Кога да публикувам постовете за своя бизнес във Facebook и Instagram?

Фейсбук скриха статистиките за бизнес страниците – но не ги спряха. Все още може да ги достъпите, като добавите към URL адреса

www.facebook.com/име-на-страницата/insights/?referrer=page_insights_tab_button.

Във въпросните статистики има меню вдясно – ако от това меню изберете „Posts“ (www.facebook.com/име-на-страницата/insights/?section=navPosts) – ще видите данните „When your fans are online“ („Когато Вашите фенове са онлайн“).

Вече дълги години важи заблудата, че от тези статистически данни можем да изберем най-правилното време за публикуване на съдържание от името на нашата бизнес страницата.

Това твърдение е грешно, поради няколко важни причини, част от които ще прочетете по-долу:

 • хората не влизат, за да гледат нашето съдържание, т.е. тези статистики не са бройката фенове, които влизат, за да виждат нашите постове – а бройката фенове, които влизат като цяло (за да гледат каквото си искат, не само каквото им показваме);
 • ако публикуваме постове в часовете и дните с най-големи числа в данните от тази статистика – губим възможността да експериментираме в други периоди, което е изключително важно за представянето (performance) на постовете.
 • статистиката, извадена извън контекста на начините, по които МЕТА работи – е кардинално проблемна. Зад МЕТА имаме сложен A.I. и постовете се показват пред всеки човек, всеки път, на база на сложен алгоритъм, който ги оценява. Дори масата фенове да бъдат онлайн – другите статистики ще Ви покажат, че това, на практика, може да не е от голямо значение, защото алгоритъмът, вероятно, би пласирал съдържанието ви сред доста по-голяма маса не-фенове. А за не-феновете тази статистика не важи.
 • да публикуваш пост във фейсбук страницата си не означава автоматично той да се покаже на хората. Можеш да го публикуваш днес – а утре да го видят маса хора. Така работят всички социални мрежи – алгоритъма „награждава“ постовете основно, според реакциите на хората не в определено време, а през цялото време.

„Кога да публикувам“ е въпрос, който няма смисъл и по-скоро ще Ви подведе.

Давам малка част от многото аргументи, че „кога да публикувам“ е въпрос, който не бива да си задавате:

 • ако публикувате пост и в същото време се случи обществено-значима новина, например избухване на война или начало на мерки срещу пандемия – дори да е супер интересен и сполучлив, Вашият пост ще остане незабелязан и недооценен от аудиторията.
  Решението? Публикувайте един и същи пост няколко пъти напред във времето. Като цяло е срамота да платите (с време, с пари, с внимание, с ноу-хау… или с всичко това на куп) за създаване на един готин пост – а да го споделите само еднократно и после да отиде в небитието.
 • няма категорична статистика в отговор на този въпрос – може да има данни кога влизат феновете ви, или миналата година по същото време кога сте достигнали до най-много хора… но тъй като МЕТА променят по нещо постоянно, ние в ролята на потребители променяме динамично поведението си, и година с година няма еднаквост – на практика, дори да се оповавате на метрика – все ще си правите експеримент с периодите на публикуване.
  Идея? Постоянно питайте клиентите си два въпроса: „По кое време от денонощието най-често влизате да четете търговска информация във Фейсбук (или Инстаграм, или ТикТок – което ползвате)?“ и „В коя социална мрежа предпочитате се информирате за търговски оферти?“(за да разберете къде да наблегнете).
 • хората почти никога не влизат, за да гледат търговски и продуктови постове от фейсбук страници. Все така тези канали имат силен имиджов ефект, който те кара след дни или седмици да потърсиш въпросната фирма в Гугъл и да купиш от нея.
 • хората не влизат в социалните мрежи с желание да им продаваме неща. Там можем да им привлечем вниманието с идеи и емоция, като търсим комуникация около чисто човешкото битие и проблеми. Например – ако продаваш матраци, сподели идеята, че матракът е с гаранция 1000 години, но акарите могат да се появят на втората. Колко поста можем да измислим по тази тема, че да са уникални и неповторими? Отговорът е – един. И този един пост е предостатъчен. За да достигне до повече хора – вариантите все си остават два. Единият е да плащаме за реклама. Другият е да го публикуваме отново и отново – ама не само на стената си, но и в stories, в групи, в лични профили например.
 • надявам се днес никой да не си вярва, че като пусна пост, който аз съм си харесал сам по себе си – той ще е успешен, стига да е пуснат в правилния момент. В крайна сметка социалните мрежи са, за да се провокират дискусии. Замислете се към настоящия момент вашите постове как провокират ползотворни за вас дискусии?
 • чисто алгоритмично – съсредоточете се не в качеството на постовете, а в качеството на коментарите. Кога ще отговорите на коментар е важен въпрос. Кога ще пуснете нов пост – изобщо няма значение.

Публикувайте когато искате – и ако разпространението и реакциите не ви удовлетворяват – публикувайте отново… пак когато искате!

Друг въпрос лишен от смисъл е „колко поста трябва да имам на седмица или на месец?“ – защото много често се оказва, че може да искаш 100 поста на месец – но аудиторията не го иска, а и ти на практика може да нямаш готовност да създадеш толкова. Не говоря, че няма да имаш парите или времето да ги направиш – а, че просто нямаш достатъчно атрактивно съдържание за бройката, която целиш.

Първото, което е важно да се запитаме (независимо дали имаме бизнес профил в коя да е социална мрежа от седмица или от 20 години) все така е:

Какво наистина очакват да видят от мен моите потенциални и настоящи клиенти? И с какво нямат желанието да им губя времето?

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *