Оптимизация на сайт за търсачки (SEO) и силата на съдържанието

Пазарът на SEO услуги у нас е много добре развит, има множество български специалисти, които не отстъпват от нивото на чуждестранните си колеги в по-развитите страни, но най-важното, между тези специалисти има добра тясна връзка, сътрудничество и форми на обучение чрез срещи и мероприятия.

Стига съм говорил за колегите от SEO бранша. Нека ви кажа малко за услугата, наречена “оптимизация на сайт за търсачки”. Тази услуга вече не е екзотика у нас, а необходимост. Причината това да е така е изгодата от нея – парите, които давате водят до трафик към сайта Ви и то не от кой да е, а от таргет аудиторията Ви, търсеща в Google конкретните неща, които предлагате.

Оттук изхожда правилото, че когато един човек търси в Google той има две възможности:
1. Да открие Вас
2. Да открие Ваш конкурент

Разбира се това, да открие Вас, на пръв поглед е постижение, но всъщност не означава абсолютно нищо, защото е важно какво се пише за Вас в Интернет и дали информацията, която публикувате онлайн е достатъчна от потребителска гледна точка.

С други думи SEO се свързва пряко с други три понятия:
– Потребителски интерфейс
– Онлайн репутация
– Предоставено съдържание

За онлайн репутацията вече съм писал достатъчно, дори съм правил презентации, обвързани с темата за социалните мрежи. В тази публикация, обаче, ще обърна внимание на съдържанието, като не ви натоварвам с излишна терминология или клиширана информация, а ви дам един от примерите, част от моята практика в областта на оптимизацията на сайт за търсачки.

Преди почти две години с мен се свърза доктор, специалист невролог от Варна, който имаше в интернет няколко презентационни странички. Д-р Николов беше намерил информация в Интернет и препоръки за мен и поиска да се погрижа за SEO на сайта му www.neurovn.com.
Защо давам точно този проект за пример? Ще забележите, че сайта все още има няколко странички и не блести нито с дизайн, нито с тонове съдържание. С две думи – сайта не е нищо особено – информативен, опростен и това е. В Google, обаче, сайта е всичко за отличното презентиране на сферата на дейност и услугите, предлагани от д-р Николов. Ще видите сами, че по търсене в Google.bg на думи като “невролог”, “невролог варна”, “озонотерапия”, “компресотерапия”, “ЕМГ варна”, “ЕЕГ варна”, “доплерова сонография варна” и пр. този малък сайт се нарежда сред доста по-големи негови конкуренти на първа страница от резултатите.

Ако обърнете внимание на SEO факторите за този сайт, ще забележите, че не е линкван от други места освен lekari.start.bg. Пак ще споделя, че сайта няма ежедневно или ежеседмично свежо съдържание (за почти две години сайта има едва две нови страници), не му е правена никаква реклама в интернет или офлайн, няма присъствие в социалните мрежи или уеб директориите.

Виждате как един малък и скромен сайт може да крепи своята оптимизация за търсачки само и единствено на съдържанието си. То не трябва да е тонове текст и медия, просто трябва да е добре изработено, като под “изработка” визирам две неща:

– Да удовлетвори нуждите на аудиторията

– Да е в синхрон с правилата за добро SEO

Защо реших да споделя този мой проект с вас? Доста често получавам коментари от клиенти, консултирали се с колеги от SEO бранша, че техните сайтове трябва задължително да имат постоянен приток на свежо тематично съдържание, активно присъствие в различните социални медии, множество реклами насам-натам в интернет, по възможност контекстни и пр. Няма универсален съвет за доброто SEO – всеки сайт трябва да се разглежда строго индивидуално и най-важното от целия процес по оптимизацията му е да се анализира предварително и да се избере правилните цели и стратегия за него.

Виждате как с един малък като структура и обем на съдържанието уеб сайт имате възможност да постигнете най-важното от целия SEO процес – възвръщаемост на инвестираните средства за оптимизация за търсачки. Тази възвръщаемост не е брой посещения, не е брой имресии, а реалните приходи, които SEO носи.

Има и друга причина да дам д-р Николов за пример. От самото начало ми направи впечатление, че той освен отличен невролог е и отличен мениджър, защото се интересува от целесъобразните и изгодни начини за инвестиране в реклама. Когато се срещнахме за първи път с него той вече беше запознат с темата за SEO и беше набелязал конкретни въпроси и изисквания. Той не беше като един тип клиенти, които си “купуват” SEO, защото е модерно, или защото конкурентите им също са си купили, затова не тълкуваше SEO услугите като бучка сирене, нито мен като магазинер, от който да купи по-голям грамаж. За тази му заинтересованост и дейност мога само да го поздравя!

Съдържанието за уеб може да направи един сайт авторитетен и посещаван – това е едно универсално оръжие, на което трябва да обръщаме сериозно внимание… а сега ви оставям в ръцете на Огнян Младенов, който е публикувал една много ценна презентация “Съдържание за уеб”, която препоръчвам да прегледате за да научите повече по темата

Благодаря за вниманието 🙂

Своите въпроси може да зададете в коментарите по-долу, ще се радвам да отговоря.


Тази статия е разгледана общо 13 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

1 Коментар

  1. V_i_T 03.12.2010 на 17:00

    Наистина ме учуди тази статия и наистина работи google.bg за този малък и незначителен сайт от примера. Наистина е учудващо как се постига такова нещо – поне за мен.

    Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *