I, Pet Goat II

Отдавна не бях писал в тази рубрика, но ето, че намерих нещо, което си струва да споделя с вас и е точно за нея!

„I, Pet Goat II“ е провокативна анимация, която вирусно се разпространява в Мрежата и вече е обект на какви ли не конспиративни теории.

Краткият филм бива публикуван в Интернет по времето на Олимпийските игри в Лондон, след което предизвиква страшен фурор заради символиката и посланията, които носи. Дори в момента в YouTube има публикувани няколко доста дълги видеа, обясняващи всяко едно кадърче от „I, Pet Goat II“.

Теориите за смисъла на анимацията са колко стряскащи, толкова и реалистични, защото той разказва по уникален начин за важни събития, които вече са се случили и са променили целия свят.

I, Pet Goat II

Аз самият гледах „I, Pet Goat II“ отново и отново, и с всеки нов преглед откривам нови послания, метафори и символи, скрити из красивите анимационни кадри.

Стилистиката и музиката на краткия филм са уникални, както и самият му сценарий. Вижте сами:

 

След като човек изгледа тези няколко минути от кадри, изпълнени със страх, смърт и напрежение, със сигурност се препознава в поне един от персонажите. Определено и в съзнанието ни възникват много въпроси, които нямат еднозначен отговор.

Защо козата в началото е в концлагер с бодлива тел с ток?
Защо е в колибка на зло куче и е хипнотизирана?
Какъв е този странен баркод на челото й с цифрите 666?

Името „I, Pet Goat II“ (в превод от английски: „Аз, домашната коза II“) се свързва с детската книжка „The Pet Goat“, която бившият президент Буш чете по същото време, в което се случва терористичният атентат на 11.Септември.2001г., когато двете кули на Световния Търговски Център на Ню Йорк се срутиха и хиляди хора загинаха. По време на трагедията Джордж Буш е в класна стая и участва в открит урок по четене, преподаван на чернокожи ученици. Докато Буш слуша учениците и учителката, Андрю Кард от Белия Дом му прошепва на ухо, че Америка е под атака. Любителското видео показва, че Буш не е смутен от тази новина и запазва невероятно самообладание, като продължава да бъде част от урока, все едно нищо не се е случило. В последващо изявление на Осама Бин Ладен, терористичният лидер упреква Буш, че именно докато той е чел „The Pet Goat“ на учениците е спечелил доволно много време на терористите да извършат своя атентат.

Във видео анимацията виждаме подобна зловеща сцена в самото начало. Люспести ръце движат марионетката Буш, която прави странни жестове и говори неясни неща, сменя различни гримаси на недоумение и страх, след което се трансформира в Обама. Ръцете, движещи куклата на бившия американски президент са с дълги нокти и на всяка има по един пръстен – с език, струящ кръв на дясната ръка и златен пръстен на лявата, приличащ на знака за американски долар, но направен от извито тяло на змия, чието око е светеща пирамида.

Буш е в класна стая, чиито под е с шахматната шарка от подовете при масонските ритуали. Той носи шапка, която се слага на глупавите ученици (с инициал „D“ като „dumb“ – глупав) за назидание. Буш не казва или не прави нищо съществено – по-скоро се опитва да привлече внимание със странното си изпълнение. Прожекторът, който свети във формата на обърнат пентаграм е насочен към него, а учителката го гледа подозрително и дистанцирано, мълчаливо свита като наказана в ъгъла. Отляво на черната дъска е картата на САЩ, на която са отбелязани няколко ключови дати от новата американска история. В долната част на дъската, както и върху нея ще видите множество символи, които могат волно да се интерпретират по куп начини – оставям въображението ви да ги разтълкува, а ако желаете да споделите – ползвайте коментарите по-долу. В дясно на дъската има листи с буквите от английската азбука, но липсват A,B,C и D – първите четири букви. Над дъската е показана Дарвиновата теория за еволюцията на човека, но в края на нарисуваното виждаме силует на мъж с пистолет, след това тънка преграда и човек със светещ ореол-звезда над главата си. Вероятно днешното „сечиво на труда“, с което човекът си изкарва прехраната за да евоюлира на следващо ниво е оръжието? А дали човекът с ореол-звезда е определението за свър-човек на Илюминатите?

Странната атмосфера трансформира Буш в Обама. Той е чаровен, парадиращ с визия, изглежда доста умен с тази университетска шапка на главата. Винаги усмихнат и магнетичен, но все пак не изглежда естествен и не изглежда да е на мястото си. Срещу него се появява електронен четец – явно някой му подава сценарий, но смешното е, че в този сценарий е описано дори как да се държи (виждаме надписа „lol“ , което в превод значи „умирам си от смях“). Може би метафора, с която се усмиват успешните пиар акции, които спечелиха два мандата на президента?

Камерата показва другия край на стаята. Той е зловещ и странен, както и всичко останало. Надраскани, разтопени и посърнали статуи на деца са заобиколили момиче на име Лили (според създателите на филма се казва така). Тя изглежда доста като Алиса от Страната на Чудесата. Погледът й е към президента и учителката, но зад гърба й светва тъмна врата с червена светеща табела „Изход“. Нито Лили, нито статуите, опасани с бодлива тел, виждат изхода – президента ги забавлява, усмихва им се и не им дава да насочат вниманието си към нещо друго. Погледът на Лили започва леко да блуждае, сякаш става част от някаква обща хипноза, но изведнъж тя поглежда надолу и вижда с учудване ябълка в ръцете си. Лили е в нарисуван кръг, до който има малко кръгло петно; куклата Обама има същия кръг на бузата си и същото петно-бенка над кръга; ябълката, която Лили изтърва отново има в долната си част нарисуван кръг и кръгло петно в горната – доста приличат на логото на създателите на анимацията от Heliofant, нали?

Ябълката се търкулва до луксозната обувка на Обама, която виждаме, че е настъпала старинна монета. Отново и тук символиката е огромна и доста неясна. От двете семенца в ябълката се образува цвете лотос – виждаме това цвете на доста от кадрите по-нататък. Обама е притеснен от видяното – капка пот се стича по кукленското му лице и то придобива физиономия на отчаяние. Навън е студено, училището прилича на затвор, ограден от бодлива тел, на потъващ в студената вода остров. От прозорците на училището се виждат две неща – графити „Psalm 23“ (този псалм се чете на затворниците със смъртна присъда), а от другата страна – срутващи се две кули.

По-нататък виждаме един свят, който е студен и мрачен. Свят на различни религии и хора, които са обединени от общо отчаяние, страх и студ. Свят на божества, които хем са ни познати, хем изглеждат зловещо и далечни. Анимационния свят включва няколко отделни острова, които сякаш скоро ще потънат, защото са разделени от мътна черна вода. През цялото време странно дребно създание танцува из островите ритуален танц и сменя различни маски, някой от които съм сигурен, че ще познаете веднага щом видите.

Виждаме Осама Бин Ладен, облечен като американски командос, носещ черни ангелски крила, а зад него, на фона на червения полумесец (символ на свещена война в Исляма) стоят черни човекоподобни пентаграми с оръжия. На лодката на Анубис плава кукла, която прилича на Христос. Обърнете внимание на рисунките по тялото, челото и брадата му. Куклата е в някакъв транс, а последващ кадър ни показва какво се мъти в съзнанието му – страховит монитор с човекоподобно лице и опашка на змия се увива около яйце с човешки ембрион в него. По-късно яйцето се излюпва и се ражда момче, треперещо и самотно, заобиколено от използвани игли на спринцовки и хапчета, в главата му намира убежище змиевидното създание, което му прожектира едно и също – съобщения за икономическа криза и война.

По-нататък виждаме взривената джамия и майка-мюсюлманка, която много прилича на Дева Мария. Тя оплаква умрялото при взрива свое дете, събирайки сълзите си в стъкленица. В далечината, зад стъкленицата й виждаме ядрен взрив. Какво искат да кажата създателите на тези кадри? Дали някой атентати не превръщат нас, обикновените и добри хора в терористи, ръководени от мъката и страданието по загубените ни близки? Дали целия свят не се води от терор и мъка, създавайки нови такива?

В следващите кадри виждаме чернокожо голо момиченце с автомат и хиляди белези и татуировки. Очите му са празни, страшни и светещи в червено. То трепери, прилича на роботизирана кукла. В същото време възрастен с пиратска татуировка развързва гащите на момиченцето. В това време лотусът на Лили плува в зелена тиня, където се дави латино работник – той носи евтина карирана риза и сърп и чук – символите на комунизма.

Появява се скелет с бомбе и пелерина, който дирижира някаква зловеща музика от женски викове и стенания. Скелетът съживява умрялото в джамията мюсюлманче, превръщайки го в Дервиш . Същия скелет потупва по рамото момиче, развяващо бяло знаме срещу танкове. Момичето поглежда скелета, сякаш вижда смъртта и се отчайва.

Сред този тъмен свят само лодката на Христос се движи из светлина. Тя минава през съзвездия, космическа хармония и влиза през подобна на огромна уста порта. Краката на куклата Христос избухват в пламъци, сякаш минава през ритуал на пречистване. Той унищожава еднаквите фигури от сажди на костюмираните бизнесмени, пещерата с входа-уста и проправя път към светлината в мрачното небе.

Какво ли крие тази символика? Защо брадата на Осама и Христос имат татуировка на обърнат надолу пламък? Защо статуята на свободата затваря последния лъч светлина, който я огрява под формата на 6-лъчева израелска звезда? Накъде плава лодката на анубис, носейки Исус? Дали към отвъдното, или към бъдещето? Тя се насочва към ярко слънце, което хвърля комети и с тях унищожава православна църква и три пирамиди в края на филма – каква е символиката тук? Защо египетските богове и религия се свързват с днешните Християнство, Ислям, Будизъм и другите религии? Дали има общо с измамните египетски жреци, използвали религията за манипулация на хората, което довело до крах на този древен свят? Какво символизира кръгът и малката точка над него, които срещаме на толкова много места? Какво е това мистично дребно създание, което сменя маските си и танцува ритуален танц? Защо познатите ни божества Анубис (на носа на лодката с едно затворено око), Джин в телевизора (пак с едно затворено око, писания под очите и обърната пирамида, татуирана на брадата), Маската на Шива (плезеща се с дървен език и с променена корона с гравирана пирамида), и куклата Христос (в транс, с татуирана пирамида и „всевиждащото око“, както и татуировка с обърнат пламък, чийто венец е от бодлива тел и се изпарява накрая) са толкова различни и страховити? Защо Буш носи шапка с буквата „D“, която заедно с надписа на дъската съставя думата „devolution“(разруха, деградация, крах)? Оставям отговорите на вас, като ще се радвам да ги споделите в коментарите си по-долу!

Винаги съм вярвал, че едно нещо е успешно ако покаже вдъхновенията ни. Гениално е, обаче, когато ни вдъхнови към нещо ново, когато ни накара да се замислим за нещата, които са около нас и би трябвало да умеем да съзираме. В тази връзка музиката, анимацията, 3D технологиите и сценария на „I, Pet Goat II“ са гениално вплетени в кратък филм, който те кара да гледаш отново и отново.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *