от трафика към сайта Ви да има реални ползи за вашия бизнес.

Оптимизацията на сайт за търсачки(SEO) е процес, който все по-често “поглежда” към качествените измерители за сметка на количествените.

Ще ви дам един пример, с който ще стане съвсем ясно какво имам предвид.
Ако имате бизнес във София, например предлагате рекламни услуги, и се рекламирате в интернет чрез малък фирмен сайт, вероятно най-примамливата ключова фраза, която ще искате при оптимизацията на сайта, ще е “рекламни услуги”. Ако поръчате на SEO специалист да оптимизира сайта така, че той да е на 1ва страница на Google при търсене по “рекламни услуги”, това със сигурност ще е едно добро решение, което вероятно ще Ви донесе добър трафик от посетители в сайта. Добрият SEO консултант, обаче, би ви насочил към нещо по-конкретно. Той ще прегледа статистиките, за да разбере по какво са Ви намирали хората. Ще научи какво правят хората след като влязат в сайта Ви – дали веднага излизат или разглеждат няколко страници, колко време отделят, на кои страници се задържат най-често и най-дълго, от кои страници най-често напускат сайта. Това са важни неща. Чрез тях проучвате аудиторията и тези данни дават нова посока в оптимизацията на сайта за търсачки.

В един момент може да се окаже, че “рекламни услуги” е фраза, която води голям трафик към сайта Ви, но тези посетители не допринасят за вашия финансов резултат. Често прекалената мания за големи цифри на посещенията оставя на заден план монетизацията. Тук излизаме извън пределите на оптимизацията на сайта и започваме да търсим по-комплексни рекламни и маркетингови подходи за привличане не просто на посетители, а на клиенти.

Разбира се, това, че някой е първи в Google по “рекламни услуги” съвсем не значи, че предлага качествени рекламни услуги, конкурентни цени или добър асортимент. Това не може да се отнесе към оптимизацията на сайта, но нещо друго може – SEO специалистът, с помощта на маркетологът, трябва да отсее печелившите думи и фрази. Например ако сте силни в определена рекламна услуга, да речем “уеб дизайн”, но пък имате сериозни пропуски в сферата на “банер реклама”, би било по-удачно да се прави оптимизация на сайта в Google по “уеб дизайн”, вместо по по-общата дума “рекламни услуги”. Ако обаче по “уеб дизайн” конкуренцията е прекалено голяма ще е по-правилно да “свиете” пазарната си ниша още повече – в предлагане на конкретен продукт или пакет услуги с най-голяма конкурентноспособност. Маркетологът например е забелязал, че в сферата на “уеб дизайна” вие предлагате продукт, който никой ваш конкурент не предлага с такива цена и качество – “изработка на корпоративен блог”. Маркетологът сигнализира за това на SEO специалиста и втория набляга на оптимизацията на сайта в тази насока. Практиката винаги ми е доказвала, че подобен подход за SEO е печеливш и вкарва в сайта правилните хора.

Обърнете съществено внимание и на регионалните индексации. Например, в нашия случай, това е фразата “рекламни услуги софия” или “реклама софия”. Поръчването на подобни индексации са по-евтини, по-изгодни, а и с новите geo-възможности на Google Search – по-информативни и полезни за потребителите. Според някой регионалните резултати от търсенето са уникална възможност за малкия и среден бизнес – аз съм на същото мнение, съдейки по мои наблюдения над добър трафик от подобни резултати.

Вероятно ще се изненадате, но от край време хората търсят най-близкото място и най-добрата цена. Нещо, което може да бъде по-силно от тези два фактора е отзивът или мнението, стига да има кой да даде такива. Това са неща, които може да бъдат предвидени във всеки процес по оптимизация на сайт за търсачки, за всеки бизнес. В Google може да индексирате и страница с отзиви, и карта с местоположение на офисите си, и конкретни високо-конкурентни продукти и услуги, които предлагате.

Да покажеш сайта на правилните хора и да ги накараш да го посетят и разгледат подробно е процес отвъд оптимизацията на сайта за търсачки. Това е комплекс от действия на SEO консултантите и маркетинговите отдели, които е важно да могат добре да работят заедно.
Затова не приемайте оптимизацията на сайта ви като самоцел.

Преди да решите да инвестирате в услуги по индексиране на сайта по конкретна ключова дума или фраза, помислете дали всъщност тази инвестиция ще е изгодна. Освен това е крайно време да приемете, че бизнес сайта ви, освен имиджов инструмент, може да спомогне да продавате повече.

Ако сайта ви има добра оптимизация за търсачки и в Google сте първи по дадена ключова дума или фраза, а същевременно посетителите Ви влизат за няколко секунди само в началната страница – ползите за вас са нулеви. Когато добавите и инвестираните средства в SEO ще се окажете на загуба.
Да вкарате посетители в сайта е само първата стъпка. Когато те са вече там, вие трябва да ги провокирате и да ги подтиквате към покупка. Това вече излиза извън пределите на оптимизацията за търсачки. За това се иска по-комплексен подход на интернет реклама.

Страниците, в които влизат посетители след като са намерили сайта ви в Google се наричат целеви страници” (landing pages). Всичко в тях е от ключово значение – интерфейс, дизайн на отделните елементи, менюта и навигации, поднасяне на информацията, обем на текста, ключови думи. Всичко.
Тези страници трябва да са така направени, че да провокират покупка. Сами разбирате, че за да са така подготвени SEO специалистът съвсем не е достатъчен – трябва добър дизайнер, програмист, маркетолог, уеб одитор за интерфейса. Трябва да имате и статистически данни, които ще са основата за правене на първоначални изводи. Трябва да разполагате и с малко повече време и търпение докато нещата се доизгладят и landing page-a бъде изтестват и донадграждан.

Вече разбирате, че не всичко се изразява в това сайта да е първенец по някоя дума в резултатите на Google. SEO е просто една част от цялото, наречено интернет реклама. В тази връзка най-добрите в SEO бранша имат много малко крайни клиенти, а по-често са част от група подизпълнители.

Интернет рекламата за добро или лошо е комплекс. Не обръщайте внимание на статии, които ви обясняват кое е модерно за онлайн рекламата ви и кое е тенденция. Ако днес решите да инвестирате във Facebook рекламиране, защото е модерно, а фирменият ви сайт не струва – усилията и хвърлените средства ще са напразни. Ако днес решите да платите на SEO специалист, за да ви намести на първа страница в Google без проучвания и статистики, без анализи – това са пари на вятъра. Доверете се на SEO консултантите, дизайнерите, маркетолозите – нека те вземат решението за рекламата ви, защото на тях това им е работата. Вашата работа е да правите печеливши инвестиции за своя бизнес. Пожелавам ви тази година да направите много такива!


Тази статия е разгледана общо 11 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

1 Коментар

  1. Тихомир Петров 06.01.2011 на 9:40

    Добра статийка като въведение. Темата е доста обширна и определено хората трябва да обръщат внимание първо на сайта си, архитектура, дизайн, навигация и т.н., а след това вече да прибягнат към SEO.

    Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *