ПъбСъбХъбБъп – как да разпространяваме съдържанието от сайта си в реално време

Представете си, че можете да разпространявате ъпдейтите от ваш сайт към абонатите му в реално време. Представете си, че можете да си направите собствен Twitter, но без досадните ограничения от 140 символа на пост и #hashtag-ове.

Става дума за уеб протоколът PubSubHubBub, който може би ще е фундамент в новия уеб в реално време. С този протокол получаването на последните публикации от RSS става за броени секунди, което доста намалява ресурсите за трансфер и обработка на данните от страна на сървъра.

Как работи?

До момента се ползваше т.нар. “polling”, при който абонатите на RSS постоянно изпращаха съобщения към сървъра, “питайки го” дали има ново съдържание, което да им достави. Сървъра “отговаряше” с изсипването на цялата RSS емисия от сайта, независимо дали в нея има фактически нещо ново или няма. PubSubHubBub ползва “посредник” между абонатите и доставчика на RSS емисии. Този посредник е кръстен “hub”. Доставчика на съдържание (например сайта или блога ви) изпраща уведомление към хъба, че има ново съдържание. Съответно хъбът взима конкретно това съдържание и го изпраща до всички абонати (например читателите на сайта или блога ви, които са се абонирали за RSS). Всичко това става за максимум 6 секунди.

Защо трябва да ме интересува?

Представете си как вашия блог, новинарски сайт, форум или социална мрежа имат безплатната и неограничена възможност да обслужват своите потребители в реално време. Да ги снабдяват с необходимата им информация за броени секунди без излишно товарене на сървъра. Това е страхотно нали!
И от Google мислят така.
Техните амбиции са насочени напълно категорично и ясно към търсене в Google в реално време, което обаче изисква и индексиране на съдържанието в реално време. Помислете за това от сега, защото масово и лавинообразно PubSubHubBub се интегрира в сайтовете в Интернет. Със сигурност има своите положителни страни от гледна точка оптимизация на сайт за търсещите машини (SEO)
Разбира се пускането на информация в реално време ще докара доста проблеми за любимият ни Мат Кътс, но самият той каза наскоро, че рискът със сигурност си струва.

Инсталиране на PubSubHubBub (PuSH) в различните уеб платформи и сайтове

Тук създателите на PuSH са предложили варианти за използване на hub от различни уеб платформи.

Как да използвате PubSubHubBub (PuSH) за вашия сайт?

Необходими са ви три неща:
1. Сайт 🙂 с RSS Feed
2. Регистрация във Feedburner (може да ползвате Google акаунта си)
3. Регистрация във FriendFeed (може да ползвате Google, Twitter или Facebook акаунта си)

След като се сдобиете с тези три неща е необходимо да добавите URL към своя RSS във Feedburner (влезте във Feedburner с име и парола и след това кликнете тук – би трябвало да влезете в страницата “My Feeds”, откъдето да добавите своя RSS).

След като добавите RSS feed-а на сайта си във Feedburner ще трябва да влезете в настройките му. По-конкретно в “Publicize” от главното меню, oткъдето да изберете “Ping Shot” от менюто в ляво. Дайте активация на “Ping Shot“.

Този екран по-горе е това, което трябва да виждате, ако всичко е минало както трябва.

След като вече сте активирали PingShot услугата на Feedburner-a си, следва да влезете с името и паролата си във FriendFeed. В дясно горе, точно под картинката на профила ви(аватара ви) ще видите “Settings”. Кликнете на него и ще се отвори прозорец с настройките на профила ви. В графа “Services” от тези настройки, изберете “add/edit”. Ще се отвори нова страница с множество бутони за различни услуги вляво. Изберете услугата Blog и от новоотвореното малко прозорче, посочете в текстовото поле (внимание!) URL-а към своя акаунт във Feedburner. Този URL трябва да изглежда така: http://feeds.feedburner.com/username, където “username” заменяте с потребителското си име във Feedburner (например моя URL е http://feeds.feedburner.com/ivosiliev).

Накрая трябва в кода за RSS в сайта ви да сложите линк към Feedburner-а си (линкът трябва да изглежда така: http://feeds.feedburner.com/username, където “username” заменяте с потребителското си име във Feedburner). Може директно да замените стария адрес на RSS-а с този от Feedburner.

Кодът би трябвало да изглежда като този:

<link rel=”alternate type=”application/rss+xml“ title=”Вашето заглавие” href=”http://feeds.feedburner.com/username” />

Готово! Това беше всичко 🙂 Сега, когато публикувате нещо Feedburner ще уведомява веднага вашите абонати за него, като в реално време ще публикува новостите във FriendFeed акаунта ви.

Не е задължително да ползвате FriendFeed – PuSH ще работи за вашия RSS и без него, само с помощта на Feedburner, но пък FriendFeed се индексира мигновенно в Google.

И още нещо – може да забележите, че има повече от 6 секунди забавяне при доставката на ново съдържание чрез RSS PuSH. Това зависи от бързината, с която WordPress Cron (wp-cron) на сървъра ви ще достави съдържанието. Понякога отнема минута или две заради, чисто и просто, сървърни забавяния.

Ако използвате WordPress

Изтеглете и инсталирайте (съответно активирайте) този plugin (разширение) . Това разширение автоматично след активирането му ще свърши необходимото за да може блогът ви да ползва хъб.

P.S>> След като направих описаните по-горе неща за моя блог, неговото съдържание започна да се публикува в реално време във FriendFeed и оттам Google също започна да го индексира в реално време.


Тази статия е разгледана общо 2 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *