Става дума за няколко често срещани грешки при комуникацията и представянето на брандовете в социалните мрежи. Поради това, че се получиха 10 на брой реших да ги кръстя по този начин, повлиян също и от молба на един от читателите да напиша тема със заглавие “10-те Божии заповеди във Фейсбук” 🙂

Срещате ли себе си в някой от 10-те сценария? Какви са вашите мнения и има ли и други “заповеди” на социалната комуникация, които бихте искали да споделите?

Използвайте коментарите по-долу за да напишете мнението си 🙂

Ето ги и “заповедите” 🙂 :

1. Аудиторията е твоят Бог – трябва да се научиш да я слушаш, следиш и реагираш според социалната екосистема, в която комуникираш с нея.

2. Да нямаш други профили в социални мрежи, освен тези, в които можеш да комуникираш с аудиторията си. Предварително проучи кои социални мрежи посещават с удоволствие твоите клиенти. След това ги намери в тези мрежи и създай свои общности там, където с тях да привлечете нова таргет аудитория.
Не се крий за името на фирмата или продукта, имиджа или големината им. Бъди себе си, показвай себе си, комуникирай от свое име. Това ще ти даде лице пред потенциалните ти клиенти и те ще станат твои приятели. Приятел в нужда се познава и всяка пиар или маркетинг криза го доказава.

3. Не инвестирай напразно в социалните медии, просто защото е модерно. Потърси дългосрочни механизми; създай стратегия, която включва провеждане на няколко, взаимосвързани кампании.

4. Проучи дните, в които си заслужава да бъдеш активен в социалните мрежи. Проследи кога аудиторията реагира най-много и най-бързо и създай навик за публикуване на нови постове в тези периоди. Планирай активността си в социален календар.

5. Почитай инфлуенсърите и просуматорите, които участват в социалната ти общност. Те са достатъчно умни и дейни хора, за да научиш нещо ново от тях и да потърсиш техните съвети за твоето развитие.

6. Не изтривай негативните мнения за твоята дейност – реагирай адекватно на тях, потърси начини да превърнеш лошите отзиви в позитивни. Не изключвай потребители от общността си, защото рискуваш те да направят своя анти-общност, където няма да имаш властта да им пречиш да дават мнение. Не провокирай негативни реакции, търси диалог и близка комуникация.

7. Не изневерявай на своите принципи в социалната комуникация. Не занемарявай своите профили в социалните мрежи. Налагай норми на комуникация и поведение – така ще създадеш социална екосистема, където е приятно да се участва и всеки е добре дошъл.

8. Не обръщай внимание колко фена или последователя имаш – това са само цифри. Трябва да се интересуваш най-вече колко от тях са активни и полезни в диалога помежду ви.

9. Не използвай фалшиви профили и не се опитвай да създаваш добър имидж на компанията си чрез фалшиви потребители. Никой не пасе трева и бързо може да се стигне до сериозна криза. Винаги помни, че негативната информация в Интернет се разпространява по-бързо от позитивната.

10. Разчитай на своята индивидуалност. Не си прави аналог с други твои конкуренти в социалните мрежи. Хората са склонни да запомнят уникална индивидуалност, вместо някакво бегло копие. Покажи с какво си различен, с какво е различна фирмата ти, политиката й, продуктите й, начинът й на обгрижване на клиента. Когато покажеш кой си, потребителите ще ти помогнат да се развиваш и ще ти спестят усилия и време да гадаеш какъв да е следващия ти ход.


Тази статия е разгледана общо 14 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

1 Коментар

  1. Пано Кондоянис 08.05.2012 на 9:14

    Няма как присъствието и постоянството в социалните мрежи да не се възнагради, въпроса е кога, и дали това ще помогне когато ти трябва най-много, иначе съм напълно съгласен с горепосочените 10 заповеди.

    Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *