Три начина да прецакате алгоритъма на Facebook за Organic Reach

Докога тези трикове ще работят не се знае, но в момента имат успеваемост.

facebook-marketing-organic-reach

Трите начина:

1. Албуми със снимки

… но не какви да е албуми. Като, че ли все още малко хора знаят, че за да стартират едно от подобренията за рекламните си формати, Фейсбук пуснаха специфичен вид постове, в които можеш да добавиш повече от една снимка. Снимките правят нещо като албум, но всъщност не създават нов албум в таба със снимки от фен страницата. Тези постове са специфични като вид, но като начин на създаването им са изключително лесни. Просто си създавате нов снимков пост, но добавяте не една, а няколко снимки (поне 3 броя) преди да го публикувате.
Поне за момента такъв пост носи трикратно повече не-платен (органичен) reach от всички други (с изключение на видео-постовете в повечето случаи).

Бонус съвет: Следете reach-а на въпросния албумен пост и когато видите, че започва да спада, следва да го „съживите“ с още две неща. Първо: пуснете коментар с линк до сайта Ви под поста, от името на страницата. Второ: кликнете на снимките от албума и една по една й задайте description(описание) също с линк до сайта Ви.

2. Bumping на постове в час-пик

В чужбина вече е доста познато, но не съм намерил информация от български източници за bumping на постове. Името идва от една част на алгоритъма, която се нарича „Story bumping“ и именно тя се манипулира за по-голямо органично достигане до аудитория.

Идеята е да видите в своите статистики (facebook insights за фен страницата) в частта „Posts“, където са дадени дните и часовете от седмицата, в които има най-много фенове онлайн. В тези пикови периоди безмилостно пускайте повече постове, с които споделяте един и същи линк (имате ли open graph протокол за сайта си, където е този линк? прочетете повече по темата тук) и евентуално един и същи хештаг.

Embed-нете въпросния пост в сайта си – използвайте частта му за коментари като място за дискусия относно съдържанието на страницата Ви. Досещате се вече – тази страница трябва да е добре подбрана, за да предизвика дискусия 🙂

Embed-ването на постове е нещо изключително ефективно и същевременно непопулярно у нас, а точно то може да Ви спести разходи за фейсбук реклама. Проблемът, че не го ползвате е изцяло Ваш – не на фейсбук 🙂

При тази стратегия с bumping-a мерете общия organic reach на всички пуснати в час-пик постове, а не само на един или няколко. Идеята с bumping-a е да е така организиран (внимание! Съществено важна е landing страницата, която ще споделите), че да доведе до успех с другия „гад“ от новия алгоритъм – Last Actor. Идеята при него е, че тези, които взаимодействат имат по-голям шанс да виждат в бъдеще нови постове от Вас, обаче за сметка на други фенове, които не са толкова активни. Last Actor така хубаво „закла“ някой страници с купени фенове или последователи, събрани с like gate в игри, че направо ги пристрасти към платените фейсбук реклами за дълго. Well done, Facebook, well done!

Бонус съвет №1: Самоизненадайте се – пуснете друг тип статус от тези, които стандартно пускате. Например, ако до момента постовете Ви са над 50% снимкови или линкове – пуснете текстов пост (той пак може да има линк в себе си, но без link preview). Вероятно ще изненадате сами себе си колко добре могат тези постове да работят и да си докарате над 300% reach спрямо другите типове статуси.

UPDATE: Относно текстовите постове, от Фейсбук излезе становище (на 21.1.2014), че вече няма да имат толкова голяма тежест. Причината, най-вероятно е, че повечето страници ги ползват, за да споделят линкове (най-вече shortlinks), заедно с текста, като изключват опцията за link preview. Това, което мога да Ви препоръчам на този етап е да споделяте САМО (или най-вече) линкове от Ваши страници, които имат open graph protocol и са на релевантни теми, т.е. избягвайте да споделяте във фен страницата на магазина си за дрехи линк до фирмения си блог, където сте писали съвети за тънка талия.

UPDATE #2: След като тествахме се оказа, че това, което Крис Турицин обяви в официалното прес-съобщение, всъщност не се случва на практика и все още работи бонус съвет №1 по-горе

Бонус съвет №2: Отново следете как се случва organic reach-а за постовете и като видите, че все по-слабо се увеличават виделите го – в постовете с най-много импресии сложете коментар с линк.

Бонус съвет №3: Ако някой се излъже да коментира някой от постовете при bumping – веднага пуснете и Вие коментар, но, внимание, като Reply, а не като нов коментар.

3. Ако не ви се дават пари на Facebook – подарете ги на феновете си!

От месеци насам съм изненадан колко от Вас без изобщо да се замислят хвърлят по 20-30 долара за реклама на някой пост. Понякога и повече. Не ме разбирайте погрешно – няма нищо лошо в това да си плащате на Facebook, за да показва на Вашите фенове Вашето съдържание. Феновете, които доброволно преди време докарахте във Фейсбук и на които доброволно пишете ежедневно във фен страницата – същите тези хора, за чието внимание във Facebook и в Google сега си плащате.

Няма как, нито Фейсбук, нито Google са Ви приятели – никога не са Ви били, осъзнайте се! Защо й е на някоя бизнес компания да Ви дава нещо безплатно? В бизнеса няма безплатни неща – има изгодни и неизгодни, но не и безплатни.

И ако Фейса и Гугъл не са ви приятели, то бихте искали Вашите фенове да са, нали? Защото ако сте приятел(ка) с феновете си, те ще Ви помагат, ще Ви имат доверие, ще купуват от Вас. В такъв случай защо с такава лекота давате всичките си пари за facebook ads и google adwords, но стотинка от тези бюджети не давате на самите фенове?

Ако все още не знаете – Facebook промениха своите правила за провеждане на конкурси и промоции във фен страниците. С две думи – разрешават да пускате промоции под формата на пост. За да участват, хората могат да пуснат коментар или да харесат поста и това е тяхното „записване“ в промоцията. Агенцията ни дори създаде безплатен инструмент, чрез който да теглите списък с харесалите или коментиралите и от него да изтеглите победители в промоцията.

Разбира се… от тогава насам всеки един ден вече близо месец, получавам най-различни мейли и лични съобщения във фейсбук как някой е правил промоция с пост, и как това го е докарало до катастрофа, съмнения за честността на провеждане, фалшиви харесвания или коментари и пр. проблеми, които са му коствали не просто пари, нерви и време, но и най-важното: намалено доверие и влошена репутация на бранда.

Защо Ви разказвам за промоциите в пост? Защото най-често с тях правите и друга грешка – плащате за рекламата им. Ако наградния им фонд е примерно 200лв. и платите още толкова за рекламирането им чрез boost post, Вие на практика губите още един награден фонд, който сте дали на Фейсбук за реклама. Замислете се, обаче, за какво точно плащате? За популяризирането на пост сред фенове и техните приятели. Дори феновете да взаимодействат – това НЕ касае алгоритъма за organic reach! С други думи всяко харесване и коментиране се води paid reach и НЕ помага в бъдеще да увеличите organic reach! Още по-лошо – Facebook рекламира сред фенове, но и сред техните приятели (разбира се, другия вариант е безумното рекламиране сред какви да е хора, таргетирани по демографски признаци – ако имате толкова много излишни пари, пробвайте с него), за които не знаем нищо – дали те се интересуват изобщо от бранда или просто участват за нашата награда?

Препоръчвам Ви нещо съвсем различно, което недоумявам, защо отново не се случва в българския уеб, след като е толкова очевидно – периодични промоции към феновете БЕЗ фейсбук рекламирането им. Давайте им ваучери всяка седмица, вместо за тези пари да правите фейсбук реклама на постовете. Помолете ги да пуснат коментар и НЕ теглете с томбола победителите (във Фейсбук има един куп наети гурута в маркетинга, които от месеци тръбят, че промоциите в пост с томбола са самоубийство – според мен не е лошо да ги послушате поне за това). Изберете най-оригинален коментар, като предложете на хората да подкрепят с Like коментарите, които на тях най-много им харесват, за да Ви помогнат в избора. Ако постоянно раздавате ваучери – кой ще е недоволен и кой ще търси конспирации в механизма на играта Ви? А как се осребряват ваучерите? С покупки, естествено!

… и това ме навежда на мислъта, че трябва да Ви споделя

Най-важния съвет!

Спрете да мислите за тея алгоритми и щуротии. Раздаването на ваучери, например, не е никак революционна маркетингова панацея, но никой не го прави. И това е, защото гледате числата за брой фенове, брой „видели това“ или „видели онова“. Някой даже продължават да си изчисляват колко им струвал един фен. Какъв фен?! Това е някой, който е натиснал някакъв бутон някъде из Фейсбук – той не Ви е фен, даже никакъв не Ви е. Но вие изчислявате колко ви струва той все едно гледате колко калории има в храната, за която сте си платили.

Спрете да мислите за алгоритмите и помислете за хората. Те не са Ви фенове, защото Вашата фирма не е Майкъл Джексън. Най-важния съвет от мен е да намерите това, което ще я направи Майкъл Джексън! Гледайте цифрите, плащайте за реклама, следете тенденциите – това ще Ви помага винаги. Но се вглеждайте в хората. Когато се вглеждаш дълго време в някого обезателно събуждаш любопитството му. След това остава да му покажеш нещо интересно, за да задържиш вниманието му към себе си. Това не са го измислили Фейсбук 🙂

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

  1. Бистра каза:

    Много благодаря, Иво! Непременно ще се възползвам от съветите ти!

  2. Иван каза:

    Работата е там, че от Фейса прекаляват вече с тия алгоритми. Да не говорим, че напоследък функциите са им супер бъгави…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *