Поглед в бъдещето с носталгия в миналото

Сигурно си спомняте как се събирахме заедно да гледаме първите сериали, които са пускали по нашите телевизии. Когато се появиха видео-касетофоните и кабелните телевизии си ходихме на гости по комшийски и заедно обсъждахме ТВ предаванията.

Днес си имаме Facebook и другите социални услуги, имаме си Интернет и правим множество “социални вълни” от взаимовръзки всеки час и всяка минута. Това ни кара да общуваме с приятелите си предимно виртуално – по-евтино и мързеливо е, няма спор в това.

Facebook служеше за споделяне на три основни вида съдържание:
– т.нар. “истории” – статуси и линкове
– снимки
– видео

Нови хоризонти пред Social Graph

На традиционната конференция за иновации във Facebook, наречена “F8”, екипът на социалната мрежа обяви нова иновация – споделяне на действия и взаимодействия (actions).

Иван слуша новата песен на Eminem през Spotify и това автоматично се споделя сред приятелите му. Мария вижда тази песен и с един клик може също да я чуе. Тогава общите приятели на Иван и Мария виждат съобщение, че те двамата слушат в момента тази песен.

Или пък Стоян гледа онлайн сериал по HBO. Приятелите му във Facebook научават за това чрез споделено съобщение “Стоян гледа Game of Thrones по HBO”. При клик върху името на сериала могат и те да го гледат, и дори нещо повече – в реално време да коментират.

Всички тези взаимодействия и взаимовръзки, за които току-що дадох пример се наричат с общото име Graph Rank. Името идва от добре познатият ни Open Graph и Graph API на Facebook, за които съм изнасял презентации и не веднъж съм писал в блога.

Какво е Graph Rank?

Graph Rank ще помогне за установяването на това колко и къде отделни потребители виждат вашето съдържание и взаимодействат с него и около него (помежду си).

Ако сте чели една от статиите в моята поредица “Рекламни трикове във Facebook“, сигурно си спомняте, че там разясних новият Edge Rank на Facebook. Edge Rank е показател за качеството на споделеното във Facebook съдържание – колкото по-голям ранк, толкова по-“видимо” е съдържанието. Graph Rank ще е една по-“прозрачна” част от Edge Rank, давайки ви информация за това как се приема и разпространява вашето съдържание във вашата facebook общност.

За колегите, които се занимават с дигитален маркетинг, това означава, че ще можем да измерваме репутацията на бранда и ефективността в неговите послания към аудиторията. Graph Rank ще ни предоставя “социални сигнали” – това са сигнали за това как таргета ни взаимодейства с бранда.

Нека обясня с примери.
Ако имате фейсбук страница, всяко присъединяване на нов абонат(фен) към нея е положителен социален сигнал. Съответно всяко отписване(Unlike) на абонат е отрицателен сигнал. Сигнализирането за спам, скриване или триене на съдържание също са негативни социални сигнали. Когато някой коментира в сайта ви през facebook коментарите и после си изтрие автоматично-споделения коментар от стената – това също е отрицателен сигнал.

Кой може да се възползва от Graph Rank?

С едно изречение – всеки, който използва Open Graph. Това са всички сайтове с Open Graph Protocol и Facebook social plugins, както и всички facebook приложения, независимо дали са Canvas приложения или такива, които са част от менютата на facebook страниците.

Facebook наскоро представиха новите си статистики за сайтове и приложения, използващи новата версия на Open Graph Protocol (beta), която описва “actions”, за които стана дума по-горе. Ето как изглежда началния екран на тези статистики:

Както виждате оценката за разпространението на вашият “action” се измерва за трите нови канала, които Facebook.com отскоро предлага:

 • Stories – това са всички истории, които виждате след влизане в социалната мрежа
 • Ticker – горе вдясно – динамичното каре, което в реално време ви показва действията на приятелите ви
 • Timeline – вашата нова стена, която вече си има ново име – “Дневник”

И при тези статистики имате възможност да измервате CTR, т.е. ефективната част от импресиите, която ви носи таргетиран трафик. В комбинация със старите OGP хитринки може да докарате наистина доста трафик в сайта си.

Сигурно някой от вас ще се запитат дали всичко това им е необходимо.

Facebook вече ни дава възможност за социална интерактивност в реално време. Докато хората разглеждат сайта ви те привличат нови хора, техни приятели от Facebook, с които заедно общуват на ваша територия. Така имате възможност да видите кое е най-интересно за тях, кое предизвиква широки дискусии и какво може да се подобри.

Отделно от това имате много голяма свобода в представянето на споделеното съдържание. Можете да измисляте разнообразни actions, да ги показвате по най-различни начини, да пишете помощна информация с насоки към потребителите и автоматизирано да им помагате да споделят по-пълноценно в реално време. Като цяло ми е доста трудно да ви разкажа цял един сложен интерфейс, който Facebook вече предлага, а още по-трудно ще ми е да ви убедя в неговата продуктивност, просто защото все още се доработва.

Все пак тези от вас, които вече използват Open Graph и social plugins, знаят как нарастват техните трафици и колко ефективно работят сайтовете им.

В Интернет най-важно е да се експериментира с всяко ново нещо, което има някаква маркетингова стойност – затова експериментирайте постоянно 🙂 Дори с новия Open Graph 🙂

Очаквайте повече информация по темата 🙂


Тази статия е разгледана общо 15 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Как да направим споделеното съдържание във Facebook популярно / Блог на Иво Илиев

 2. Pingback: Как да открием колко фена сме разочаровали във facebook страницата си? / Блог на Иво Илиев

 3. Mihaela Tabakova 27.10.2011 на 11:08

  Много полезна информация за сверяване на часовниците! 10х Иво!

  Reply
 4. Stefan Rusev 27.10.2011 на 7:25

  много полезно Иво, благодаря, че го сподели

  Reply
 5. Иво Илиев 27.10.2011 на 2:10

  Да, в много динамична среда живеем и каналите за комуникация са вече други, много по-широкообхватни и бързо-действащи.
  Благодаря за добрата оценка!

  Reply
 6. Evgeni Yordanov 26.10.2011 на 22:59

  Ти чакаш… чакаш с новите статии… ама като напишеш една, избиваш рибата направо!

  Reply
  1. Ivo Iliev 26.10.2011 на 23:10

   и ловец съм, и рибар съм 😀

   Reply
 7. Suzy 27.10.2011 на 1:33

  Bravo! strahoten post.Novia facebook concept iztrelva digitalnia marketing v novo izmerenie!!! mnogo malko hora, osaznavat, che jiveem v period, koito prenapisva vsichki zakoni na marketinga.Socialnite mreji sa badeshteto na brandovete i vse poveche kompanii si davat smetka za tova.A hora, kato teb, sled godini shte pishat knigi! BRAVO otnovo!

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *