Google +1 бутонът с нови, интелигентни екстри се превръща в мощен social plugin за всеки сайт

Открай време SEO специалистите, уеб разработчиците и други колеги от бранша, които познават платформата Google знаят, че те използват някой добавки (атрибути) в кода на уеб страниците за да може чрез тях техните ботове да се „насочват“ в съдържанието. Като пример ще дам прословутия rel=“nofollow“, който е атрибут към <a> тага.

Тези атрибути са по-известни като „микроформати“ и Google работят с тях от вече доста години, развивайки своите услуги в синхрон с тези т.нар. microdata източници.

В тази публикация ще ви запозная с такива едни атрибути(микроформати), част от schema.org, наречени „itemprop„:

 • Заглавие – itemprop=“name“
 • Описание – itemprop=“description“
 • Снимка – itemprop=“image“

Разбира се тези три обекта са само част от едно доста голямо количество микроформати, които търсачката на Google търси и разпознава, и които са част от schema.org, но в момента ще обърна внимание конкретно на тях, защото и +1 бутонът в новата му версия обръща внимание.

За да ползвате itemprop микроформатите е нужно да добавите следния атрибут вътре в <html> тага на страницата Ви: itemscope itemtype=“http://schema.org/Article“ . Другият вариант е да добавите следните атрибути в <body> тага: itemscope itemtype=“http://schema.org/Article“.
Разликата между добавянето в <body> или <html> е в това дали после ще ползвате itemprop за конкретни HTML тагове, или ще ги ползвате като метатагове, т.е. дали ще са вътре в <body>-то на сайта, или преди него.

Ако ползвате микроформатите вътре в <body>-то на сайта, нещата изглеждат приблизително по следния начин като код:

<body itemscope itemtype="http://schema.org/Article">
<h1 itemprop="name">Заглавие на страницата от сайта</h1>
<img itemprop="image" src="снимка.jpg" />
<p itemprop="description">Кратко описание</p>
</body>

В другия случай (ако микроформатите са под формата на метатагове, т.е. пред <body>-то) изглеждат така:

<html itemtype="http://schema.org/Article">
<meta itemprop="name" content="Заглавие на страницата от сайта">
<meta itemprop="description" content="Кратко описание">
<meta itemprop="image" content="снимка.jpg">

Общо взето – вие си преценете кое решение е по-гъвкаво за Вас. Например за страници с резултати от търсене е удачно да включите микроформатите като атрибути в самите HTML тагове, а за страници с текстова и снимкова информация може би метатаговете са по-удачен вариант. За Google е все едно 🙂

По-важното е, че чрез тези три itemprop ще можете да „отключите“ новата възможност на +1 бутона да се превърне в бутон за споделяне в Google Plus социалната мрежа.

Какво е нужно за да можете да добавите подобрения +1 бутон?

Първо да разкажа отново накратко какво му е толкова новото и подобрено на тоя +1 бутон.

След като го натиснете можете да споделите линк към уеб страницата в своя G+ профил. Това споделяне може да е за определен кръг от хора или публично.

Другото важно подобрение е възможността потребителите на сайта ви да видят профилните снимки на техни приятели и близки от G+ кръговете им, които са натиснали бутона +1.

А сега, как става добавянето на +1:

 1. Прочетете нещата по-горе и си добавете където трябва itemprop микроформатите
 2. Влезте тук и се запишете с е-мейл – след малко ще разберете защо това е необходимо на този етап
 3. Посетете този адрес, от който може да си генерирате код за +1 бутона в какъвто вариант ще пасне на вашите уеб страници
 4. Инсталирайте си бутона и тествайте.

В трета точка ви насочих към „Google + Platform Preview“ – група, в която след като се запишете можете да тествате и виждате всичко най-най-най-ново, което Google + пускат като част от платформата си. В случая +1 вече има вариант, в който до бутона виждаме лицата на хората от кръговете ни, които също са дали +1 на съответния URL адрес (също както Facebook.. естествено). Та, ако искате да виждате това подобрение на +1 – трябва да се включите в „Google + Platform Preview“ групата.

Как влияе +1 на резултатите от търсене на Google?

Ето какво пишат от Google:
„+1 помага на хората да откриват тематично съдържание – сайтове, реклами или други резултати от търсене в Google – идващо от хората, които вече познаваме и на които вярваме. +1 бутонът се появява в резултатите на Google, в уеб сайтовете и в рекламите. Например: сигурно ще забележите +1 бутона под всеки от резултатите на Google след като сте търсили; или ще го видите в някоя от рекламите на Google; или веднага след някоя статия, която четете в любимия си новинарски уеб сайт.

Добавяйки +1 в страниците си, Вие позволявате на потребителите му да препоръчват Вашето съдържание на техните приятели, когато последните търсят тематично съдържание и откриват резултати, най-близки до това търсене – в контекста на Google търсачката.

В допълнение има +1 от потребителите, които се появяват в отделен таб(бутон) в техните Google + профили. Бутонът +1 е винаги публично видим, но табът +1 в потребителските профили може да бъде скрит, ако собственикът на този профил реши така.

Когато влязъл в профила си Google потребител търси нещо в Google Search, той ще бъде анотиран за това кой от резултатите в търсенето от кого негов приятел е препоръчан. В случай, че все още никой негов приятел не е дал +1 на съответния резултат(уеб страница), то до +1 бутонът в Google Search ще се появи бройката на общо кликналите този бутон.

Когато добавите +1 в страниците си, Google ще приеме, че искате тези страници да са публично достъпни в резултатите от търсенето. В тази връзка можем да индексираме и покажем страниците Ви с +1 бутон в тях, дори и да сте ги забранили за показване през robots.txt.“

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (4)

 1. Nikka каза:

  Чудесна статия, със съществена и добре обобщена конкретна информация за микроформати в Google Plus бутон. Благодаря.

 2. Илия каза:

  Много полезна информация колега, но имам проблем значи от тук:http://www.google.com/intl/en/webmasters/+1/button/index.html като ми изкара код го слагам в “footer“ и ми изкача на развалено най-отдолу или не му е там мястото благодаря предварително!!!

 3. Иво, много полезна информация, но нещо не ми зачита натискането на бутона +1. Да не са го направили, само ако си с профил в Google+ да можеш да даваш +1 или просто в момента нещо не работи бутона?

 4. Конкуренцията между двете социални мрежи ражда все по-ефективни приложения и модули за крайните потребители и… http://t.co/BEy6Qbf

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *