News Feed Алгоритъма – полезни универсални съвети

За разлика от Google, Facebook рядко говорят за своя алгоритъм, но често го променят. Затова и по-честичко тук ще намирате полезни ресурси по темата, които ще ви помагат за управление на своят профил и фейсбук страници. По-долу ще намерите няколко конкретни, универсални и най-важното, актуални съвети, които може да прилагате в своята social media стратегия по управлението на фен страницата си.

Ще се радвам, ако се включите в коментарите под статията със свои допълнения и полезна информация от практическата ви дейност!

News Feed наблюдения:

Трябва да правим разлика между алгоритъма в desktop версията на Facebook и мобилното приложение „Facebook“ за смартфони и таблети. Алгоритъма работи различно на двете места, макар много от нещата да са еднакви. Другото, което по-опитните social мениджъри знаят от практиката си е, че времето за публикуване не е по-важно от времето за реакция. С други думи за вас е важно не кога повечето ви фенове са онлайн (както статистиките показват), а кога са по-склони да трупат engagement (да харесват, споделят и коментират ваш статус). Това води до друг важен елемент – органичното достигане, което пък зависи от фактора „честота“. Честотата на публикуване и ангажиране зависи от правилния ви подход относно organic, viral и платен трафика в общия им микс. Може би сте забелязали, че в момента да пуснеш провокативна снимка в статус не е най-оптималното, ако не знаеш как да я пласираш широко в News Feed. И за това не можем да разчитаме само на органичен, само на платен, или само на вирусен трафик. Трябва да се възползваме и от трите. Забелязвате, че Facebook не коментира и не отчита в детайли вирусните ефекти. Това е така, защото днес тези ефекти (вирусния трафик) зависят от доброто органично и платено позициониране в комбинация. Помислете над това, ако все още не сте. Вече е напълно безумно да нямате ясен бюджет и стратегия за фейсбук реклама, най-малко за постове и външни линкове (от сайта или блога ви).

facebook-news-feed-algorithm

News Feed алгоритъма насърчава:

 • Линкове от страници с интегриран open graph protocol – понякога се изкушаваме в текста към тези постове да посочим URL, но това най-често не се толерира от алгоритъма. Особено проблемни в случая могат да са short URL услугите, затова при споделянето на линкове ги избягвайте. Друга полезна препоръка е към линка да качите изображение в размерите, които фейсбук най-много обича – 1200х628 пиксела.
 • Текстови или снимкови постове, в които тагвате други страници – това е нормално, защото така се покрива по-голяма аудитория от фенове на две или повече фен страници. В практиката се възползваме от този подход при страниците на медии – в тях се обявява промоция на бранда, като се тагва фен страницата му. Това сработва добре в повечето случаи.
 • Видео съдържание – все по-важно е видеата да са подбрани подходящо. Вече съм писал по темата за видеата, а нещата не са се променили много – кратки, без нужда да се слуша звука им, провокативни в първите до 10 секунди, евентуално с текстови послания и пр. В тази връзка една идея – подгответе две видеа. Първото да е нещо като „трейлър“ на второто, което ще е по-дълго. Пуснете ги в интервал от 2-3 часа като добавите линк към второто (по-дългото) към текста на първото. Основната идея тук е да имате възможно най-много views, а още по-добре ако имате по-дълго средно време за гледане на 1 видео. Тези два показателя (средно изгледано видеосъдържание на 1 гледане и брой гледания общо) ще подобрят органичното достигане на вашите видео постове по-дълго време. За да се възползвате от т.нар. story bumping на последващ етап трябва да имате повече reshare на видеото ви от повече хора. Колкото повече хора го споделят, толкова по-добре, макар, че story bumping-a за видеа работи значително по-добре, когато видеото идва от профил, а не от фен страница.
 • Съвсем нови линкове – такива, които до сега не са били публикувани в мрежата на Facebook.com, т.е. вашите най-нови авторски материали например. Това, със също толкова голяма сила, важи за нови видеа от YouTube и нови снимки, които до момента не са били кеширани през open graph.
 • Постове от страници по интереси – става дума за тематични постове, публикувани в такива фен страници, където част от фен базата се припокрива с тази в други подобни тематични страници. Например ако фен страница с тематика „кино“ публикува пост, свързан с някой сериал. Тогава по-голяма част от феновете във фен страницата на сериала имат шанс да видят поста, особено щом са фенове и на страницата с тематика „кино“. Хаштаговете никога не са излишни, но не прекалявайте с тях – не повече от 2-3 хаштага, за които знаете, че имат широко използване по възможност.
 • Добре поддържани фен страници – изобщо не говоря за постовете в тях, а за най-елементарното – частта „About“, табовете, milestones. Подсигурете пълна информация във фен страницата си – това е много важно, изобщо не го подценявайте!
 • Типове постове, които имат най-много интеракции – не е нещо ново, но е нещо, с което се прекалява. Администраторите на страниците виждат, че снимкови постове им носят добър engagement rate и направо спират да експериментират с други типове, което изобщо не е правилно. Как работи алгоритъма всъщност? Ако човек Х харесва, споделя и/или коментира предимно снимкови постове (алгоритъма преглежда всички интеракции и извлича поведението за различните типове постове), тогава тези постове се очаква да се приоритезират в News Feed на фен Х през следващите дни до месец. След това поведението на фен Х подлежи на последваща преоценка спрямо новите снимкови постове и неговото взаимодействие с тях. Ако не взаимодейства, а вие не пускате други типове постове, шансовете да го загубите като органична аудитория стават по-големи. Ако пуснете друг тип пост – News Feed ще го покаже на фен Х именно заради въпросната преоценка (за да види как фен Х би реагирал на този нов тип пост). Затова – не прекалявайте, а експериментирайте.
 • Постове, спрямо поведението на приятелите ни за тях – няма как да не сте го забелязали. Ако приятел хареса или коментира пост, това е достатъчно за story bumping във вашия News Feed. Понякога дори стари постове „изникват“ с години по-късно отново във feed-a ни. При фен страниците този фактор е значително по-малък, отколкото при профилите, освен ако нямате наистина добре структурирано тематично съдържание – тогава приятелите с общи интереси ще станат една добра viral база, която да ви насочи в последствие кой пост си струва да промотирате сред фенове и техните приятели например.
 • Високия engagement rate за кратък период от време – пак ще го кажа, важно е! Не смейте да пускате нов пост, преди стария да си е направил engagement-a! Борбата за engagement (харесвания, коментари, споделяния) отдавна не е дългосрочна, а напротив – важна е в началото, първите часове след публикуването на поста. Затова именно търсим най-удачни варианти за час и ден на споделянето.
 • Trending topics – в България това е рядкост, но ако управлявате чуждестранни страници може да търсите трендовете – най-често това са хаштагове, или световнозначими събития. Определено честитенето на именни дни не е същото 🙂 .
 • Стратегии, в които organic, viral и paid са в микс – в случай, че не сте мислили по тази тема, трябва да знаете, че от доста време насам не е достатъчно само да имате стратегия за това кога и какъв пост да пуснете, но и как да комуникирате по темата му и кога и как да го рекламирате. Подобно стратегическо мислене ще ви помогне много повече.

News Feed алгоритъма не обича:

 • Често споделяне на едно и също съдържание – особено за споделянето на линкове това важи с пълна сила. Не си мислете, че линкът ви ще бъде видян от повече хора ако го споделяте в няколко статуса. По-скоро ще се получи точно обратното.
 • Докладвани или скривани постове – сигурно знаете за негативните сигнали, които феновете пращат към алгоритъма. Това са докладванията на постове, отписванията за следенето им, дори (макар и слабо) влияние указва отхаресването на коментар под поста, или отказ на коментар. За целта ви съветвам да следите статистиките на страницата и да откривате постовете с подобни негативни сигнали – да анализирате тяхното съдържание и да намерите причината за недоволството на феновете.
 • Like и click bait – описано е в техните правила и условия, наказва се и почти никога не води до положителни ефекти, напротив.
 • Необичайна активност относно reach и особено engagement – предходният съвет ме подсети да ви споделя за този донякъде странен елемент от алгоритъма. Наистина ако за последните дни постове ви имат например 20 харесвания средно на пост, а в даден момент имате пост с 1000 харесвания – това е сигнал постът с ескалирал engagement да бъде проверен от анти-спам ботове. При статусите на английски е достатъчно да има словосъчетания като „like or share“ или „like this post to…“, за да последва наказание. Но като цяло алгоритъма „свива“ органичното достигане според тематичните области от съдържанието на поста. Странно, нали?
 • Memes – най-лесния начин ваш пост да бъде „заклеймен“ като „meme“ от алгоритъма е, когато феновете го докладват като „meme“(има подобна опция). Разбира се, Facebook твърдят, че софтуерът им за „разчитане“ на снимки работи в насока откриване на „memes“ доста успешно, но имам не малко причини да не им вярвам за това :). Все пак, практиката ми е показала, че снимките с текст понякога могат да бъдат категоризирани като „meme“, особено ако имат необичайно висок engagement rate.
 • Reshare на собствени постове – може би също не е непознато за повечето от вас, но все пак го наблюдавам нерядко, затова напомням.

За финал

Изкушавам се да издам, че през месец март и април планираме серия обучения PresenTHINK, в които ще обсъдим много по-подробно News Feed алгоритъма, но с конкретни примери и казуси.

Обученията ще са в гр.Варна, но в доста по-голяма зала от „Работилницата“ на PresenTHINK, с повече лектори и общо над 24 часа общ хорариум часове по темите за е-бизнес, онлайн маркетинг и дигитална комуникация. Следете сайта на PresenTHINK и фейсбук страницата за повече подробности! Съвсем скоро се надявам да сме готови с първоначалните приготовления 🙂

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *