Instagram маркетинг – няколко полезни трика

Помните ли Facebook в началото? По-далновидните компании отрано стартираха своето присъствие там – още преди да се появят фейсбук страниците.
И днес тези компании имат стабилно присъствие в този канал, където фейсбук рекламата вече играе основна роля и е нещо, без което не можем.

Споделям ви за една такава нова възможност – Instagram for Business. Социалната мрежа, част от „семейството“ на Facebook, която набира все по-голяма инерция и става все по-полезна за бизнеса. От месеци насам някой компании развиват своите бизнес профили. И едната ни дигитална агенция, и другата, предлагат Instagram маркетинг като част от Facebook маркетинг услугите ни от много време насам, защото Instagram е инвестиция, която си заслужава.

В момента Instagram прилича много на Facebook навремето – страхотни резултати за organic, лесно достигане до масите без нужда от солидни рекламни бюджети, много ефективни рекламни формати и отлична визуална комуникация с последователите.

В тази връзка реших да споделя 7 от всички трикове от нашата практика в Instagram, които може да са ви полезни.

Триковете:

  • Няма голямо значение дали профилът ви ще е бизнес или личен, но бих препоръчал бизнес профилите заради статистиките (макар много малко за сега). По-важното е да попълните профила си с всички начини за обратна връзка, които ви се предлагат + линк до сайта или landing страница. Нещо, което работи отлично е landing страница, която е само за Instagram посетители – скрита страница, която сте направили специално за тези хора. Instagram в момента е така устроен, че за доста хора е „търсене на тайни“. Zoom опцията, хаштаг сетовете (по-долу ще стане дума за тях) и това, че линкове има само при посещение на самия профил – това кара потребителите буквано да се ровят много. Затова подобна тайна страничка е супер идея 🙂
  • В текста на постовете тагвайте самите себе си, защото това е начин да насочите хората към профила, където имате линк към сайта и CTA бутон. Не забравяйте, че това е много важно, защото в постовете на Instagram за момента единствените кликаеми неща са хаштаговете и тагванията, а нашия бизнес има нужда и от посещения на уеб сайта ни.
  • Използвайте търсачката и направете проучване за хаштаговете, които се ползват във вашата пазарна ниша международно. Чрез търсачката ще може да видите за кои от тези хаштагове е писано най-много – добавете ги в съдържанието на своите постове.
  • Включете cross-постването в своята facebook маркетинг стратегия. С думи прости – когато публикувате нещо в Instagram бизнес профила – включете публикуването му и в своята фейсбук страница.
  • Бъдете смели и follow-вайте хора. След като направите своето проучване за подходящи хаштагове – използвайте ги, за да откриете хора и бизнеси, които да следите – онези, които пишат по важните за вас хаштагове. Наскоро наш клиент имаше притеснения, че сме последвали профили, които „не са достатъчно престижни“ в неговите представи, и поиска да редуцираме follow-ването само на няколко конкретни бизнес профили. Истината е, че така прекратихме follow на активни хора, които постват по важните за този бизнес хаштагове и които повишиха engagement-а на във времето, в което ги follow-вахме. Конкуренцията на нашия клиент се възползва и комуникира с тези профили без притеснения, което носи ползи на нея. Лично аз смятам, че не бива да се притесняваме от това, което другите постват в техните си профили, защото това няма да повлияе по негативен начин на бизнеса ни. Ако не следваме лидерите на мнение и активните хора, пишещи по нашите хаштагове – губим едно от важните предимства в тази социална мрежа. Затова ще напиша отново – follow без притеснения на хората, които са активни по вашите тематики.
  • Можете да организирате #hashtag игри. Измисляте си хаштаг, който досега не е ползван (проверете през търсачката дали някой е писал по него до сега), който ще е хаштаг за играта ви. Какъв може да е регламента на вашата Instagram hashtag промоция? Ще ви споделя един от интересните варианти, които сме измисляли за наши клиенти и работи добре. Подготвяте няколко поста, свързани с играта, например общо 3. В снимковата им визия трябва да имате идентичен брандинг, да сте изписали, например „Пост №1 от ИГРАТА“, „Пост №2 от ИГРАТА“ и т.н. – просто да е пределно ясно и разбираемо. В самата снимка на всеки от постовете може да поместите някакво твърдение – ако имате три предвидени поста, в два от тях твърдението да е грешно, а в третия – вярното. Като текст към постовете използвайте един и същи текст, например „Този пост е част от нашата Игра. Виж всички постове тук: #уникаленХаштагНаИграта и открий кой от тях съдържа вярно твърдение. Направи му снимка (screenshot) и го публикувай в своя Instagram профил като нов пост с текст на поста „Участвам в ИГРАТА на @БизнесПрофил – #уникаленХаштагНаИграта“. Така, когато търсите по уникалния хаштаг на играта ще виждате всички участници. Малко е тегаво да се извлекат всички техни профили на ръка, затова ние ползваме Instagram API, по-конкретно Tag Endpoints от него.
  • Създавайте снимкови сетове, когато искате да обявите нещо ново от бизнеса си. Как става това? Дизайнерите ви правят едно изображение 3000 х 2000 пиксела и го разбиват на 6 еднакви част с размер 1000 х 1000 пиксела. Измислете си уникален хаштаг, проверете през търсачката дали някой е писал по него – идеята е хаштагът да е такъв, по който до сега никой не е писал. Качете всичките 6 изображения като постове с уникалния хаштаг в последователността им, така, че когато човек влезе в Instagram профила ви да ги види сглобени заедно. Ето един пример:

 

И един „бонус“ трик 🙂 – РЕКЛАМИРАЙТЕ в Instagram.

В момента рекламите са много готино представени там. Представяте ли си – в мрежата, в която линковете не работят да имате възможност за един голям, светващ в синьо, CTA бутон!

Ще се радвам ако споделите в коментарите под този пост различни линкове до пример или профили в www.instagram.com. Желая ви успех!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *