За rel=“nofollow“


 

Става дума за патентования от 2005 г. от Google атрибут rel=“nofollow“ и скорошните коментари на Мат Кътс.

Какво разбрахме от Мат:

 1. nofollow няма особено значение за PR, за разлика от други по-важни фактори;
 2. линкове с nofollow стават неутрални при разпределянето на PR. Примерно: ако в сайта си, който е с ранк = 3, сме линкнали към три сайта, за тях ще прехвърлим по 1 точка ранк. Ако обаче единия от тези три сайта е линкнат с rel=“nofollow“, неговата една точка ранк ще се разпредели на другите два линка, т.е. те ще дават не 1 точка, а 1,5 точки. Това вече няма да бъде така, т.е. за този пример ако една от препратките е rel=“nofollow“ другите си остават с по 1 точка, а не с по 1,5 точки;
 3. идеята е да се избегнат спам линкванията по форуми, коментари в сайтове и други постове.

Обикновено след като Мат каже нещо настава паника и еуфория из уебмастърските среди, което е нормално. Разбира се появиха се много тълкувания и нещата се раздухаха прекалено, но всяко чудо за 3 дни.

Nofollow до някаква степен беше един от инструментите, с които се човъркаше Google Индекса. Този атрибут на теория прехвърляше своите точки към другите изходящи препратки. На практика някой SEO-та сигурно се облагодетелстваха, раздухвайки темата за уникално важният атрибут и разни схеми за манипулацията му.

Какво ми направи впечатление обаче? Съответно ще го споделя с Вас като идея къде може да ползвате rel=“nofollow“ атрибута и къде не:

 • В блога на Мат забелязах, че е дал nofollow за линкове, които извеждат всички коментари към темите от блога. Според мен това е малко радикално и преди да сте си казали „кой пък си ти, че да даваш мнение за блога на Мат Кътс!“ ще опитам да обясня и да се аргументирам. При условие, че един собственик на сайт може да одобрява преди публикуване коментарите на статиите си не виждам смисъл да не ги покажем и на googlebot. Все пак всеки един коментар обогатява статията със съдържание и ключови думи;
 • Добра идея е да се сложи nofollow атрибут за линкнатите никнеймове на коментиращите в блоговете;
 • nofollow може да използвате и при коментарите на форум-потребителите, които автоматично се прикачват към всеки техен пост;
 • nofollow може да използвате и за различни feed извеждащи модули, макар че не виждам особен смисъл.

Честно да си призная този атрибут аз не съм го ползвал и не съм обръщал особено внимание, освен от гледна точка спама. А в интернет чета за конспирации, машинации, как Google следял SEO-тата чрез ползване на такива атрибути и пр. и пр. Оставям на вас да решите къде е истината и ще ми е интересно да споделите своето мнение тук 🙂 Моето е, че преди няколко години пишех един <a href> таг два пъти по бързо отколкото сега 🙂

За автора 

-
YouTube канал | Facebook страница
-
Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

3 коментара

 • И аз не ползвам този атрибут и съм съгласен с казаното в статийката, както и коментара на колегата. Само в допълнение изкам да кажа, относно раздухването на от SEO спецовете – доста хора смятат, че на колкото повеюе места те има (места с висок ранкинг) толкова по-добре за тебе.
  В известен смисъл е така – ставяаш известен, но не веднага – все пак нека не забравяме, че въпросния атрибут приссъства във всички постове в сайтове като digg, delicious, designbump, strumbleupon и т.н.

 • Truden би ли споделил с нас анти-спам защитата 🙂

 • Аз не ползвам „nofollow“ в моите блогове. Махнал съм го от всички връзки.
  „NOFOLLOW“ е един от начините за поддържане на монопола в Интернет.
  Всички блог системи имат сигурна анти-спам защита, но въпреки всичко „nofollow“, но въпреки това, „nofollow“ продължава да се пробутва и да се НАБЛЯГА на него.

  Вместо да се вдига шум около това, по-добре би било да се наблегне на усъвършенстването на нати-спам методите.
  Само с 2КВ код добавен в моите сайтове, не съм имал СПАМ от години, но пичовете от WordPress направиха всичко възможно да скрие моето предложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *