Вече и Facebook имат социални кръгове, както Google Plus

Трябва да ви призная, че заглавието е сгрешено – думата “вече” е излишна. Facebook имат социални филтри (или както Google +  ги нарекоха “социални кръгове”) от много време насам, но Google Plus просто взеха тази идея на готово и я реализираха в един много по-приятен, интересен и удобен интерфейс. Браво на G+ за това, но … нищо ново не предлагате 🙂

5-годишният план на Марк Зукърбърг за микро-мрежите

Зук все ни изненадва приятно или неприятно, но никога с неща, които са му хрумнали предната вечер докато е въртял каналите на кабеларката у тях. Нещата, които Facebook предприемат са част от дългогодишна стратегия за развитие, която е добре обмислена и преценена.

Ако си спомняте идеята на Зук за Social Graph – е, трябваха му 3-4 години и я реализира безупречно, което до ден днешен носи позитиви на Facebook и всички хора зад него.

Всъщност очакваните ходове на Facebook са в няколко направления в бъдеще:

 • Микро социални мрежи
 • Social search engine
 • Разширение на рекламната платформа
 • Геолокация и чекиране

Преди броени дни Марк излезе пред хората и каза, че след задълбочени проучвания върху потребитеското поведение той и неговия екип са направили 5-годишен план за бъдещото развитие на платформата Facebook. Началото на изпълнението на този таен план беше поставено по същото време, когато Зукърбърг обяви стратегическото си партньорство с хората от Skype.
Вижте видеото:

Лансирано бе използването на т.нар. “микро социални мрежи”, макар, че за тях се заговори по-отдавна – когато Facebook пуснаха бутон “Изпрати”.

Какво са микро социалните мрежи?

Микро-мрежите са малки групи от хора (до около 10-тина), които имат много тясна тема на общуване. Микро-мрежите обуславят един нов преход от търсене на масово внимание в интернет към социална интимност.

Ще ви покажа едно много интересно видео на Стефана Броудбент, което обяснява най-добре микро-социалните мрежи:

Средният фейсбук потребител има около 120 приятеля, но всъщност общува редовно с не повече от 4-6 от тях. Стряскащо, нали?

Проучването на г-жа Броудбент показва, че 80% от потребителите на Skype всъщност общуват редовно с не повече от 2-ма души в листата си!

Знаете ли какво е означавало за Зук всичко това? Че и Скайп, и Фейсбук се ползват като микро-социални мрежи! Те имат този потенциал и той се е сетил да го развива и използва.

Всъщност темата е мнооого дълбока и често сме си говорили с колеги и приятели по нея. Вероятно хората избраха Facebook и другите социални мрежи за да комуникират помежду си, именно защото искат да излязат от социалните групи, в които насила ги поставя ежедневието им. Все пак няма да се впускам в размисли, просто ще констатирам това, което и Зук каза на последното си изявление – хората искат да общуват максимално тясно, в мънички, интимни групи.

Социални кръгове има във Facebook доста преди Google+ да ги нарекат така!

Не случайно Зук е решил да лансира фейсбук чата – това е най-достъпното място за генериране на микро-мрежи! Всъщност идеята му е доста подмолна и гениална, а същевременно много проста.

Няма да губя повече време и ще ви разкажа как да ползвате социалните кръгове, които Facebook предлагат. Мисля, че след този кратък урок предложението на G+ ще ви се стори поорязана версия на това, което Facebook имат.

1. Създаване на социален кръг

Само кликвате на чата в долния десен ъгъл, след което в горната му част избирате “Списъци с приятели”… и сте готови да създавате нови социални кръгове!

Може да създадете за секунди колкото искате такива кръга, в които в последствие да добавите хора от списъка си с приятели.

Нещо повече – създавайки кръгове и добавяйки приятели в тях вие можете да преценявате кои групи от хора да виждат, че сте онлайн и пред кои да се скриете – понякога няма друг начин да избягате от досадниците, нали 🙂

В чата ще видите тези малки зелено-бели иконки срещу всяка от създадените групи – чрез тях може да се скривате от досадниците, които само чакат да се появите във фейсбук и почват да ви пишат.

Лично аз мразя дзънкащия звук на facebook chat-а и често съм инкогнито именно за да не ме стряска. Надявам се скоро от фейсбук да измислят опц, чрез която да можем да го спираме 🙂

След като си направите списъци или социални кръгове, преминавате към следващата задача – да си ги напълните с хора 🙂

2. Добавяне на приятели в социалните кръгове

Когато влезете във Facebook.com вляво, точно под профила си ще видите бутон “Приятели” – кликнете на него и ще видите следния екран:

В него ще са приятелите, които са ви пратили покана, а над тях – бутон с името “Подреждане на списъците с приятели”.

Именно това са “социалните кръгове”, които Facebook отдавна има и Google Plus реши да предложи в последствие.

След като кликнете на “Подреждане на списъците с приятели” ще заредите следната страница:

В лявата колона са всички списъци, които по-рано създадохте през чата 🙂 Отдясно пък имате един куп възможности за филтриране по град, училище, месторабота, интереси и пр. за да намерите по-бързо приятелите си според техните социални връзки с вас – забележете, това го няма в Google +

В дясно, под филтрите за търсене и търсачката са списъците с вашите приятели. Преминавайки върху някой от тях ще видите да се показва текст “Редакция на списъците“, който ви дава възможност от падащо меню да изберете в кои социални кръгове да поместите конкретния човек.

След като подредите приятелите си кликнете на “Приятели, които не са в списък” вдясно – така ще видите всички приятели, които все още не сте добавили към даден/и социален/и кръг/ове.

3. Преглеждайте споделените неща само от хората от определен социален кръг

Една важна и много полезна опция, с която отново Google Plus се фукат, но Facebook в действителност отдавна са реализирали. За жалост реализацията е доста некадърна от гледна точка на потребителския интерфейс, защото явно доста хора не са наясно как могат да следят какво пишат хората от определен техен социален кръг (група).

Ето как става това:

Както виждате това на картинката по-горе е моята начална страница на facebook.com, която се нарича feed.

В горния десен ъгъл над статус полето имам опциите:

 • Водещи новини – показва тези неща, които моите приятели и страници, на които съм фен са споделили и с които са натрупали най-много харесвания и коментирания, т.е. това е най-интересното от моите приятели. За мен този feed е много важен, защото там винаги намирам интересни неща и най-вече вижда кои бизнес страници са успешни 😉
 • Най-нови – ето тук вече имаме супер големи възможности за филтрация на feed-a – такива, че чак Google + да ни завиди 🙂 Забележете, че тук се листват и всички социални кръгове, които сте създали, т.е. можете да следите само нещата, споделени от определен социален кръг!

Най-долу в падащото меню имате “Промяна на настройките” – при клик се показва този модален прозорец:

Така може да скриете спамерските страници и приятели, които общо взето ви дразнят и най-лошото – “замърсяват” вашия feed

В заключение

Много хора побързаха да напишат колко невероятно нещо е Google Plus и как той ще унищожи Facebook за няколко месеца. Всъщност Google направиха няколко неуспешни опита да създадат своя концепция за социална мрежа (помним Buzz и Wave) и като не успяха, решиха да вземат наготов това, което Facebook имат като идеи и реализации.

И това не е за пръв път – припомнете си как 2008г. Google решиха да реализират идеята на Зукърбърг за social graph и създадоха social graph API, което все пак не постигна успехът на Graph API и Open Graph, които Facebook пуснаха в последствие.

Жал ми е за Wave – това е наистина уникална концепция, която за съжаление изпревари времето си, а знаем, че нещата, които изпреварват времето си са винаги губещи.

Проблемът на Facebook е, че вече има много опции, много възможности и много хора и бизнес профили – това пренаселване беше мотиваторът хората да се зарадват на G+, но именно това същото пренаселване ни задържа много повече във Facebook, отколкото в Google-ската мрежа.

Не ме разбирайте погрешно – повече харесвам Google + именно, защото взеха наготово всички хубави възможности от Facebook и ги организираха в един доста по-добър интерфейс, но нищо повече.

Facebook е значително по-богата платформа, макар и пренаселена 🙂

Желая ви приятно изграждане на микро-мрежи


Тази статия е разгледана общо 18 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Информацията като двигател на социалните мрежи днес / Блог на Иво Илиев

 2. Филип Каролев 11.09.2011 на 7:34

  За google мога да кажа, че планомерно дават по някаква нова идея на пазара, но като цяло набраха потенциал през 2001 година, когато ползвателите на AltaVista разбраха че тук с години нищо не се е променяло. Ако AlVista бяха направили сериозна програма за развитие и бяха организирали качествен съпорт нямаше да се дадат на G но тях ги уби спбственият им мързел. За FB аз лично го използвам като някакъв клюкарник, колкото да си организираме среща на живо с хортаа с които искам да си кажа нещо сериозно за наука или за бизнес. Също имам много снимки и клипове но те са от ежедневието, внимателно преценям да не кача нищо лично. И се учудвам как много хора с охота споделят прекалено лични снимки и не са дали настройки кой точно да имвижда или да не вижда снимките им и в последствие винаги са дълбоко очудени защо е изтекла информация за тах в пространството.
  Никога не съм възприемал социалните мрежи като нещо сериозно, нищо че в Египет цяла революция организираха чрез тях. СоцМрежите за източник на група социопати, които не могат да комуникират нормално когато застанат лице в лице със събеседника.

  Reply
 3. Боби Решовски 14.08.2011 на 3:08

  Иво прав си, че facebook имат опит със социалката, но мислиш ли че google са спели през това време. Първо те са имали сигурно стотици тестери които нон стоп са цъкали из facebook, за да разгадаят всичко до основи и да видят добрите и лошите страни. Второ съм сигурен, че си имат и хора интегрирани във facebook, които им снасят всякаква информация, както сигурно и от facebook вече имат такива в google.

  п.п. А един ден като ни ръгнат по един чип в главата, всичките тия цъкания, които направих, за да изпиша това ще бъдат напълно излишни 🙂

  Reply
 4. Боби Решовски 14.08.2011 на 1:15

  Иво за facebook чата има много отдавна опция за спиране на бибкането. Аз съм си го спрял и вече спокойно си седя Online 🙂

  Reply
  1. Иво Илиев 14.08.2011 на 1:40

   Да, опцията е в новата версия на чата, когато беше интегрирана skype платформата за видео разговори – между 6 и 15 юли, което не е чак толкова отдавна 😉 . Тази публикация е писана преди този ъпдейт да бъде активен за всички потребителски профили 🙂

   Reply
 5. Фънки 12.07.2011 на 13:11

  Колко време само е загубено в тази изключително необективна статия.

  Google+ е единствената компания, която може да се нарече пряк конкурент на Facebook и има ресурса и хората за да предложи нещо по-добро.

  Замислете се какво има Google:
  – Picasa image sharing – изключително бърз рендеринг дори при по слаба връзка
  – Google Docs
  – Google Maps
  – Google Group Video
  – GMail
  – ……
  Няма да ми стигне еднин ден за да изброя всички много успешни продукти на Google. Не че съм им фен, но винаги успяват да ме привлекат на своя страна с изчистен и много интуитивен за ползване интерфейс, както и сравнително добра сигурност на личните данни.

  И всичките тези продукти ще бъдат заложени в Google+. И най-важното Android OS работи и ще продължава да работи по брилянтен начин с тях;)

  Пожелавам успех на Facebook в борбата с Google+.

  Аз вече се наслаждавам на Google+.

  Дано 5+ годишната стратегия на Facebook се окаже по-добра от тази на MySpace 🙂

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *