Разговори с Личности, които карат нещата да се случват

Posted by Иво Илиев in Други разни on декември 20, 2011

Отдавна си мислех да отделя местенце в блогчето, в което да ви разкажа за Личностите, които карат нещата да се случват. В нашия бранш сме длъжни да бъдем креативни, но всяка идея, изречена от устата на човек остава да левитира във въздуха и са малцина тези, които знаят как да я приземят на земята и да й придадат плътност, стойност и по-късно – обем. Радвам се, че в нашият бранш има такива българи, а на всичкото отгоре в по-голямата си част ги познавам и сме приятели.

Винаги е вдъхновяващо да виждаш как нещата се случват по „вина“ на такива Личности – затова реших да си поговоря с тях и да публикувам тук тези (да ги наречем) интервюта. Не гарантирам, че това ще ми стане навик в бъдеще, защото интервютата са по-характерни за медиите, отколкото за блоговете, но определено винаги бих ценил положителните усилия на хората, които карат нещата да се случват, а ако ми отговорят и на няколко въпроса – няма как да не споделя и с вас какво сме си казали 🙂

Презентирането на книгата за презентациите

Ще започна с единствената сред интервюираните дама, която и първа отговори на моите въпроси. Деси Бошнакова няма нужда от представяне за повечето от вас. Известна е с това, че търси по-добрата страна на нещата, а след като я намери, обикновено я споделя 🙂 Поводът за интервюто беше една фен страница, наречена „Тайните на добрата презентация“ , където има много добри идеи и ресурси за бъдещи и настоящи лектори и презентатори. Страницата за кратко време ми стана любима, но най-интересното беше презентирането на една от новите книги-бестселъри на ROI Communication, носеща заглавието „Презентирай като Стив Джобс“ (може да си я купите от този линк).

Това, което Деси и екипът й решиха да направят бе много интересно и изненадващо. Вместо великият Стив Джобс на корицата на книгата се появиха едни от най-добрите български лектори и презентатори, които имаме в България. Те дадоха куп полезни препоръки и съвети, споделяйки опита си на сцената – всичко това беше публикувано във въпросната фен страница и се превърна в интересно четиво за голяма група фенове.

Днес всеки има нужда от презентационни умения ако иска да продава. Не всеки обаче притежава такива, което е поправимо. Деси и екипът на ROI Communication не просто продаваха тази ценна книга, която така или иначе е достатъчно успешна – те и помагаха на хората да научат споделения опит на българските презентатори. Това за мен се казва наистина Ценна фен страница, събрала наистина големи Личности. Използвам възможността да благодаря на всички от ROI, както и, разбира се, на лекторите, които са направили тази кампания възможна… а сега – интервюто с Деси:

Деси Бошнакова: „Най-добрата тайна е да говориш със сърцето си“

Аз: Правите впечатляваща кампания във Facebook, поставяйки лицата на известни български презентатори на корицата на новия бестселър „Презентирай като Стив Джобс“. Има ли традиции и култура към презентирането у нас? Какво е нивото на нашите лектори?

Деси: Първо искам да благодаря за високата оценка за кампанията. От теб то си е цяла похвала. Презентирането за мен е изключително важно. Когато решихме да преведем книга по темата изчетохме много. Всички бяха полезни, практични, но тази книга ни грабна със своя фокус върху презентаторът. За мен това е най-важното наистина. Трудно мога д акажа, че има изградена култура на презентиране у нас. Повечето хора в зряла възраст са били в училищна възраст, когато уменията, свързани с комуникация, не се развиваха в училище. Никой не ги ценеше. И това е причината у нас да има не толкова много добри презентатори, което съвсем не означава, че няма много добри специалисти. Но да знаеш нещо и да го представиш добре пред хората са две различни неща. Освен пропуск, според мен, на нашите презентатори е подценяването на подготовката. Презентацията е като малка пиеса. Трябва да се разработи сценарий, да се репетира, много пъти, за да е успешна.

Аз: Ти си отличен лектор и презентатор с много опит пред различен тип аудитория. Опитът ли е най-голямата тайна на добрата презентация?

Деси: Най-голямата тайна на добрата презентация не е опитът, въпреки че и той помага. Най-добрата тайна е да говориш със сърцето си – да говориш за нещата, които знаеш, можеш, в които вярваш, и които обичаш. Наскоро например ме поканиха да съм лектор на семинар за принципите на управление на Toyota. Като издател на поредицата за мениджърските принципи на Toyota знам много по темата, но в никакъв случай не съм експерт. Но като издател знам защо сме решили да направим тези книги – защото принципите са универсални и логични и могат да помогнат на всеки мениджър да управлява по-ефективно своята компания. Така приех, но с уговорката, че ще говоря за това как тези принципи могат да се прилагат в личния живот. Представих 14-те принципи през призмата на българските пословици и поговорки и примери от личния живот. Единият от принципите е „Иди и виж на място“. Свързах го с детската ми мечта да живея в Испания и как се почувствах щастлива, че се върнах от Испания, обаче след като бях прекарала 6 месеца в мечтаната страна. И така пак се получи. Хем беше по темата, хем образователно, хем не се наложи да говоря за неща, които не са моите неща и в чиято материя не се чувствам добре. Е, когато натрупаш опит винаги е по-лесно, разбира се. Спомням си първата си лекция в университета, когато започнах, говорих 90 минути, от ръцете ми течеше пот, а аз нищо не си спомнях. Сега пак се притеснявам, но е по-друго. А ако към опит и тема, която обичаш, се прибави и желание да споделяш с хората, тогава става много по-добре.

Аз: Има вярване, че добрите презентатори винаги са и добри интернет инфлуенсъри(лидери на мнение). Така ли е според теб?

Деси: Не знам. Ако приема последния ти въпрос за оценка, бих била щастлива, ако това е така. По-скоро човек е влиятелен в определени области и сред определени хора. Влиянието не е нещо, което можеш да постигнеш с тренирвки и репетиции. Трябва да го спечелиш със споделяне на ценна информация, желание да помагаш и непреклонност да бъдеш себе си. Иначе никой няма да ти повярва. Лично според мен онлайн влиятелните личнисти не винаги са добри презентатори, както и добрите презентатори не винаги са влиятелни личности онлайн. Въпреки че и двете изискват компетентност, всеотдайност и общуване. Познавам хора, които да потвърдят твърдението, както и такива, които да го опровергаят. И като всичко на този свят, обобщенията по-скоро пречат, отколкото да помагат.

Аз: „Тайните на добрата презентация“ е много интересна и динамична facebook страница, която не крия, че ми е една от любимите. Освен това с интересната кампания, която организирахте в нея, тя събра голяма общност от интелигентни хора. Какво предстои да се случи с тази страница в бъдеще? Какво ново и интересно да очакваме?

Деси: Е, ако споделя какво сме намислили, няма да е интересно. Като начало предстоят още 7 корици – седем интервюта с хора, които под една или друга форма са свързани с презентирането и влиянието онлайн и офлайн. В началото на 2012 ще организираме нещо, което засега няма име, но ще има за цел да развихри въображението на хората в презентации, искаме да продължим да споделяме важни за презентирането тайни и някой ден да направим голямо събитие, както и да провеждаме уъркшопове по темата. Това са част от идеите ни, има и други, но ще ги запазя за изненада. Не би било лошо и да направим едно обсъждане на книгата, както и на други книги по темата. Едно е сигурно, дори и част от споделените неща да не се случат, а да стане нещо друго, ще продължим да поддържаме страницата с полезна информация по темата, защото дори и да имаш страхотна идея, ако не можеш да я представиш добре, трудно ще стигне до тези, на които ще помогне или ще направи живота по-приятен.

Дали за успешния StartUp е достатъчно само да бъдеш полезен и креативен?

За пръв път научих за Slides.bg на един от Workshop-ите на Social Me. Първоначално си казах „Хм, българско копие на SlideShare, какво толкова“ (нали съм си хетър по душа :)). След това започнах да го използвам и установих, че се намирам в една приятно изглеждаща и добре направена платформа, която има доста предимства. Голям патриот съм, но… разберете ме правилно – не подкрепям нещата просто, защото са български – това никога не е достатъчно. Не, че някой толкова го интересува какво подкрепям или не, но мисля всички ще се съгласите с мен, че нещата, които ни правят добро впечатление винаги се подкрепят спонтанно и масово. Така стана и със Slides.bg – все повече хора научиха за този проект и започнаха да го използват, а момчетата, които стоят зад него са доста млади, дейни и идейни готини хора, които… абе не знам как я намират тази енергия винаги да го човъркат тоя сайт и да го подобряват и развиват! Браво, бе хора! Шапка ви свалям!

Познаваме се неотдавна с Любомир Стоянов, който е един от създателите на Slides.bg и често сме били заедно на различни събития, където Slides.bg е медиен партньор. Именно там точно този проект изненадваше приятно всички с креативните си рекламни кампании. Веднъж организираха виртуален бой с възглавници във Facebook страницата си и накрая подариха някаква ухилена възглавница с ръце (не, не е надуваема! :P) по време на Social Me Workshop, където изтеглиха победителя. След това, на други събития, имаше бонбонки с прикачен към тях QR код, който да сканираш със смартфона си и който те изпраща в уеб страница с късметче от Slides.bg, досущ като късметчетата, които получаваме в кафенетата заедно с кафето ни.

Зачудих се дали е достатъчно да си полезен и креативен като момчетата от Slides.bg, за да си успешен български стартъп? Дали рецептата е универсална?

Тези момчета направо ме засрамиха. Аз на техните години какви глупости съм правил… Както и да е – нямаше начин да не питам Любо за някой интересни за мен неща около Slides.bg. Четете надолу:

Любомир Стоянов: „Ние сме млади и в главите ни има много щури идеи“

Аз: Защо пък Slides.bg? С какво проектът би привлякъл вниманието на хората в Интернет?

Любо: Защото сме готини и правим нещо, което никой в България не се е осмелил да направи. Ние сме посредник между знаещите и жадните за знания. Отбелязването на различни професионални събития и предоставяното на тях Ноу-хау не се среща никъде другаде в България. Студентите и учениците от своя страна имат достъп до ресурси, които са от полза в учебния процес. Смея да кажа, че сме мини електронно училище, където има полезна информация за всеки, независимо дали се занимава с бизнес или все още е в училището/университета.

Аз: Какво е да си startup в България и приемаш ли се за такъв понастоящем?

Любо: Да си стартъп в България е трудно начинание, но не невъзможно. Признавам, че ни е малко трудно. Не разполагаме с големи капитали, така, че непрекъснато да се появяват услугите, които сме решили да предложим. Не можем и да инвестираме силно в реклама (било тя офлайн или онлайн). Най-важното е да намериш хора, които те подкрепят и виждат, че има бъдеще това, с което си се захванал. Радвам се, че срещнах такива хора и ни подкрепят с каквото могат и на тях казвам огромно „Благодаря!”.

Понастоящем все още мисля, че сме стартъп. Отнема минимум една година за да се изгради репутация – била тя положителна или отрицателна. Радва ме фактът, че все повече непознати хора ми споделят: „Аз съм ползвал услугите ви” когато се запознаем на живо. Разбира се има какво още да се направи за да излезем от графата „стартъп”, но тези планове ще оставим за новата година.

Аз: Вие сте изключително дейни хора. Реализирате страхотни идеи и във facebook и на различни събития. Последните пъти ни изненадахте с бонбонки с QR код, който води към виртуални късметчета от Slides.bg. Какво ви вдъхновява и с какво ще ни изненадате в бъдеще?

Любо: Първо да ти благодаря за хубавите думи!  🙂

Не мога да кажа, че всеки път откриваме толата вода, но преди всичко се стараем нашите потребители да се забавляват. Ние сме млади и в главите ни има много щури идеи. Страхотен пример е виртуалния бой с възглавници, който спретнахме. Всичко започна с наградата – когато я видях си казах: „Тази възглавница е прекалено яка за да остане в магазина и хората ще се радват да я притежават!”. Аз лично не съм участвал в бой с възглавници последните 3-4 години. Сметнахме, че хората също са забравили това забавление и решихме да ги върнем малко носталгично назад във времето. Дори когато раздавахме листовки младежите ни питаха: „Къде и кога ще се бием?” като си мислеха, че ще има реално офлайн меле.

За в бъдеще сме подготвили много изненади, ако ги кажа сега няма да бъдат изненади. J Просто съветвам читателите да ни следят във Facebook (http://www.facebook.com/slides.bg ), Twitter, 4sq.com или Google+ .

Аз: Как си представяш Slides.bg след 2 години? Страхувате ли се да планирате и организирате задачите около проектите си, имайки предвид динамиката в и извън Интернет?

Любо: Две години са дълъг период от време. Много неща могат да се случат. Ние не се страхуваме да планираме. Ако нямаш цел, която да следваш, за какво изобщо се трудиш? Представям си сайта на световната сцена конкуриращ се със световните лидери. Ясно осъзнавам, че те имат голяма преднина пред нас, но се надявам услугите, които ще предложим да ни направят конкурентни, а защо не и лидери. 🙂

Българската социална мрежа, която дойде след другите с амбицията да ги изпревари

Facebook е ясен – многомилионна компания, хиляди хора персонал, всички сме в тяхната социална мрежа, сайтовете ни са тъпкани с техните модули и т.н. Няма защо да се лъжем, че Facebook превлече най-голям дял от българската интернет аудитория, в сравнение с останалите мрежи като Twitter, Google +, LinkedIn и пр.

В пика на социалните мрежи се появи един нов проект, наречен WebClub, който привлече вниманието ми с идеята си да събира микро-общности според техните интереси във виртуални тематични клубове. Не, че идеята е свръх-иновативна, но се радвам, че някой имаше голям хъс да я реализира и го направи. WebClub е много готино място. Изненадан бях колко свеж и подреден интерфейс има, как всичко е доста модерно и лесно достъпно. Другата ми изненада беше, че имаш джаджи, които можеш да интегрираш в сайта си с цел да привличаш хора в твоя виртуален клуб. И всичко това, този голям положен труд, този модерен интерфейс и функционалност, тези приложения и платформа като цяло – всички тези готини неща на български език, ориентирани основно към българската аудитория.

Не това обаче беше основното, което ме грабна наистина в този проект. Направи ми впечатление, че Петър Лозанов, който ръководи WebClub.bg, и с който неотдавна се запознахме, се обръща към най-дейните млади българи – студентите. Той презентира WebClub именно сред студентските общности точно както едно време Марк Зукърбърг е дал достъп до The Facebook конкретно на студентите. Друго впечатляващо качество на екипът на webClub бе в това, че обгрижва много качествено бизнесът в създаването на собствени бизнес-общности. Това е нещо, което повечето социалки игнорират доста безпардонно.

Във връзка с WebClub.bg реших да попитам някой неща Петър, които по-долу споделям с вас:

Петър Лозанов: „За да е успешна една социална мрежа й трябва иновация“

Аз: Защо пък WebClub? Кои са неговите предимства пред останалите социални мрежи?

Петър: Webclub e  community network – мрежа на общностите. Ние вярваме, че даваме на хората възможност да комуникират и да се свързват по нов начин, който е базиран на техните интереси. Те се променят и Webclub дава възможност социалните ви връзки, да отразяват тези промени.  Нашите общности, които ние наричаме Клубове, предлагат редица възможности за обикновения потребител, но още повече за бизнеса. Клубът може да се промени и да отговаря на конкретните специфики на бизнеса и да му предложи отлична комуникация, както с клиентите, така и със служителите.  Искаме при нас фирмите да могат да общуват с всички важни за тях групи. Нещо повече – служители и потребителите да могат да общуват помежду си.  Ние вярваме, че е важно хората, които работят в една фирма, да чуват мнението на клиентите и да общуват с тях. Само така може да има ангажираност и от двете страни.

Аз: За кого е подходящ WebClub?

Петър: Подходящ е за всеки, който желае да изрази себе си, да се свърже с хора със сходни интереси, както и да се информира според тези интереси. В този смисъл мисля, че сайтът е изграден по начин, който позволява всеки потребител да намери своето място и да изгради своята общност. Така сайтът не таргетира определена група потребители, а се стреми да е различен и подходящ за повече различни таргет групи. Това не значи, че нямаме фокус или правилно ориентиране към определена група – съвсем скоро ще видите модела на сайта за привличане не потребители и ви гарантирам, че този модел ще бъде революционна промяна в онлайн маркетинга изобщо. Нещо, което дори не сте очаквали, но ще заобичате веднага.

Аз: Какви са условията една социална мрежа да е успешна?

Петър: Трябва й елемент на иновация – нов поглед върху определени елементи на „социалното” и достъпна за потребителите реализация на тези иновации. Трябва да накара потребителите да се чувстват значими в рамките на мрежата или общността. И най-важното – да решава конкретен проблем на хората.

Аз: Как ще се развива WebClub в близко бъдеще?

Петър: Готвим много промени. Вече пуснахме рангове в клубовете.  Имената на ранговете са различни според спецификата на общността. Различните рангове имат достъп до различна информация, което дава опция за общуване на различни нива. Това ще е един от начините служителите и клиентите да общуват помежду си.  До края на месец Януари 2012 ще излезем от бета версия, като ще пуснем последните функционалностти в клубовете – функционалностти, които ще накарат много хора да се замислят кое е по-важното – с кой си „приятел” или в кой клуб членуваш.  Освен това имаме и планове да се развиваме на чужди пазари, но за това в като му дойде времето.

В Интернет няма „млади“ или „стари“ медии…

… има такива онлайн медии, които хората следят ежедневно и такива, които не провокират вниманието на активната аудитория.

Появи се наскоро една българска дигитална медия, която предоставя актуална информация на теми като социални медии, дигитални технологии, е-бизнес и онлайн маркетинг, реклама, PR. Тя се казва SocialEvo и още при стартирането си много хора я приеха като тяхното виртуално селище Социалево, където ежедневно има по нещичко интересно по техните теми.

SocialEvo привлече интересът ми поради няколко причини:

  • Отворена е – авторския екип е много силен и всеки може да изпрати професионалния си материал. Има равенство. Няма йерархия. Ако си направил нещо ново и интересно в българския или чуждестранен digital, пичовете от SocialEvo не биха приели това като самореклама, а като креативен ход, който на драго сърце ще подкрепят с обяснителна представителна статия.
  • Не просто информация, а диалог – SocialEvo комуникира с хората открито и прямо. Напоследък там се появиха серия интервюта с интересни личности, професионалисти от бранша, които описаха дигиталните тенденции за 2012, базирайки се на своя опит.
  • Много силен авторски екип – наистина екипът много ми харесва. Такива дигитални нинджи не сте виждали 🙂 и се радвам, че ги познавам всичките и са ми приятели. Готини, отворени за новостите, дейни хора, които творят интересно поднесено съдържание ежедневно. Истинско богатство!
  • Изненадващ старт с гръм и трясък – просто един хубав ден се пръкна тази медия буквално от нищото и заля родното интернет пространство. Не говорим за нещо посредствено, а напротив – изцяло завършен и пълен уеб сайт, който веднага много хора (и аз) нарекохме Българския Mashable.

С моя приятел Томи Савов, който е част от проекта SocialEvo си говорихме по темата и по-долу ще видите какво ми каза той 🙂

Томислав Савов: „Няма спиране или връщане назад, има единствено еволюция на социалните медии към още по-добро“

Аз: Някои веднага биха казали „поредната дигитална медия“. С какво SocialEvo ще изпъкне?

Томислав: Идеята за създаването на SocialEvo не е нова, нито уникална. Има няколко примера извън България, които са изградили своето име с иновативност и бързина. Свидетел съм на създаването на някои от тях и съм участвал активно в „раждането“ им. Нищо ново под слънцето, както се казва. Въпростът е как се реализира. Имаме формула, експериментираме и се приема много добре. Това, което ме зарадва още на третата седмица, е признанието от най-различни хора, които следят случващото се в чуждите медии, но които сутрин се будят с желанието да видят какво сме им подготвили в SocialEvo.

Желанието ни е да се превърнем в притегателна точка за потребителите, които се интересуват от еволюцията на социалните медии, и професионалистите, които могат да предложат конкретни услуги в тази област. Бизнесът има нужда от място, където не само да намери разбираем отговор на въпросите си относно социалните медии, но и където  да открие подходящ изпълнител, който да реализира идеите му, свързани с тях.

За да се превърне SocialЕvo в това, което е сега, много хора положиха усилия и ми помогнаха в избистрянето на идеята, за което съм им изключително благодарен. Те са много и са известни имена в бранша. Сред тях сте ти Жустин Томс, Иван Иванчев,  Драгомир Желев, Ален Попович, Лили Грозева, Младен Борисов, Иван Брайков, Дора Василева, Ива Фъзлова, Жанет Найденова, Христо Иванов, Лазар Малаков, Марио Англов, Пламен Петров, Димитър Цонев, Огнян Младенов, Любомир Аламанов, Бисер Вълов, Иво Апостолов, Калин Карабойчев, Пламен Русев, Диди Кошеджийска, Елена Константинова, Атанас Мавродиев,  Григор Христов, Иво Апостолов, Никола Балтов, Росана Лаво, Димитър Димитров, Ованес Ованесян, Ивелина Николова,  Калин Василев, Стамен Стаменов, Таня Трифонова, Ивет Добромирова, Стоян Стоянов,  Христофор Славов, Христо Стоянов, Христо Георгиев, Манол Трендафилов, Нели Славова, Константин Бъчваров,  Александър Богоявленски, Майк Рам, Деси Бошнакова, Анелия Мирчева, Борис Луканов, Людмил Аспарухов, Сандра Алексиева, Ана Динкова, Любомир Стоянов, Събина Панайотова, Боян Юруков и още много, много други, за които може би не се сещам в момента. Много благодаря на тези хора за споделените идеи и подкрепата, която ми оказаха, в реализирането на SocialEvo.

Аз: Стартирате със силен авторски екип, смятате ли да го разширявате и как?

Томислав: SocialEvo e създаден от четирима професионалисти и ентусиасти в социалните медии – Иван Ралчев, Евгени Йорданов, Тихомир Петров и аз. Ние помагаме новините и съветите за социалните медии да достигнат до широк кръг потребители. Ползваме чужди източници, но гледаме и в нашата градинка какво се случва. А то е много, бурно е и търпи еволюция. Правим го с огромно желание и ентусиазъм, а резултатите показват, че сме се насочили в правилната посока, напипали сме пулса на времето. Нашето желание  е както да привлечем професионалистите, които се занимават със социални медии, така и бизнесът да сподели своите опит и нужди на страниците на SocialEvo.net.

Да имаме намерение да разширим авторският екип. Правим всичко възможно да улесним достъпа на желаещите до „Системата”. Направихме я отворена към всички, сложихме © CC-BY-SA /Крейтив Комънс/, за да може този, който желае да сподели нещо с нас, да бъде максимално улеснен. Ако има интересна информация, свързана със социалните медии, ние искаме тя да достигне до колкото се може повече хора. Това е полезно за нас, полезно е и за бизнеса. Всички които искат да помогнат за това са добре дошли.  Бъдещата еволюция на пазара зависи изцяло от еволюцията на тези взаимоотношения и ние виждаме себе си в ролята на катализатор.

Аз: Очевидно е, че социалните медии са на мода днес, защото са ефективни и сравнително изгодни за маркетинг и PR. Какво смяташ, че ще бъде модерно утре и как се вписва медията SocialEvo в бъдещите дигитални тенденции?

Томислав: Тенденцията е социалните медии да се ползват все по-пълноценно за маркетинг и PR цели. В момента има голяма еуфория покрай тях, защото са нови и модерни. Това е така. Нещата се развиват бързо, наблюдава се една конкуренция и еволюция на Facebook, Twitter, Googlе +, Foursquare и всички останали играчи, което се дължи на желанието им да доминират на пазара. Бизнесът вижда това и се опитва да се приспособи максимално бързо към промените, които са най-полезни за него. В същото време аудиторията (както настояща, така и потенциална) е огромна. Хората харесват социалните медии, харесват възможността за реална комуникация в реално време . А това от своя страна стимулира развитието на дигиталния свят. Това е един затворен кръг, в който всички имат полза, а това придвижва нещата напред и на все по-високо ниво.

Така че бъдещето на SocialEvo e именно в тези бързо променящи се тенденции. Социалните медии се стремят  към усъвършенстване с цел по-голяма ефективност както за клиента, така и за бизнеса. Няма спиране или връщане назад, има единствено еволюция на социалните медии към още по-добро. Това е и бъдещето на SocialEvo.

Аз: Какво да очакваме от SocialEvo в най-близко бъдеще?

Томислав: Рано е да споделя новите неща. Всичко, което се случва и в момента, е ново –  ние сме едва на 3 седмици и вървим напред с огромна скорост. Въвеждаме неща, които не са правени от никой друг досега, поне на българския пазар. И така, oчаквайте еволюцията на SocialEvo. 🙂

За край…

… се надявам да сте намерили идея, мотив, вдъхновение, полезност или положителна емоция от прочетеното по-горе. Може би трябва да опитате да реализирате някоя идея следващите дни?

Да се впуснете в нещо ново? Защо не!

Защо да не показваме какво можем! Защо да не творим! Може би е по-трудно да започнем? Вярвам, че не е така.

Правете нещата така, както ги мислите – бъдете своите собствени кумири!

Успех!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

  1. […] наричаме наш приятел). Тук можете да прочетете “Разговори с личности, които карат нещата да се случват” […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *