Няколко идеи според новите SEO правила на Google Panda и Google Penguin

Отдавна не бях писал за SEO, но през последните 1-2 месеца имах възможността и да поекспериментирам повече, и да понауча повече, имайки предвид паниката около Google Penguin Update и Google Panda Update. Между впрочем скоро има семинар за тези два ъпдейта и изобщо за новите SEO практики – ето линк до сайта на събитието.

Няма да ви губя времето – има много места в Мрежата, които предоставят много информация и ресурси за ъпдейтите в алгоритъма на Google (как работи, кой засяга и пр.), но ако им обърнете внимание ще видите, че общо взето става дума най-вече за качествен link building (управление на линковете в и извън сайта) от една страна, и качествено тематично съдържание от друга.

Знаете за Disavow инструмента. Вероятно сте чували, че някой blackhat SEO техники имат за цел да намалят качествения ранкинг на конкуренцията, за да може сайта им да се качи по-нагоре в резултатите от търсенето – това става с линкове към конкуренцията в нискокачествени сайтове. Е, disavow би помогнал за предотваряването на такива коварни практики.

Знаете и за Google + и неговите ползи за резултатите от търсене – струва ми се, че социалката ще стане една от благоприятните среди за link building. Което ме подсеща и за Author Ranking-а , т.е. оценяването на автори в мрежата (да се похваля – и аз съм включен в програмата Google Authorship 🙂 йее – така ще намирате по-лесно мои статии в Интернет). Ако сте автор (журалист, писател, блогър и пр.) – обърнете внимание на програмата на Google (четете за rel=“author“), както и на Google + и ползите за SEO.

Знаете и за local search – според мен Google става все по-богат на информация в локалното търсене и тази тенденция трябва да се следва от регионалните бизнеси. Това ме подсеща и за друг тип търсене – News Search. Наскоро над 150 големи новинарски портала решиха доброволно да се самопремахнат от News Search на Google – причината беше, че според техните статистики не откриват достатъчно релевантен (целеви, таргетиран) трафик в News Search, отколкото имат от Web Search.

Все си мисля, че тези, а и някой други фактори са повлияли на решението на Matt Cutts и компания да разработват и до момента нови версии на Panda Update и да мислят за някой проблеми, които отдавна има Google SERP. И все пак, общо взето…

SEO си е все същото – няма да умира, въпреки Google животинките

В крайна сметка винаги е било (според мен – и ще бъде) важно да имате качествено съдържание, към което да линкват повече авторитетни сайтове. Това кара хората да го коментират (обогатяват с ново съдържание), споделят (линкват или изпращат social сигнали) и кликват в резултатите от търсенето.

Как да обясним на журналистите, че медийните съобщения са лоши за новинарските им сайтове?

Panda и Penguin поразяват сайтове, които:

 • имат дублирано съдържание с други сайтове
 • имат частично дублирано съдържание с други сайтове
 • прекалено са се вживяли да правят SEO и са наблъскани с ключови думи, линкове и пр. – което си е доста съмнително като цяло
 • нямат качествени линквания от авторитетни източници

Остава да приложите това в конюктурата на вашите сайтове и да видите доколко може да подобрите нещата. По-долу именно за това иде реч:

Диверсификация на линковете

Диверсификацията (разпръскване, разпространение, разпределение) във финансовата теория означава „намаляване на риска„. Е, особено покрай пингвинския ъпдейт (който наказва нискокачествените линкове, текстовете им и кeyword snuffing) и в SEO това си значи 🙂 намалявате риска страниците от сайта ви да отидат в десета глупа от SERP-a за това, че са си изпросили наказание.

По-конкретно целта тук е да имате достатъчен (не голям, не малък!) брой входящи линкове (както ги наричат backlinks) от достатъчно разнообразни сайтове, с разнообразни описания (anchor текстове), които водят до различни целеви страници на сайта ви.

Сега ще опитам да го обясня и леко по-човешки…
Например имате електронен магазин и продавате няколко типа дрехи: рокли, сака, панталони, чорапи. В списание за мода има конкретна категория за статии на тема „рокли“ – съответно вие си рекламирате линковете към различни рокли, които продавате точно там. По същата логика действате за останалите ключови думи и фрази, като обмисляте добре и за словосъчетания в anchor-a. Е те това е backlinks диверсификация най-общо казано.

Релевантност

Ех, че хубава българска дума е „релевантност“ 😛 С думи прости – дали сайта, който ви линква има същата тематика като вашия. Доколко линковете са тематично свързани за мен е най-важния фактор, не заради SEO-то и търсачките, а заради живите хора, които влизат в сайта ви. Ако няма тематична обвързаност се излагате пред тях. Да не говорим, че Google ще ви се ядоса 🙂

Ако „поровим“ по-надълбоко във фактора „релевантност“ , това означава да линквате в уеб директории и бизнес портали нишово. Например ако уеб директорията има категория „Коли“ и подкатегория „Авторемонти“, а вашия сайт е за автомонтьорство – по-добре сложете линк в „Авторемонти“, отколкото в „Коли“.

Същото горе-долу важи и за блоговете – ако ще коментирате някоя блог статия, гледайте не само тематиката, но и ключовите думи в статията да са идентични с тези от вашия линк.

Търсете най-близкото съдържание по ключови думи и фрази и линквайте основно него, доколкото това е възможно, разбира се.

Брой домейни с ваши линкове

Един от най-важните фактори. Тук на помощ идват различни уеб директории и бизнес каталози (или други подобни), като важното е да са с различни IP-та и да са качествени (вижте им pagerank-а и доколко съдържанието им е близко до вашата тематика).

Също така блоговете и по-конкретно частта им за коментари, стига отново коментарите ви да са тематични. Не бива да ви притеснява, че в някой блогове линковете са nofollow, просто гледайте да имате коментари най-вече в такива, които са dofollow. Някой предприемчиви собственици на сайтове интегрират facebook коментари, след което ги изнасят като „чист“, видим за търсачките текст – идеята определено не е лоша, стига да очаквате потребителите ви да пишат предимно по-подробно и по-тематично съдържание. Форумите – също. Като навсякъде търсите тематичност с вашето съдържание.

Сигурно няма да ви изненадам с факта, че и социалките в този случай са благодат, особено Google + . Споделяйте си линкове на воля в колкото можете повече социалки, като в статуса към линка си вписвайте тематично, възможно най-подробно и свързано с линка съдържание.

Текст на линковете

Досещате се, че и това е адски важен елемент.

Тук се прибягва до различни, добре познати, подходи за текста на линковете – добавяне на прилагателни или синоними към ключовите думи, включване на бранда, подбор на най-търсени ключови думи, единствено/множествено число на думите и пр.

Според мен най-важното е да имате повече различни варианти за текст на линковете. Ако вземем примера ми за магазина по-горе – на едно място сложете „евтина рокля“, а друго „зимни рокли“, на трето „магазин за рокли и дамски дрехи“ и пр.

Много важно е да имате и title атрибут на линковете, но често това не е възможно, а понякога е и нож с две остриета, затова не го приемайте толкова навътре като фактор.

Обърнете внимание, че при използване на title атрибут, не трябва да прекалявате с ключовите думи в линковете – потърсете някакъв баланс, например 60% линкове с ключови думи в title, 40% без ключови думи в title (например „кликнете тук“ или „повече информация“).

Видове източници, където имаме линкове

Сигурно сте чували за „реципрочни“ линкове – това е обикновена обмяна на линкове между два сайта. Не е лошо да помислите по възможност за нещо такова, като е важно да работите в една и съща индустрия (да пишете на една тематика). Например въпросния магазин за дрехи с линк в блог за мода и блогът с линк в магазина. Подобен обмен е благодатен и по-лесно постижим за по-малко средства. С други думи бартерите с линкове от този тип не са никак лоша идея, но все пак внимавайте с кого обменяте линкове – обем на сайта, обща ли е тематиката, авторски ли са материалите – оценете всички фактори, които оказват влияние на SEO.

Обърнете внимание на различни социални мрежи, като микроблоговете, в които можете да регистрирате профил, и в него да представите в рамките на 1 или повече страници своята дейност и да посочите линкове към сайта си – те са доста полезен безплатен вариант. Също така PR статиите в различни онлайн медии са отлична идея, стига копирайтъра да разбира от SEO съдържание.

Идеята е да имате разнообразни източници на линкове: блогове, социални мрежи, статии в новинарски издания, форум постове, блог-коментари и пр.

Най-важното е сайтовете, където са линковете да са тематични и авторитетни – винаги имайте предвид това!

От гл.т. на източниците – обръщайте внимание и на това къде са – дали на главния домейн, само там ли са, или има линкове до сайта ви и във вътрешните страници на друг сайт. Линковете между две вътрешни страници по-скоро се тълкуват като „още по темата“ и предположенията са, че имат по-голяма тежест от линкове от вътрешна страница към домейн, например.

Каноничност

Би трябвало да знаете, че често има разлика дали линковете ви са с URL, започващ с www или без. Каноничните линкове в целия сайт и навсякъде извън него трябва да се изписват по еднакъв начин!

За каноничните адреси от Google измислиха rel=“canonical“ – вижте тук , няма да го разказвам – там е обяснено доста добре.

Времева диверсификация

Ако постепенно се стараете да градите нови и нови линкове към старо и ново ваше съдържание – това ще е от голяма полза, отколкото днес да си платите на 50 сайта да ви линкнат за 1 месец и после да нямате линкове.

Лоши линкове

Сещате се, че разни сайтове ще решат да ви линкват без ваше знание, или пък с ваше знание, но без да подозирате, че ефектът за SEO е негативен. По-долу съм направил един кратък списък какви линквания да избягвате, и за кои да внимавате:

 • Алгоритъма на Google обръща внимание на карета в сайта, които съдържат група от множество линкове. Примерно в моя блог има едно такова каре. Нормално е в него да има препратки с идентична на моята тематика, но не винаги това е така – там понякога слагам сайтове на приятели, партньори и пр., които са на други теми, различни от тази на блога ми. Затова има различни атрибути към линковете, които могат да дават допълнителна поясняваща информация на търсачката. Все пак за linkbuilding-a е доста по-добре тези линкове да бяха в няколко тематично-свързани статии от блога, отколкото в карето.
 • Като говорим за карета с много линкове – внимавайте с линкванията във футъра (най-долу в сайта). Слагайте там САМО вътрешни линкове от вашия сайт. Също така не поръчвайте други сайтове да ви линкват във футъра – не е добра идея. Ако сте агенция, правила сайта и искате да си сложите линк във футъра – опитайте с „powered by“ в Nofollow вариант
 • Спамът с линкове в коментарите също е лоша идея. Както по-горе обърнах внимание – пишете коментари и линквайте в тематични блогове или сайтове. Освен това не пускайте по няколко коментара с линкове на ден, или през ден или седмица – няма смисъл. Един коментар под една възможно най-тематична блог статия ви е достатъчен изобщо.
 • Линкове в профили в социални мрежи и форуми – обикновено, ако не е Google + примерно, не си струва особено, защото профилните страници най-често страдат от липса на съдържание и Google ги приема като нискокачествени.
 • Линковете от уеб директории не трябва да са много като количество, а добри като качество. Линквайте само в директории с висок PR, авторитетни и на същата до вашата тематика. По-горе споменах за това до голяма степен.
 • Линкове в статии и текстове от страници. Представете си сайт за рецепти, в който се появява статия за автомонтьор. Дори да е интервю с автомонтьора, където той споделя любимите си рецепти, аз не бих сложил линк към неговия сайт в това интервю.
 • Директории за статии и pr публикации – избягвайте да слагате линкове в тях, защото животинките на Google ги скастриха жестоко последните месеци – поне повечето от тях
 • Текстовете на линковете – не се престаравайте в ключовите им думи. По-горе споменах, че някой от тях дори е добре да не съдържат никакви ключови думи. Даже опитайте 50 на 50 с ключови и без ключови думи в текста на линковете.
 • Следете постоянно кой ви линква – гледайте да не попадате в линк-ферми и линк-мрежи!

Добри идеи за линковете

Следват няколко идеи как да имате успешен linkbuilding в днешната ситуация с животинките:

 • Пускайте аванта 🙂 Сиреч – безплатни неща. Може да са полезни, може и да са забавни. Например аз имам една статия тук „101 начина да вбесите уеб програмистите„, която на хората им харесва и постоянно си я споделят наляво-надясно.  „Уеб програмисти“ е добра ключова фраза в моя случай, но често е малко тегаво да следя кой ми е добавил линк към сайта и кой се е скатал. Ако примерно, вместо съдържание, предлагате някакви безплатни услуги или добавки е даже по-лесно, защото може в някое ъгълче да си сложите „powered by“ линкче.
 • Както търсите за линквания към вас, така се опитвайте да преглеждайте линкове на конкурентите ви. Така ще видите в кои уеб сайтове, блогове, директории и пр. линкват те, което може да ви даде добри идеи наготово.
 • Пускайте текстови материали под формата на серии (част 1-ва, 2-ра, 3-та и пр.) и ги линквайте помежду им.
 • Пишете относно темите от деня във вашата тематична област
 • Много ми харесва идеята за различни „програми“. Например ISO сертификатите, за които слагаме банерче в сайта с линк към повече информация за самия сертификат. Ако имате възмоност използвайте тази идея, защото е хитра. В най-грубия й вариант може да дадете банерчета-значки на лоялните си бизнес партньори. Може и да раздавате отзиви на същите.
 • По възможност опитайте да се включите в Google Authorship. Сигурно няма да ви хареса да го чуете, но съвременния web все повече става „Интернет на личностите“, а не „Интернет на брандовете“. Това важи и за социалните мрежи, а все повече – и за търсачките.
 • Ако не можете да поддържате корпоративен блог като хората – не си го причинявайте да създавате такъв. По-добре се обърнете към професионален блогър, който да пише и линква към вас на теми от вашата професионална област.
 • По принцип не може да се случи винаги, но за някой пазарни браншове имате възможност да публикувате мнения или анализи от професионалисти и експерти, които са лидери на мнение. Когато пишете за тези хора има голяма вероятност техни поддръжници да линкнат вашите писания, което е добре, защото е тематично, авторитетно и се случва доста бързо. Може да е и под формата на интервю, което май е най-лесен за реализация вариант.
 • Не пишете като бранд, а като авторитет! Ако сте магазин за лаптопи – не пускайте просто новия модел за продажба – обикновено такива продуктови страници страдат от липса на съдържание и с това са слабо авторитетни. По-добре в раздела за новини или блога на сайта напишете подробна статия с плюсове и минуси на новия модел лаптоп. Напишете го като лично мнение, за да не се сблъскате с много хейтъри и да предизвикате дискусия. Знам, че е трудно да се осъзнае и реализира, но така, освен SEO алгоритъма покривате някой други доста важни маркетинг елемента – предизвиквате доверие, споделяне и положителна емоция – това днес продава.
 • Питайте хората дали ви виждат менютата, дали се ориентират в сайта, дали ги смущава нещо – линк, съдържание и пр. Това винаги си помага – пробвайте и ще видите.
 • Има една зависимост, която уж действа добре – около 70% от линковете ви трябва да споменават бранда или домейна, 20% – комбинация бранд + ключова дума/фраза и 10% – само ключова дума
 • Споделяйте по органичен начин линкове във възможно повече социални мрежи

… още доста може да се каже

За качественото съдържание не е нужно да давам съвети (надявам се :)) – всеки знае какво трябва да е то според тематиката и вида на сайта си.

Освен това, както споменах скоро ще може да се срещнете на живо с професионалистите на тема SEO, които ще са лектори на семинара „Новите SEO правила„. Те ще разнищят (разкостят :)) всичко що е панди и пингвини, което тормози днес специалистите по оптимизация за търсачки и собствениците на сайтове. Вече имах удоволствието да видя Оги Младенов, Лили Грозева и Любо Любомиров в действие на няколко семинара на подобни теми през последните няколко месеца – научих доста полезни неща, някой съм записал и в тази статия, за което им благодаря. Много добре обясняват, много подробно и на разбираем език, което за тези тематики също е доста важно за повечето хора.

Пък нищо чудно да си направя един linkbyte с тази статийка :))) В тази връзка може би е много харно да пишеш за SEO събития :))

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (10)

 1. Ако бяхме прочели по-рано статията ти, можеше да пропуснем семинара 🙂 Добре си обяснил новите SEO правила на Google Panda и Google Penguin, но все пак е хубаво да се присъства на събитието – има какво да се научи от специалистите от SEOM и Cloxy.

 2. Имаш една правописна грешка: „Disavow“

 3. Браво, страхотен си! С нетърпение ще чакам публикациите ти на тая тема!

 4. Николай каза:

  А, за тайтъл ли било. Защото аз тотално се шокирах, че препоръчвате анкори без бранд и URL и щях да затворя статията. Ама прочетох до края де и тогава видях другата препоръка.
  Ясно е вече.
  Поздрави.

 5. Николай каза:

  Здравейте.
  Браво за труда положен по статията.

  Искам само да отбележа, че на едно място в статията се казва следното:
  потърсете някакъв баланс, например 60% линкове с ключови думи, 40% без ключови думи (например “кликнете тук” или “повече информация”).
  А по-надолу се казва това:
  Има една зависимост, която уж действа добре – около 70% от линковете ви трябва да споменават бранда или домейна, 20% – комбинация бранд + ключова дума/фраза и 10% – само ключова дума

  Добре ще е статия да има едно мнение по този въпрос, а не две, за да не се обърква читателя.

  Поздрави.

  • Иво Илиев каза:

   Основателна забележка – сега ще внеса малко яснота за процентите 🙂 Просто съм пропуснал да обясня, че при 60% / 40% става дума за title атрибута. Благодаря, Николай!

 6. Хайде, аз съм първият, който ще я сподели 😉

 7. Ето така се развалят нещата 🙂 добре, че залата вече е пълна, че иначе никой нямаше да дойде след като им разказа всичко 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *