Инструмент на Facebook за следене на споделеното съдържание

В началото на годината Facebook стартираха кампания по създаване и популяризиране на множество разработки, които свързват социалната мрежа със сайтовете на нейните потребители.

Популярните бутони “Харесва ми” и “Сподели” бяха променени и станаха част от тази кампания в частта “Социални приложения”.

В тази публикация искам да ви запозная с две други социални приложения, които са и доста добри инструмент за следене на онлайн репутацията на сайта Ви – приложението за препоръки и приложението за активност във Фейсбук.

Какво представлява приложението за препоръки?

Това е каре, в което получавате feed(актуален списък) на последните споделени неща от вашия сайт във Фейсбук. Защото размерите на карето са ограничени, показаните в него споделени материали от сайта ви са също с ограничен брой – максимум последните 15 споделени. Поради тази причина е добре това каре да се проверява веднъж на ден, а при сайтове с по-интензивен трафик – още по-често.

Приложението за препоръки има и друга особеност, която е много важна. Ако сте влезли във Фейсбук с профила си и отворите приложението ще забележите, че то показва последните споделени материали само от кръга на приятелите ви. Ако обаче излезете от Фейсбук профила си и отново отворите приложението ще видите последните споделени не само от приятелите ви, но и от всички останали потребители на социалната мрежа. Това до голяма степен е неудобство, но все пак идеята на приложението за препоръки е не само вие да го гледате, но да го покажете на всички посетители на сайта ви. От тази гледна точка е добре посетителите на сайта, които са във фейсбук профила си да видят препоръки за вас от техните приятели.

Каква е разликата между приложението за препоръки и приложението за активност във Facebook?

Приложението за активност е разделено на две части:

  1. най-актуалното, което посетителите споделят (виждат се максимум 10 споделени истории от сайта ви)
  2. най-популярното споделено съдърание от сайта ви (показва максимум 8 споделени истории от сайта ви)

От тази гл.т. приложението за активност е по-полезно от това за препоръки. Поради тази причина фейсбук разработчиците са решили да го разделят на две части, от които първата показва последната активност, а втората показва най-известните препоръки за съдържание от сайта ви.

Каква е ползата от двете приложения?

Те ви помагат да разберете от какво се интересува аудиторията ви. Кое съдържание са готови да споделят и как реагират на него. Как това съдържание се разпространява и колко бързо и ефективно става достояние на повече фейсбук потребители. Кои са топ страниците от сайта ви споде фейсбук потребителите.

Кратък урок, който ще ви снабди с двете приложения

1. Създайте нов файл на компютъра си и го кръстете index.html . Отворете го с текстов редактор (например Notepad) и копирайте някой от двата кода по-долу:

Код за “Приложение за активност”:
В кода, на мястото на думата SITE (в червено) запишете домейна на вашия сайт (например www.ivosiliev.com)

<iframe src=”http://www.facebook.com/plugins/activity.php?site=http://SITE&amp;width=300&amp;height=1700&amp;header=false&amp;colorscheme=light&amp;font=segoe+ui&amp;border_color&amp;recommendations=true” scrolling=”no” frameborder=”0″ style=”border:none; overflow:hidden; width:300px; height:1700px;” allowTransparency=”true”></iframe>

Код за “Приложение за препоръки”:
В кода, на мястото на думата SITE (в червено) запишете домейна на вашия сайт (например www.ivosiliev.com)

<iframe src=”http://www.facebook.com/plugins/recommendations.php?site=http://SITE&amp;width=300&amp;height=1400&amp;header=false&amp;colorscheme=light&amp;font=segoe+ui&amp;border_color” scrolling=”no” frameborder=”0″ style=”border:none; overflow:hidden; width:300px; height:1400px;” allowTransparency=”true”></iframe>

2. Запишете (save) файла с кода в него и след това го отворете в интернет браузъра, който ползвате (може да хванете файла и да го провлачите в прозореца на Internet Explorer, Firefox, Chrome или друг браузър. Друг вариант е да кликнете върху файла с десен бутон на мишката, да изберете Open With… и да го отворите с желания браузър)

Как лесно и бързо да интегрирате двете приложения в сайта си

По-долу ще намерите два линка, от които може да зададете размери, шрифт и рамкиране на каретата на двете приложения. След като зададете желаните параметри изберете “Get Code” бутона и копирайте по-горния код. След това е достатъчно да го paste-нете на желаното място в сайта си, за да могат посетителите му да виждат препоръки и активност на фейсбук приятелите си.


Тази статия е разгледана общо 7 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

  1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Рекламни трикове във Фейсбук #2 (ама наистина)

  2. Constantine Bachvarov 28.03.2011 на 7:32

    Доста полезна статия.Благодаря за споделеното 🙂

    Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *