Няколко съвета за добро фирмено представяне в LinkedIn – Част 1

Linkedin маркетинг съветиКакто и при останалите мрежи, така и в LinkedIn идеята е да покажете своите професионални възможности по подобаващо добър начин, с което да предизвикате доверие и клиентела.
Затова не се съсредоточавайте върху личните съобщения или анкетите, а по-скоро към няколко други варианти за комуникация в LinkedIn, които ще Ви помогнат да постигнете добър имидж, а оттам и клиентела от чужбина и България.

Разликата с останалите социални мрежи

LinkedIn е професионална мрежа . В тази връзка не забравяйте да я приемате като точно такава. Не очаквайте празни приказки там, а споделяне и комуникация върху професионални теми. Използването на LinkedIn наистина може да увеличи Вашите професионални знания, да Ви предложи продуктивност и професионално израстване във Вашата индустрия. Дори от тази гледна точка си струва да имате профил там и да следите останалите професионалисти от Вашия бранш. Мобилното приложение също е удобно и бързо, което го прави много приятно за ползване.

1. Възползвайте се от LinkedIn Answers

Това е платформа за въпроси и отговори на професионално ниво. Това, което може да направите тук е да разиграете следния сценарий с Ваш служител – той задава въпрос относно продукт или услуга, които предлагате, а Вие отговаряте изчерпателно и ясно. Внимавайте само да не изглежда като „напудрена“ реклама – покажете истинските качества и възможности на продуктите или услугите, които представяте. Препоръчвам горещо да се консултирате с Вашия пиар и копирайтър преди това.

2. Включете се активно в LinkedIn Groups

Препоръчвам да създадете своя собствена група, но не с името на фирмата си, а с направелението, в което работите. Също така се включете активно в други групи от това направление, които намерите (може да потърсите от търсачката горе вдясно).

Управлението и развиването на LinkedIn група е тежка задача, изискваща търпение, но си заслужава. Има различни стратегии за управлението на групи, но в краткосрочен план трябва да опитвате да я развивате в две направления: богатство на теми и на членове. След това можете да разграничите клиентите и партньорите в нова, втора група, а всички останали да са в първата.

3. Използвайте advanced people search търсачката

Не правете това, ако не сте в достатъчно групи от Вашата индустрия и ако не сте попълнили изцяло LinkedIn профила си!
В тази връзка може да upgrade-нете профила си във вариант „Business“ или „Business Plus“ с цел да Ви бъде разрешено да ползвате всички опции на подробното търсене на хора. Това ще Ви помогне да осъществите връзка с мениджъри и собственици на бизнеси, които могат да са Ваши потенциални клиенти в бъдеще.

4. Изпратете съобщения на членове в групите, в които сте, за които смятате, че може да бъдат Ваши бизнес партньори

LinkedIn позволява това, стига да сте с дадения човек в една и съща група. Не досаждайте в съобщението си – по-скоро първоначално опитайте да създадете приятелство – представете се накратко, с едно изречение, и предложете на човекът отсреща да Ви стане последовател в LinkedIn. Ето Ви един пример:

Здравейте, аз съм …., занимавам се с … като част от компанията …., където съм ….. Ако се интересувате от теми като ….. и ….. ще се радвам да осъществим контакт тук – тези теми са част от моята професионална дейност и живо се интересувам от тях„.

На последващ етап можете да поканите човекът в своята група и да му предложите своите продукти.

Много често една от основните грешки в LinkedIn комуникацията е, че тя излиза от добрите норми за делова кореспонденция. Личните съобщения се ползват често грешно за постоянно приканване на хората да участват в surveyreport анкета, или да дават препоръки на контакти, с които не са работили. Не правете така – глупаво е и дразни хората отсреща. Ако не вярвате – питайте ги.

5. Профилът

Доста хора казват, че профилът трябва да е изключително пълен с всичката информация за Вас и Вашата професионална дейност. Това е добре, в случай, че отчаяно си търсите работа посредством LinkedIn, но в другия вариант, когато представяте себе си като собственик на бизнес – по-добре не „тъпчете“ профила си с тонове информация, а само с най-важното. Ако обърнете внимание – най-големите инфлуенсъри в LinkedIn имат много изчистени профили, с много малко информация. Причината за това е, че тези хора разчитат на това да Ви подтикнат да видите сайта им, в случай, че търсите повече информация за тях.
Затова не блъскайте профила с информация, а поставете правилното количество данни, които Ви представят накратко и са ясни за аудиторията.
В тази връзка – поставете си професионална снимка с костюм – доста е важно.

6. Endorcements и подредба на данните от профила.

Ето това е също доста важна част. Linkedin дава възможност от 3-4 месеца насам да си размествате каретата с информация в профила. Препоръчвам Ви да премахнете разделът „Specialties“ и да поставите на негово място „Endorse skills“ секцията. За целта, обаче, трябва да поискате от контактите Ви да Ви дадат такива skills.

Не е никак лоша идея да добавите в Summary презентация от slides.bg или slideshare, в която описвате фирмената дейност. Направете и текстово описание, което да не е особено дълго, но да изтъкне ключови моменти от развитието на компанията Ви. Ето един много добър пример, по който да се водите.

Бих Ви препоръчал и един трик, който видях при мои колеги от чужбина, но честно казано не съм забелязал да се прилага от българските ми контакти – променете изречението, с което се представяте. Да, това изречение, което е под името Ви и обикновено обяснява каква е фирмената Ви длъжност. Аз реших да го променя и съм доволен от резултатите. Вместо „CEO of….“ или нещо такова, опитайте в кратко изречение да обясните какво продавате. Имате около 80-100 символа, което е предостатъчно. Ще видите, че ако направите тази промяна, не само Вашето име ще се откроява повече сред останалите в резултатите на LinkedIn, но и настоящите Ви контакти ще се подсещат винаги какво точно може да им продадете. Ето и един много добър пример в тази връзка.

7. Приложения (Apps)

Да, и тук има такива неща, както във Facebook 🙂 Идеята е да Ви се улесни живота, т.е. не очаквайте LinkedIn Farmville 🙂

Ето един списък с любимите ми:
Update: 
от 2.януари.2013г. LinkedIn обявиха, че някой от тези приложения няма да е необходимо да се ползват, защото имат удачни заместители – прочетете повече тук . Доста други приложения не работят, защото имат функции-заместители към новите профили от октомври: повече информация тук

 • Company Buzz – следене на репутацията на компанията
 • Slideshare – ако искате да споделяте презентациите си от Slideshare – ако приложението не може да се инсталира, ще трябва ръчно да добавите презентациите си в edit режим на профила. Това се дължи на промените, обявени на 2.януари.2013г.
 • WordPress – за синхронизация с блог платформата WP – ако приложението не може да се инсталира, опитайте да ползвате Jetpack . Това се дължи на промените, обявени на 2.януари.2013г.

Накрая ще завърша с един въпрос към всички вас, които ползвате по-активно LinkedIn. Според вас кой е най-добрият инструмент, от който сте доволни за промотирането на вашия бизнес?

 • Групите
 • Профилите
 • Пускане на нови статуси в профила
 • Нови статуси в групи
 • Questions
 • Ads

» Продължи към Част №2 от съветите

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (11)

 1. Здравейте,
  Статиите Ви са много полезни. Бих искала да попитам дали при създаване на фирмена страница в LinkedIn бизнес профилът и личният такъв са свързани. Необходимо ли е влизане в личния профил за достъп до профила на компанията?
  Благодаря!

  Отговор
 2. Pingback: Блог на Иво Илиев | Съвети за добро фирмено представяне в LinkedIn чрез Company Page - Част 3 — Блог на Иво Илиев

 3. Pingback: Блог на Иво Илиев | Още няколко съвета за добро фирмено представяне в LinkedIn - Част 2 — Блог на Иво Илиев

 4. Благодаря за мотивацията и съветите как да си пооправя профила на LinkedIn -)!

  Поиграх си малко, но за сметка на това мисля, че се получи доста добре.

  Отговор
 5. Страхотна статия. Според мен „Нови статуси в групи“ е решението. Идеята е да не пускате съобщения от сорта на : „прекрасен ден за всички SEO специалисти да сте живи и здрави“, за да не ставате досадни. Пускайте пост само тогава, когато можете да споделите нещо интересно и на релевантна тематика. Ето доводите ми. Освен, че може да създавате нови контакти чрез тях, те са един идеален начин да подредите интересите си. Членувайки в чуждестранни и бг групи, вие постепенно можете да се утвърдите, като част от групата, а и постепенно, като част от бизнеса.

  Пускането на нови статуси в профила е важно, но не е толкова силно таргетирано и трябва да влизаш по отделно във профила на всеки специалист, защото в общата стена се получава един тюрлю гювеч. Дизайнер пуснал снимчица, оптимизатор пуснал сайт за самолетни билети, и след пет минути пак „SEO услуги от…“

  Поздрави.

  Отговор
 6. Другарчета мили, след влизането на новите профили старите приложения са почти изцяло премахнати просто 🙂

  Отговор
  1. Да, но някой все още бачкат. Проблемът е, че със старите е малко смотано положението

   Отговор
  1. При теб пък друга грешка дава. Явно след въвеждането на новите профили има проблем с приложенията

   Отговор
 7. Опитвам да добавя нова апликация LinkedIn Events и ми дава : You have reached the limit of applications on your homepage and your profile. Please remove an application from both pages before adding another application.

  Така и не открих откъде да изтрия старите. Ще помогнеш ли ?

  Отговор
  1. Влез тук: https://www.linkedin.com/settings/ и най-долу ще видиш няколко таб-бутона. Кликни на „Groups, Companies and Applications“ и след това намери „View your applications“. Ще видиш два списъка – в горния са инсталираните ти приложения. Отбележи ненужните и с бутона „Remove“ ги изтрий. Ако случайно нямаш приложения, значи има бъг, който е често срещан в LinkedIn. Тогава трябва да пишеш на support-a им да погледнат, което може да стане на customer_service@linkedin.com или на linkedin_support@cs.linkedin.com

   Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS