За rel=”nofollow”

Става дума за патентования от 2005 г. от Google атрибут rel=”nofollow” и скорошните коментари на Мат Кътс.

Какво разбрахме от Мат:

 1. nofollow няма особено значение за PR, за разлика от други по-важни фактори;
 2. линкове с nofollow стават неутрални при разпределянето на PR. Примерно: ако в сайта си, който е с ранк = 3, сме линкнали към три сайта, за тях ще прехвърлим по 1 точка ранк. Ако обаче единия от тези три сайта е линкнат с rel=”nofollow”, неговата една точка ранк ще се разпредели на другите два линка, т.е. те ще дават не 1 точка, а 1,5 точки. Това вече няма да бъде така, т.е. за този пример ако една от препратките е rel=”nofollow” другите си остават с по 1 точка, а не с по 1,5 точки;
 3. идеята е да се избегнат спам линкванията по форуми, коментари в сайтове и други постове.

Обикновено след като Мат каже нещо настава паника и еуфория из уебмастърските среди, което е нормално. Разбира се появиха се много тълкувания и нещата се раздухаха прекалено, но всяко чудо за 3 дни.

Nofollow до някаква степен беше един от инструментите, с които се човъркаше Google Индекса. Този атрибут на теория прехвърляше своите точки към другите изходящи препратки. На практика някой SEO-та сигурно се облагодетелстваха, раздухвайки темата за уникално важният атрибут и разни схеми за манипулацията му.

Какво ми направи впечатление обаче? Съответно ще го споделя с Вас като идея къде може да ползвате rel=”nofollow” атрибута и къде не:

 • В блога на Мат забелязах, че е дал nofollow за линкове, които извеждат всички коментари към темите от блога. Според мен това е малко радикално и преди да сте си казали “кой пък си ти, че да даваш мнение за блога на Мат Кътс!” ще опитам да обясня и да се аргументирам. При условие, че един собственик на сайт може да одобрява преди публикуване коментарите на статиите си не виждам смисъл да не ги покажем и на googlebot. Все пак всеки един коментар обогатява статията със съдържание и ключови думи;
 • Добра идея е да се сложи nofollow атрибут за линкнатите никнеймове на коментиращите в блоговете;
 • nofollow може да използвате и при коментарите на форум-потребителите, които автоматично се прикачват към всеки техен пост;
 • nofollow може да използвате и за различни feed извеждащи модули, макар че не виждам особен смисъл.

Честно да си призная този атрибут аз не съм го ползвал и не съм обръщал особено внимание, освен от гледна точка спама. А в интернет чета за конспирации, машинации, как Google следял SEO-тата чрез ползване на такива атрибути и пр. и пр. Оставям на вас да решите къде е истината и ще ми е интересно да споделите своето мнение тук 🙂 Моето е, че преди няколко години пишех един <a href> таг два пъти по бързо отколкото сега 🙂

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании InteractAGEBrandFormance.
___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат дългогодишен опит в маркетинга и рекламата на международни компании, част от които са: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, WINBET, BMW, Eucerin, Ford, Clinique, SIS Technology, NOKIA и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и член на "Българска E-Commerce Асоциация". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити практически знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата Brandformance in Action, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

С уважение,
Иво

Our discussion have COMMENTS (3)

 1. И аз не ползвам този атрибут и съм съгласен с казаното в статийката, както и коментара на колегата. Само в допълнение изкам да кажа, относно раздухването на от SEO спецовете – доста хора смятат, че на колкото повеюе места те има (места с висок ранкинг) толкова по-добре за тебе.
  В известен смисъл е така – ставяаш известен, но не веднага – все пак нека не забравяме, че въпросния атрибут приссъства във всички постове в сайтове като digg, delicious, designbump, strumbleupon и т.н.

  Отговор
 2. Truden би ли споделил с нас анти-спам защитата 🙂

  Отговор
 3. Аз не ползвам “nofollow” в моите блогове. Махнал съм го от всички връзки.
  “NOFOLLOW” е един от начините за поддържане на монопола в Интернет.
  Всички блог системи имат сигурна анти-спам защита, но въпреки всичко “nofollow”, но въпреки това, “nofollow” продължава да се пробутва и да се НАБЛЯГА на него.

  Вместо да се вдига шум около това, по-добре би било да се наблегне на усъвършенстването на нати-спам методите.
  Само с 2КВ код добавен в моите сайтове, не съм имал СПАМ от години, но пичовете от WordPress направиха всичко възможно да скрие моето предложение.

  Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS