Google Instant и SEO

Google Instant е нещото, което ще ни накара да преосмислим понятието “имресии”. За тези, които още не знаят (което не е престъпение, но тайно се надявам повечето от вас, скъпи читатели, да са наясно), Google Instant е нов тип интерфейс за търсене в Google, чрез който в реално време (с изчакване до около 3 секунди) получавате резултатите, които търсите, още докато пишете думата за търсене.

Наистина е нормално все още да не сте изпробвали Instant Search-а, защото той още не е пуснат официално за България (google.bg). В google.com може да бъде активиран, но не за всички потребители. С поискване може да се активира и за държавите: Русия, Франция, Италия, Германия, Испания и Великобритания.

Защо Google Instant преосмисля импресиите?
Ето какво казват от компанията:
“With Google Instant, an impression is counted if a user takes an action to choose a query (for example, presses the Enter key or clicks the Search button), clicks a link on the results page, or stops typing for three or more seconds.”
С други думи може да търсите десетки минути и това да не отчете нито една импресия в Google.

Разбира се за нас, които се занимаваме със SEO, импресиите, които получава Google изобщо не са от значение. И докато търсачката определя Instant Search като неотменен помощник за всеки, спестявайки му време и нерви да намери търсеното, SEO специалистите смятат, че това може да доведе до края на търсенето по “long tail” (фрази, съдържащи повече от 2 думи), което сериозно да повлияе изцяло негативно на SEO като цяло.

През последните дни се появиха тонове писания в интернет пространството на тази тема с куп противоречиви мнения. Направо да се наплаши човек. Дори Мат Кътс реши да се “обади” със свои размисли по темата и да успокои SEO-тата, че тази дейност няма да умре, а просто бавно и славно ще премине в едно друго състояние. Един вид ще евоюлира някак си.

Това, в което съм сигурен на този етап са няколко неща, които ще споделя с вас и ще съм много благодарен да изкоментираме в частта с коментари под тази публикация:

 1. Със сигурност 1-вата (и евентуално 2-ра и 3-та най-много) позиция в резултатите от търсене става изключително важна, повече от всякога до сега. Това клони към размисли на тема SEM и по-конкретно AdWords, където също има ранкигн и подредба на рекламните карета
 2. Ако приемем, че 1-вата и най-много 2-ра и 3-та позиции в резултатите ще са бъдещия приоритет на SEO специалистите, тогава не е никак лошо да обърнем специално внимание на структурата на Google Jazz и в него, по-конкретно, на неща като видео търсачката и local business search например. Особено присъствието на бизнес картата на Google е нещо доста полезно сега, а съм сигурен, че ще става по-полезно и по-комплексно в бъдеще.
 3. Релевантността също е акцент, което означава много по-внимателно подбиране на ключовите думи и фрази, по които искаме да става индексирането.
 4. Ако мислим по начина, по който мислят от Google, т.е. че потребителите искат не само релевантност, но и максимална бързина, това означава, че те не само ще търсят бързо, но и ще кликат бързо. Какво имам предвид. Имате сайт с title таг “seo services”, съответно потребител на Google започва да търси и написва “seo se”. Google Instant дописва думата “services” и веднага вади резултати. Ако потребителя бърза и заради това реши да клика първосигнално, това означава, че ще е важен title-а на сайта, който Google е индексирал като title в резултата от търсене, т.е. сайт с заглавие “SEO services” ще привлече най-бързо вниманието. Това, естествено, е адски субективно.
 5. Заемането на повече индексации (позиции) на първа страница от резултатите за търсенето е спорен фактор. Например освен продуктовата страница на фирмения ви сайт може да бъде индексирана и страница от корпоративния ви блог, от фейсбук, от агрегатори като friendfeed, или от сайтове от типа на svejo. Това ще наклони везните във ваша полза… но само ако го видят потребителите на Google. Ако пак мислим от гл.т. на това, че хората искат бързина – надали ще скролират из резултатите, особено след като полето за търсене ги кара да правят точно обратното. Ако обаче например търся “добър педиатър от варна” ще искам да прегледам няколко от резултатите за да избера правилния човек.
 6. Ако трябва да коментирам “long tail” търсенето – единственото, което може да намали влизанията в един сайт по “long tail” е мързела на потребителите. Но ако резултатите, които намираме по “short tail” не ни удовлетворяват, това ще унищожи бързо мързела и ще ни мотивира да увеличим големината на фразата за да намерим точния резултат. На регионално ниво(в България) “long tail” рядко ме притеснява до момента – просто тук все още има една немалка част потребители на Google, които не са стигнали нивото да търсят по “Long tail” (все пак още има хора, които пишат домейн имената в полето за търсене и така стигат до любимите си сайтове?!?!).
 7. Очевидно Google иска да даде (нека го наречем) повече свобода на потребителите, и по-конкретно да им даде възможността сами, пряко тяхното търсене да рефлектира върху самите резултати. Google отдавна имат стремежите да социализират търсачката и рекламните си програми и това ще е един от начините да опитат. Google Instant Search със сигурност ще колекционира информация за търсенето на потребителите, логнати с техните google акаунти, което всъщност е нещо добро, защото ще ни пести време и ще ни улесни. Същевременно в тази картинка никъде не намирам място на SEO, а по-скоро на Social Media Optimization-а например, или пък онлайн репутацията да речем. В смисъл, че някак трябва да убедим тези хора да изберат сайта ни из другите резултати и това вече не е въпрос просто на добри индексации.

Разбира се голяма част от тези неща, които по-горе изписах и номерирах са донякъде теории и до голяма степен занимавка с Instant Search-а и отделяне на време за прочит на куп мнения из интернет. Ако и вие имате мнение – споделете го тук и ще спретнем дискусия.

А сега едно мнение на Мариса Майер:

Още по темата в българската блогосфера:


Тази статия е разгледана общо 8 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Tracie Wells 24.12.2010 на 2:17

  От личен опит мога да споделя, че тази част от “…хора, които пишат домейн имената в полето за търсене и така стигат до любимите си сайтове?!?!…” е много голяма за България. P.S. Страхотна публикация.

  Reply
 2. Pingback: Блог на Иво Илиев | За регионалните резултати от търсенето в Google

 3. tweez 12.11.2010 на 16:13

  “все пак още има хора, които пишат домейн имената в полето за търсене и така стигат до любимите си сайтове?!?!”
  Колкото и да ме напушва на смях всеки път като си го помисля- много са тези хора.Дори и жена ми, колкото и да и го обяснявам, продължава да го прави.Сега се сетих за обратното явление- awesomebar на Firefox,което в добавка с enhanced awesomebar на плъгина fastestfox дотолкова кърти мивки, че поне при мен минаването през google за търсене на определен сайт намаля драстично.
  А колкото до Google Instant- намирам го за плюс за бързи търсения, но когато търся нещо сериозно, се абстрахирвам от него и ровя по страниците, докато не получа желаният резултат.

  Reply
 4. Pingback: Блог на Иво Илиев | Webit Expo 2010 и SEO Masterclass-а на Rand Fishkin

 5. Vitko 30.09.2010 на 16:00

  От личен опит мога да споделя, че тази част от “…хора, които пишат домейн имената в полето за търсене и така стигат до любимите си сайтове?!?!…” е много голяма за България.

  P.S. Страхотна публикация.

  Reply
 6. Pingback: Всичко, което Трябва Да Знаете за Google Instant | SEOптимизация

 7. Васил Тошков 15.09.2010 на 13:22

  Аз не мога да преценя дали е добро или лошо. Те и самите му създатели не могат да преценят 🙂 На пръв поглед на мен ми харесва.

  И не вярвам, че ще навреди на SEO-то. Със сигурност ще му повлияе, но не и в негативна посока.

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *