Съвети за добро фирмено представяне в LinkedIn чрез Company Page – Част 3

LinkedIn Company PagesКакто LinkedIn споделят, 2 милиона компании имат корпоративно представяне в тяхната мрежа. Според много фирми това е достатъчен мотив да присъстват в LinkedIn подобаващо, да инвестират в тази платформа средства и време, за да могат чрез нея да откриват потребители, потенциални клиенти, персонал и бизнес партньори.

Company Pages са микросайтове с представяне на компании в LinkedIn. Те могат да бъдат открити посредством търсачката на LinkedIn от всички нейни потребители. Също така те се индексират от търсещите машини. Освен това може да добавите „Follow“ бутон към Company Page в страниците на фирмения си сайт.

Ако пък предлагате често работни позиции – LinkedIn Company Page е перфектното решение за вас. Лесно ще намерите нови служители, а и можете да промотирате свободните работни места в сайта си чрез специален модул (Career Box), който LinkedIn предоставят за интегриране към уеб страници.

Още едно предимство е възможността да получите пълни статистики за своята корпоративна страница в LinkedIn. От статистическите данни ще разберете не само кой посещава Company Page-а ви, но и кое съдържание му е било най-интересно. Също така, посредством Company Page ще изградите професионална общност, а чрез статистиките ще научите повече за нея – как се разраства, какви са типовете последователи и как взаимодействат с вас. Статистиките дават и информация кой статус носи повече трафик и как това увеличава общността.

Както красноречиво каза продуктовият мениджър на LinkedIn, Майк Гришейвър, „За фирмите това означава по-силен начин да изградят взаимоотношения със своята таргет аудитория„. Е, това не е толкова убедително, нали 🙂

Предимства на Company Page

 • Огромна аудитория от професионалисти, която вас чака 🙂
 • Лесно и бързо информирате своите стейкхолдъри за новини около компанията по най-удачния възможен начин
 • Възможност за събиране на препоръки и доверени отзиви от авторитети
 • Научавате от първа ръка мнение на хората, които движат бизнеса ви – клиенти и партньори
 • Предоставя добър поглед върху последователите, и тези, които стоят с авторитета и мнението си зад бранда
 • Дава ви един малък микросайт, в който да изградите общност от интелигентни и ерудирани професионалисти – бъдещи ваши служители или партньори
 • Дава отговор на важните за всеки бизнес въпроси относно имиджа на компанията, позиционирането на продуктите й на пазара, мненията на клиентите й и пр.
 • Възможност за предизвикване на мълва сред професионалистите, последователи на бранда
 • Възможност за близък диалог с професионалистите, част от общността
 • Лесно откриване на качествени и отговорни карти

Създаване на Company Page за вашата фирма

Тук ще намерите един подробен видео урок как става самото добавяне и какво е необходимо, а тук са конкретните изисквания и условия за Company Pages. Каталог с всички фирмени страници ще намерите в менюто „Companies“ в LinkedIn.

Ще бъда откровен с вас, както винаги – има нещо много важно, което трябва да покриете като изискване. То е вие и вашите служители да имат добре попълнени и активни профили в LinkedIn. Затова – предварително направете оперативка с тях и разберете как те могат да са полезни в изграждането на Company Page. Не е трудно да се направи – имам удоволствието да познавам доста мениджъри и собственици на фирми, които отдавна са го направили и вече берат плодовете на успехите.

Преди да създадете Company Page е важно вече да имате официален фирмен е-мейл адрес, защото с него ще регистрирате въпросната страница в LinkedIn.

След това добавянето става от тук

Принципи при Company Pages

-1- Броят последователи няма значение

При LinkedIn е важно не колко, а какви са последователите. Не очаквайте, че всичките 161 милиона регистрирани в LinkedIn ще тръгнат да ви follow-ват страницата 🙂 А за това дали бройката последователи, които сте събрали, е достатъчна – винаги може да се поспори. Например има много добре поддържани страници с по 400-500 последователи, но ако 20% от тях са клиенти и бизнес партньори – това си струва и то доста.
Поради тази причина не гледайте бройката, а какви са хората, които ви следват, което пък ни довежда до…

-2- Таргетиране, таргетиране и пак таргетиране

За да е успешна една Company Page първо трябва нейните служители и мениджъри да са успешни като LinkedIn профили, т.е. прегледайте предходните ми две статии (първата и втората) за някой съвети в тази връзка, съберете общност около личния си профил, и след това преминете към презентиране на фирмената страница пред тази общност.
Много е важно да таргетирате възможно най-тясно аудиторията от последователи. Може да не са просто всички клиенти и потенциални потребители, а само конкретни лоялни клиенти, или пък купувачи на едро, или само бизнес пратньори. Важно е да съберете проактивна аудитория, готова да комуникира в този канал, а за да стане това тя трябва да има интерес да отдели време за комуникация. Интересът ще се породи от ползите и конкретната таргетирана информация, която идва от вас. Затова – планирайте някаква стратегия, таргет и тематики.

Относно таргетирането – обърнете внимание на възможността да добавите различни текстове на различни езици в „About“ частта. Добавете езиците, за които вече имате бизнес партньорства, както и тези, за които искате да изградите.

Като стана дума за таргет – той включва не само клиенти, работници и партньори, но и друга адски важна група – вашите конкуренти. Станете последователи на техните страници и следете как ги развиват – това е важно и ще ви помогне да бъдете с едни гърди напред в бъдеще.

-3- Само необходимата информация е достатъчно

В никакъв случай не претрупвайте страницата с информация. Разгледах куп страници и ми направи впечатление, че някой имат отегчително много продуктова информация, други прекалено се впускат в подробности около фирмата, които нямат никаква стойност за читателите. Някой прехвалват и величаят прекалено компанията, служителите, продуктите или и трите, което също е отблъскващо за четене и трудно за вярване.
Вместо да сложите информация за всичките си продукти – поставете само 5-те bestsellers, например. Вместо словоизлияния за изключителния екип и уникалната фирмена история – поставете кратко резюме от 1-2 абзаца и подканете хората да научат повече във фирмения ви сайт.
Не прекалявайте с информацията, за да не отегчите аудиторията.

Бих ви посъветвал да добавите само тези продукти, за които имате наистина достатъчно информация за споделяне, което означава за всеки продукт да имате:

 1. описание от професионален копирайтър
 2. презентация, посочваща конкурентни предимства и разкриваща ползите от потреблението
 3. външна страница / URL със снимки и описание
 4. видео представяне
 5. възможност за бъдещи промоции и намаления

Ако все пак твърдо сте решили да изхакате повече от 10 продукта – поне използвайте възможността да ги подредите от най-продавани и интересни, към най-безинтересни и имащи по-силни продукти-аналози.

Също така не се увличайте в частта „company specialties“, защото много на брой определено дразнят. Изберете си четирите основни професионални специализации, с които компанията ви се гордее и наистина има конкурентни предимства.

Някой маркетолози дори стигат по-далеч – препоръчват даже да не губите излишно пространство с заглавна снимка в хедъра на Company Page-а си! Може би е удачен вариант, защото някой големи и развити фен страници го прилагат именно с цел Updates да са по-видими. Аз лично бих препоръчал да имате cover картинка, като в нея поместете слоган или послание, както и с по-дребен шрифт опишете съвсем накратко дейността на компанията си – това за мен е най-хитрия и удачен начин, но все пак експериментирайте. А защо не в cover-a да има изказване на доволен служител или клиент?

-4- Обърнете най-вече внимание на статусите, които публикува страницата

Това е най-важното и същевременно най-пренебрегваното! За съжаление видях страници на големи и известни български компании, които изглеждат „мъртви“, защото нямат нито един update със статус (ако не вярвате, вижте страниците на трите мобилни оператора в България. Те все пак следят този блог и се надявам скоро да видим наистина интересни статуси от тях в LinkedIn). Срамота, но … какво да се прави – всеки решава как да представи фирмата си пред аудиторията. По-лошото, обаче, е, че после представители на същите компании обясняват „компетентно“ как LinkedIn за нищо не става и никакви ползи не им носи. Това, което искам да кажа е, че тук ви трябва стратегия, комуникационна стратегия, в която да дефинирате темите и статусите на база аудиторията и таргетирането й. Помислете над това, изкоментирайте го с маркетолога, пиара и копирайтъра, с които работите.

Вдъхнете „Живот“ на вашата Company Page в LinkedIn

Набирането на последователи трябва да започне с поканването на настоящите ви служители, клиенти и бизнес партньори. Това може да стане чрез е-мейл маркетинг, или лични съобщения в LinkedIn. Преди това обаче изградете комуникационна стратегия и в съобщението към бъдещите последователи посочете най-важното: ЗАЩО да станат последователи. С какво ще им е полезна вашата Company Page, което да ги накара да натиснат бутон Follow и след това да комуникират активно.

По-нататък потърсете още последователи в Answers или Groups, като опитвате по дискретен начин да споменете фирмената страница. Примерно:

„Според мен можете да използвате продукти, съдържащи … в състава си, защото те са по-…. отколкото продукти с …. Преди време имахме серия от статуси в нашата linkedin фирмена страница тук…. може да разгледате и ще намерите повече информация!“

На следващ етап промотирайте LinkedIn страницата върху печатни материали и в сайта си. За нуждите на сайта LinkedIn предоставят Follow бутон.

И отново най-важното – от старта на промотирането започнете да пускате Updates в страницата! Създайте по този начин полезност и предпоставки за бъдещ диалог. Мислете проактивно!

Следващата стъпка (след изграждането на група от followers и след достатъчен обем съдържание) е да получите препоръки за продукта или продуктите си (или услугите).

За по-големите компании, с повече служители, препоръчвам да разгледат следните няколко модула, които могат да интегрират в своите корпоративни сайтове:

 • Company Insider – възможност посетителите на сайта ви да видят кои техни контакти в LinkedIn работят при вас, кои са новоназначените и повишените кадри
 • Company Profileподходящ не само за големите компании, но универсално за всички. Представя в каре или като иконка-линк достъп до Company Page
 • Jobs – покажете списък със свободни позиции в сайта си, за които търсите персонал. LinkedIn може да филтрира за вашите посетители само позициите, за които се смята, че посетителите ще се интересуват

Типове имиджово представяне

Като, че ли има най-общо три стратегии за имиджово представяне чрез Company Page:

 1. Търсещите персонал – това са фирмите, които имат необходимост от тесни специалисти и могат да наемат такива, работещи мобилно. Един от любимите ми примери е Adobe , които изграждат цялостна career стратегия за LinkedIn, включваща серии статуси, видеа и медия. Подобна стратегия имат и Microsoft с тяхната популярна идея за meme-подобни цветни квадратчета със снимки и слогани на тема „работа в Майкрософт“. OrangeSoda пък е сухарския вариант на предходните две – отворете тяхната страница и ще разберете какво имам предвид 🙂
 2. Търсещите клиенти – това са предимно B2B компании, основно в сферата на услугите, най-вече в сферата на конкретни професионални услуги. Един от класическите скромни примери е Raven . Аз съм един от многото им клиенти и следя периодично LinkedIn страницата им, която те използват целенасочено за промотиране на техните професионални услуги. Много интересен подход имат и SEOMoz , които имат от доста време company page. Ще видите, че при тях Updates (статусите) са всичко. Те разчитат на LinkedIn в ролята й на канал за разпространение на линкове от SEOMoz.
 3. Изграждащите корпоративен имидж – тази група фирми са сравнително малко, на фона на другите две, но го правят по много очеваден начин, което е добре да видите и прецените за своята компания. Един от добрите примери е Aurecon , при които ще видите безупречен брандинг от логото, през хедъра, до ads банерите. Всичко е корпоративно „сухо“ и се придържа стриктно към цялостната бранд визия и излъчване на компанията. Apple са комбинация от първата и тази трета стратегия, но също корпоративната им идентичност е издържана безупречно. Обърнете внимание, обаче, на частта „Products“ в страницата на Apple 🙂 Техният продукт всъщност е техния бранд… и нищо повече – интересно, нали? Още по-провокативен е банерът им в ads частта – той гласи „Всеки ден хората правят невероятни неща в Apple. Ти какво ще направиш?“ – страхотен HR слоган по мое мнение 🙂

Вижте как го правят най-добрите

Преди броени дни LinkedIn споделиха своите номинации за най-добри Company Pages – препоръчвам горещо да разгледате хубаво номинираните страници, ще ви дадат много отлични идеи за вашата!

Best LinkedIn Company Pages of 2012 from LinkedIn

Като за финал

Не ми се губи излишно време и редове, за да ви разкажа за всяко едно поле от попълването на Company Page, затова на помощ идват колегите от HubSpot, които не са толкова мързеливи, колкото мен, и са се постарали да вкарат в един PDF файл всички разяснения, които аз пропускам тук. Можете да изтеглите файла от тук

Всякакви ваши съвети, идеи, виждания и опит за Company Pages в LinkedIn са приветствани и много ще се радвам да бъдат споделени в коментарите по-долу, за да можем така да си окажем взаимопомощ и да сме си максимално полезни по тази тема! Благодаря и успех с фирменото представяне в LinkedIn!

» Прочетете Част №1 от съветите за успешно LinkedIn присъствие

» Прочетете Част №2 от съветите


Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

 1. Виктория каза:

  Рядко срещам съвети относно профилите в тази професионална социална мрежа. Не трябва да я подценяваме и да се опитаме да я използваме по-често.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *