Търсачката на Microsoft, BING.com, стартира SEO приложения за уебмастъри

Изненадващо, но BING трупа популярност и в това няма нищо лошо – добре е Google да трупат повече и повече конкуренти. С популярността на BING обаче се натрупват и по-големите нужди на потребителите й.

Наскоро се запознах с инструментариума за уебмастъри, който BING предлага. В тази статия ще опитам накратко да Ви запозная с функционалността на приложението за уебмастъри.

Като начало трябва да имате уникално ID, което се взима с регистрация по е-мейл и парола. Не е нужно да ползвате мейл на hotmail, може да се регистрирате с някой стар Ваш. След като се логнете директно излиза формата за добавяне на сайт. Направи ми приятно впечатление, че от нея лесно и бързо можете да добавите XML карта на сайта, името на сайта и Вашият мейл, на който може да се абонирате за newsletters. Добавяйки нов сайт бивате прехвърлени към следващата страница, в която получавате код и файл – едното от двете трябва да присъства в главната директория на сървъра или в index-a на сайта Ви пожелание. Всъщност кодовете са два вида – метатаг или XML код с уникалният потребителски номер, който сайта Ви получава.

След като сте добавили сайта и след като сте го индентифицирали (с кода или файла) бивахте прехвърлени към списъка с добавени сайтове. При клик върху някой от сайтовете в списъка преминавате към неговите подробни детайли. Извежда се меню с 7 бутона:

  • Summary – дава кратка информация за някой сайт параметри, свързани с BING. Това са: дата на последно посещение от робота,  брой индексирани страници общо (с линк към търсене в BING по домейн), точки на домейна, блокиран ли е сайта(да или не), топ 5 страници от сайта (списък). Отново ме зарадва чистият интърфейс, който дава много добра базова представа за състоянието на сайта в момента;
  • Profile – мястото, където може да коригирате данните за адрес на сайта, верификация и е-мейл. С други думи това е страницата за добавяне на сайт, но вече с попълнените отпреди от вас данни;
  • Crawl Issues – показва проблемни файлове от сайта в няколко направления: неоткрити адреси (error 404), с забрана за индексиране, дълги url динамични адреси, заразени с malware, с неподдържан content-type.
  • Backlinks – може би няма нужда да обяснявам какво има тук… Само ще кажа, че отново бях приятно изненадан. В списъка с backlinks освен данни за домейна на сайта и title-а му имаме данни и за неговите page scores, език и район, както и добър филтър на резултатите;
  • Outbound links – тук виждаме всички сайтове, към които нашият е линкнал. Интерфейса е идентичен с този на “Backlinks”;
  • Keywords – ето тук бях разочарован. Предоставя ни се нещо като търсачка, с която да видим какъв е page score-a ни за дадена ключова дума/фраза. Търсенето по думи на кирилица е невъзможно, което ще спъне доста потребители;
  • Sitemaps – възможност да добавите или преиндексирате XML картата на сайта.

Като цяло ми направи много добро впечатление интерфейса и неговите опции. BING тръгват в правилната насока и се надявам в бъдеще да дишат по-сериозно в гърба на Google. И все пак немога да ги разбера BING с тея фотографии във фона какво точно целят, но са ми излишни.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на компанията BrandFormance - официален маркетинг партньор на Facebook.
___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат дългогодишен опит в маркетинга и рекламата на международни компании, част от които са: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, WINBET, BMW, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и член на "Българска E-Commerce Асоциация". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити практически знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата Brandformance in Action, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

С уважение,
Иво

Our discussion have One comment

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS