Graph Rank: Бъдещето на Facebook маркетинга

Поглед в бъдещето с носталгия в миналото

Сигурно си спомняте как се събирахме заедно да гледаме първите сериали, които са пускали по нашите телевизии. Когато се появиха видео-касетофоните и кабелните телевизии си ходихме на гости по комшийски и заедно обсъждахме ТВ предаванията.

Днес си имаме Facebook и другите социални услуги, имаме си Интернет и правим множество „социални вълни“ от взаимовръзки всеки час и всяка минута. Това ни кара да общуваме с приятелите си предимно виртуално – по-евтино и мързеливо е, няма спор в това.

Facebook служеше за споделяне на три основни вида съдържание:
– т.нар. „истории“ – статуси и линкове
– снимки
– видео

Нови хоризонти пред Social Graph

На традиционната конференция за иновации във Facebook, наречена „F8“, екипът на социалната мрежа обяви нова иновация – споделяне на действия и взаимодействия (actions).

Иван слуша новата песен на Eminem през Spotify и това автоматично се споделя сред приятелите му. Мария вижда тази песен и с един клик може също да я чуе. Тогава общите приятели на Иван и Мария виждат съобщение, че те двамата слушат в момента тази песен.

Или пък Стоян гледа онлайн сериал по HBO. Приятелите му във Facebook научават за това чрез споделено съобщение „Стоян гледа Game of Thrones по HBO“. При клик върху името на сериала могат и те да го гледат, и дори нещо повече – в реално време да коментират.

Всички тези взаимодействия и взаимовръзки, за които току-що дадох пример се наричат с общото име Graph Rank. Името идва от добре познатият ни Open Graph и Graph API на Facebook, за които съм изнасял презентации и не веднъж съм писал в блога.

Какво е Graph Rank?

Graph Rank ще помогне за установяването на това колко и къде отделни потребители виждат вашето съдържание и взаимодействат с него и около него (помежду си).

Ако сте чели една от статиите в моята поредица „Рекламни трикове във Facebook„, сигурно си спомняте, че там разясних новият Edge Rank на Facebook. Edge Rank е показател за качеството на споделеното във Facebook съдържание – колкото по-голям ранк, толкова по-„видимо“ е съдържанието. Graph Rank ще е една по-„прозрачна“ част от Edge Rank, давайки ви информация за това как се приема и разпространява вашето съдържание във вашата facebook общност.

За колегите, които се занимават с дигитален маркетинг, това означава, че ще можем да измерваме репутацията на бранда и ефективността в неговите послания към аудиторията. Graph Rank ще ни предоставя „социални сигнали“ – това са сигнали за това как таргета ни взаимодейства с бранда.

Нека обясня с примери.
Ако имате фейсбук страница, всяко присъединяване на нов абонат(фен) към нея е положителен социален сигнал. Съответно всяко отписване(Unlike) на абонат е отрицателен сигнал. Сигнализирането за спам, скриване или триене на съдържание също са негативни социални сигнали. Когато някой коментира в сайта ви през facebook коментарите и после си изтрие автоматично-споделения коментар от стената – това също е отрицателен сигнал.

Кой може да се възползва от Graph Rank?

С едно изречение – всеки, който използва Open Graph. Това са всички сайтове с Open Graph Protocol и Facebook social plugins, както и всички facebook приложения, независимо дали са Canvas приложения или такива, които са част от менютата на facebook страниците.

Facebook наскоро представиха новите си статистики за сайтове и приложения, използващи новата версия на Open Graph Protocol (beta), която описва „actions“, за които стана дума по-горе. Ето как изглежда началния екран на тези статистики:

Както виждате оценката за разпространението на вашият „action“ се измерва за трите нови канала, които Facebook.com отскоро предлага:

 • Stories – това са всички истории, които виждате след влизане в социалната мрежа
 • Ticker – горе вдясно – динамичното каре, което в реално време ви показва действията на приятелите ви
 • Timeline – вашата нова стена, която вече си има ново име – „Дневник“

И при тези статистики имате възможност да измервате CTR, т.е. ефективната част от импресиите, която ви носи таргетиран трафик. В комбинация със старите OGP хитринки може да докарате наистина доста трафик в сайта си.

Сигурно някой от вас ще се запитат дали всичко това им е необходимо.

Facebook вече ни дава възможност за социална интерактивност в реално време. Докато хората разглеждат сайта ви те привличат нови хора, техни приятели от Facebook, с които заедно общуват на ваша територия. Така имате възможност да видите кое е най-интересно за тях, кое предизвиква широки дискусии и какво може да се подобри.

Отделно от това имате много голяма свобода в представянето на споделеното съдържание. Можете да измисляте разнообразни actions, да ги показвате по най-различни начини, да пишете помощна информация с насоки към потребителите и автоматизирано да им помагате да споделят по-пълноценно в реално време. Като цяло ми е доста трудно да ви разкажа цял един сложен интерфейс, който Facebook вече предлага, а още по-трудно ще ми е да ви убедя в неговата продуктивност, просто защото все още се доработва.

Все пак тези от вас, които вече използват Open Graph и social plugins, знаят как нарастват техните трафици и колко ефективно работят сайтовете им.

В Интернет най-важно е да се експериментира с всяко ново нещо, което има някаква маркетингова стойност – затова експериментирайте постоянно 🙂 Дори с новия Open Graph 🙂

Очаквайте повече информация по темата 🙂

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (9)

 1. […] оценяване на споделеното съдържание (т.нар. Edge Rank) е много важно да обръщаме внимание както на […]

 2. Mihaela Tabakova каза:

  Много полезна информация за сверяване на часовниците! 10х Иво!

 3. Stefan Rusev каза:

  много полезно Иво, благодаря, че го сподели

 4. Иво Илиев каза:

  Да, в много динамична среда живеем и каналите за комуникация са вече други, много по-широкообхватни и бързо-действащи.
  Благодаря за добрата оценка!

 5. Evgeni Yordanov каза:

  Ти чакаш… чакаш с новите статии… ама като напишеш една, избиваш рибата направо!

 6. Suzy каза:

  Bravo! strahoten post.Novia facebook concept iztrelva digitalnia marketing v novo izmerenie!!! mnogo malko hora, osaznavat, che jiveem v period, koito prenapisva vsichki zakoni na marketinga.Socialnite mreji sa badeshteto na brandovete i vse poveche kompanii si davat smetka za tova.A hora, kato teb, sled godini shte pishat knigi! BRAVO otnovo!

 7. Нещо интересно във Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *