Как да качваме хоризонтални landscape видеа над 1 минута в Instagram

По принцип Инстаграм позволява да качваме до 60 секунди видео, което често е проблем за нуждите на нашия маркетинг. Когато инвестираме във видео съдържание се оказва и по-скъпа инвестиция, защото фейсбук искат до 3 минути клип, а Инстаграм – до 1 минута… поради което трябва да платим допълнително за монтаж и редакции.

Хубавото е, че вече имате възможност да качите видео до 10 минути и то мултиканално – много лесно, без излишно монтиране и преправяне за различните социалки.

Следвайте стъпките:

1. Инсталирайте си приложението за мобилни устройства „IGTV“:

Инсталирайте IGTV

След инсталацията отворете приложението IGTV и вижте дали не трябва да се съгласите с някакви условия и пр., за да започнете да го използвате. Ако не ви иска някакви съгласия и т.н. – продължете към следващата стъпка:

2. Отворете Instagram и се логнете в профила си там. След това изберете IGTV иконката от горния десен ъгъл:

Отворете Instagram и кликнете на IGTV иконката

3. От IGTV натиснете иконката „плюс“ и изберете видеото от смартфона си.

Добавете видеото през IGTV

Видеото ви трябва да отговаря на няколко изисквания:

  • да е HD или по-висока резолюция (минимум 720p, но препоръчвам горещо 1920х1080 и по-високи);
  • да е до 10 минути;
  • да е до 3.6 гигабайта;
  • по възможност помислете да има субтитри и брандиране в достатъчно голям, четим за мобилни устройства, размер;
  • останалите изисквания вижте тук.

4. Променете мащабирането на вашето видео.

Мащабирайте инстаграм видеото

Екипът на Instagram най-после се съобрази с желанията на потребителите си и ни даде възможността да качваме хоризонтални (landscape) видеа. Новината беше анонсирана преди дни и може да прочетете тук.

От иконката горе в средата може да изберете landscape мащабиране на видеото ви, ако видеото е квадратен или различен от 16:9 формат. Ако е 16:9 – то ще се мащабира автоматично в landscape. След това натискате Next и ви отваря прозорец, от който да запишете заглавие и описание.

Не забравяйте да сложите хаштагове в описанието – колкото може повече до 30 броя и то адекватни на видеото ви – такива, по които искате да ви открива целевата ви аудитория. За хаштаговете можем да си кажем много по-конкретни съвети, но темата на тази статия е друга.

5. Споделете видеото в Инстаграм профила си, във Facebook страницата си и в IGTV канала си едновременно с 1 клик.

Мултиканално споделяне във фейсбук, инстаграм и IGTV

Опцията „Post a preview“ ви дава възможност да публикувате в инстаграм профила си (бизнес профил или личен) 60-секунден тийзър от първите секунди на видеото ви. В долния ляв ъгъл на поста-тийзър има бутонче за пускане на цялото видео (с което се прехвърляте в IGTV да си го гледате цялото).

Опцията „Make visible on Facebook“ споделя видеото и във фейсбук профила, посочен като сив текст под името на тази опция.

След като качите видеото може да го пуснете и да се възползвате от две неща:

  • IGTV видеата могат да бъдат разпространявани като създадете Story с линк до тях. Това става от добре познатата иконка с хартиена ракета;
  • Добре е да добавите коментари с въпроси или допълнителни хаштагове към видеото от иконката с балонче за коментари.

Желая ви успех в разпространението на вашето видео съдържание!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *