Митове за маркетинга и рекламата в социалните мрежи

Когато стане дума за реклама и маркетинг в социални мрежи всеки от нас има някаква базова представа какъв е процесът. Интернет пространството предлага много източници на информация по темата и самата тя е много актуална през последните години. Не всичко от тази информация, обаче, е необходимо или ефективно.

По-долу подбрах списък с няколко ненужни правила и съвети що се касае до вашето присъствие в социалните мрежи:1. Проучете къде е аудиторията ви – не е необходимо ако става дума за българската аудитория. У нас социалките, които наистина се ползват се броят на пръсти, също както и специализираните форуми. Не е необходимо да отделяте пари и време за анкетни или други проучвания;

2. Споделяйте интересно съдържание за да привлечете повече хора – Привличането на повече хора не е цел, а резултат. Ако имате цехче за бланширани картофи не очаквайте да съберет стотици хиляди фенове или последователи. А и няма смисъл – в социалните мрежи не е важно количеството, а качеството. Може да имате 10 абоната към вашия feed, но те да са достатъчно дейни и ангажирани с бранда, че да са ви постоянни клиенти. Всичко зависи от бранша и вида на продуктите/услугите, които предлагате, не толкова от съдържанието, което споделяте;

3. Трябва да се съсредоточите основно върху една социална мрежа, където има най-голям интерес – Ако имате време и ресурс какво ви пречи да се съсредоточите върху две, или три, или колкото си искате? Трябва да правите така! Не оставяйте акаунта ви в едната социална мрежа да се развива, а в другите да събира прах. Няма никакъв смисъл да го правите. Атакувайте всички места, където можете да предложите нещо интересно на аудиторията си. Социалните мрежи по вид са толкова разнообразни, че именно това ги прави поотделно ценни и търсени. Няма нужда да правите сравнение между ефективността на Facebook и YouTube – ако можете и има с какво – присъствайте еднакво активно и на двете места, и без това като концепция двете коренно се различават;

4. Преди всичко останало направете социална стратегия – това е практически невъзможно, защото социалните медии като цяло са новият вид комуникация, която според Майкъл Лийндер не се различава от обикновения разговор. Обикновените разговори могат да бъдат до голяма степен контролирани и водени, но при тях никакви стратегии не помагат, защото нищо не е напълно предвидимо. Спокойно може да започнете с чисто и просто план, а стратегиите оставете за кратките шокиращи моменти които вероятно ще предстоят;

5. За едно добро присъствие в социалните мрежи е достатъчно да се грижи и само един човек – Ако ще води монолог – само един човек е достатъчен. Ако обаче искате да се възползвате от потенциала на социалните мрежи трябва да помислите над привличането на съмишленици. Все пак никой не е свободен 24/7 за социалните мрежи. Всяка Ваша реакция там е до някаква степен закъсняла. Именно затова помислете над създаването на “безплатна армия” от фенове, които са готови да защитят вашите интереси вместо вас;

6. Задължително е да имате Facebook страница, вместо профил – не, не е. Просто е по-интелигентния начин да спестите време и да предложите повече и по-добре брандирани реклами и послания на аудиторията. Вие си преценявате – ако нямате възможност и познания за да си направите страница – ползвайте профила. Все пак страниците се създават по-лесно отколкото профилите, а брандирането и доразработването им никак не е скъпо.

7. Не е задължително целта да е увеличение на продажбите – напротив. Всяка реклама има за цел това. Всяка! Рекламата в социалните мрежи не прави изключение, дори за да се използва за изграждане или подобряване на имидж, това пак неминуемо ще доведе до увеличение на продажбите. Когато сте в социалните мрежи мислете за увеличаване на продажбите, но не комуникирайте, повлияни от това. Планирайте стъпките, по които ще трябва да минете за да увеличите евентуално печалбите си.

8. Всекидневното споделяне на интересна информация и линкове във Facebook води до повече посетители – това не винаги е така. Ако аз направя общностна страница “Обичам пържени картофи” няма нужда да публикувам каквото и да е на нея за да почне тя да трупа фенове – достатъчно е само да поканя приятелите си там и след година страницата ще е събрала множество фенове без изобщо да я бъде поддържана. Нуждата от споделяне на интересни тематични неща са обусловени от една страна от нуждата за бързо привличане на аудитория, а от друга страна – за да накараме тази аудитория да е активна, което е най-важното в социалните мрежи – да бъдем “социални”.

9. Социалните мрежи като Facebook и Twitter не са загуба на време – не е вярно! Тотална загуба на време са си от гл. т. на това, че трябва да отделим доста от времето си за да ги ползваме ефективно. Винаги съм твърдял, че е много по-трудно да напишеш съобщение от 140 символа, отколкото от неограничен брой символи. Това е все едно да отговорим бързо на въпроса “опиши себе си с една дума”. Не можем, не и бързо, или ако успеем няма да е изчерпателно и следва да кажем втора, трета, четвърта, пета дума и т.н. Така става и в туитър, където едно съобщение никога не стига. Така е и във Фейсбук.

10. Във Facebook и Twitter можете да използвате еднакви способи за ангажиране на аудиторията – това определено не е напълно вярно. Веднага трябва да кажа, че във Facebook хората, които ви следят са ваши близки и приятели, т.е. хора, които ви познават. В Twitter хората, които ви следят са непознати. Сега се замислете – еднакво ли водите своите разговори с близки и приятели, и с непознати? Еднакво ли подхождате?

11. Социалните мрежи предлагат безплатна реклама – пълни глупости. Ако вярвате в това – ваш проблем, но всяко влизане във facebook или twitter ви коства поне 2 минути от свободното време. Всичко, което правите за рекламата си в социалните мрежи ви коства или време, или пари.

12. Всеки може да рекламира в социалните мрежи – звучи доста приятно и безплатно ако е така. Но дали в действителност това твърдение е вярно? Ако всеки може да рекламира например чрез фен страници във Фейсбук, защо малцина от тези страници са успешни, а огромно количество не са (слаба активност, малко посетители, ниска консумация на споделено съдържание)? Ако се върнем на примера с цеха за бланширани картофи – добрият специалист ще ви предложи вместо страница с име “Цех за бланширани картофи “Х”, страница с име “Обичам бланширани картофи” например. Разбира се този пример е доста “плосък”, но има куп други неща, които изискват професионално отношение за да е рекламата в социалните мрежи наистина успешна.

13. Днес социалните медии са всичко – да бе, да. Напоследък често чувам това изречение и все се сещам за Мартин Линков . Социалните медии и в частност социалните мрежи са просто още един инструмент за реклама, изграждане на онлайн репутация и имидж и връзка с таргет аудиторията. Те не са единствен инструмент, просто са сравнително ново явление и заради това са актуални. Не се вманиачавайте, разходвайки всичките си ресурси само там.

14. Ефектът от рекламата в социалните мрежи не може да бъде измерен – ако това беше истина, значи това е най-глупавата инвестиция в реклама, която се прави. Как така една инвестиция да не може да бъде измерена?! Да нямаме информация за ROI днес е глупаво да се твърди за всеки интернет инструмент, включително социалните медии и мрежите в частност. Има достатъчно данни, статистики и техники за измерване на възвръщаемостта на тези инвестиции – важното е да се обърнете към правилните експерти. Според статистиките на eMarketer 84% от бизнеса, който прави реклама в социалните медии не се интересува от своята възвръщаемост на инвестициите. Кажете ми тогава – как да няма спекулации в сферата на този вид маркетингови и рекламни услуги?! Да не говорим, че 40% от тези 84% дори не са чували, че може да се измери ROI за социалните медии!

15. Социалните мрежи са за всеки – не. Категорично аптеката до нас сигурно взима пример от гигантите Apple и не присъства във Facebook или Twitter. За какво им е на управителите на аптеката да го правят? Социалните мрежи не са за тях. И те не са единствения пример за това, че социалните мрежи не са за всеки.

16. Ако си направите акаунт във Facebook или Twitter значи фирмата ви е готина и социална – колко хубаво звучи, нали. Само това и – о, чудо! Изобщо не се заблуждавайте, че социалните мрежи са някаква фирмена мода, към която трябва да сте се вписали. Това, че сте с официална страница във Facebook или брандиран микроблог в Twitter не значи абсолютно нищо – не ви прави по-готини или по-заинтересовани бизнесмени.

В заключение:

Всичко, което четете в Интернет за социалните мрежи се базира не на факти, а на опита на авторите. Същото е и когато четем за търсачки и SEO. Това е така, защото в социалните мрежи и търсачките постоянно настъпват промени, иновации, правила и те променят цялостната картина за ползваемостта, рекламата и маркетинга при тях. Затова не вярвайте на никакви “Полезни съвети”, “Най-добри практики”, “Истории на успеха” и пр. Вярвайте на опита си и го трупайте. Търпението в социалните мрежи си е задължително.

» Четете други публикации за facebook


Тази статия е разгледана общо 16 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. оферти за ранни записвания 15.04.2014 на 16:12

  Лично аз винаги съм била на мнение или по скоро то както се занимавам в тази сфера, че човек трябва да има стратегия.Било то за работата, било то за самите взаимоотношения в една голяма фирма, и с предприемачите и хората с които работи постоянно.Ако няма правилният подход и стратегия, то едва ли би стигнал далеч.Трябва да се разбере, че в социалните мрежи не е важно количеството, а качеството. Не са нужни да имате хиляди приятели във фейсбук, а достатъчно такива с които се гордеете.Статията ви е страхотна и се радвам че ни пишете.

  Reply
 2. Pingback: Как да опознаем аудиторията си в социалните мрежи? Какво е Social CRM? Важно ли е профилирането на общността ни? / Блог на Иво Илиев

 3. Pingback: Блог на Иво Илиев | Facebook buzz маркетинг примери

 4. man0l 31.07.2010 на 12:35

  Ще напиша коментари по точките, по които си писал:

  2. Принципа “колкото повече, толкова повече” важи и при социалните мрежи. Факта, че може да имаш 5000 човека повече, по никакъв начин няма да ти навреди 😉 Все пак солидната бройка помага за създаване на Viral маркетинг.

  15. В Бургас има една денонощна аптека, която продава онлайн също. Определено социалните мрежи са за всеки, зависи как се представи продукта 😉

  Иначе за ROI беше шокиращо, немислимо е да се инвестира в нещо, на което не се знае възвращаемостта. То това е традиционният маркетинг де 😉 Наливаш една баля пари във български всекидневници и каквото стане.

  Също, не съм съгласен, че присъствието в социални медии бива наричано “реклама в социални медии” тъй, като не е реклама. Някак си започва да се приема по този начин, което не е правилно.

  Статията е хубава иначе 😉 Нещата са долу – горе така, както си ги описал. Най – много ми хареса частта с увеличението на продажбите и всичко, описано в резюмето.

  Личната ми преценка е, че присъствието в социални медии трябва да е на границата на агресивното – поддържащият профилите трябва да е провокативен, проактивен, креативен и да мисли нестандартно.

  Поздрави.

  Reply
  1. admin 31.07.2010 на 12:58

   Солидната бройка от фалшиви акаунти и незаинтересована аудитория не помага на никого, а за съжаление много social marketing фирми правят точно това – “издуват” страницата с куп “ботове” или каква ли не аудитория, което е безполезно.

   Доколкото знам аптеките нямат законово право да продават онлайн, но дори и да имаха – лекарствата навсякъде са едни и същи и е важна цената.

   Има си присъствие в социалните мрежи, има си и реклама – съгласен съм, че нещата трябва да се разграничават, но не и да се изключва някое от тях 🙂

   Reply
 5. admin 27.07.2010 на 18:27

  Благодаря за положителния отзив! Определено има браншове и фирми, за които няма как да се направи нещо кой знае какво посредством популярните социални мрежи. А това със стратегията винаги е било изключително трудно да бъде обяснено на инвеститора в този род реклама.

  Reply
 6. Lidia Vikulova 27.07.2010 на 12:13

  Статията много ми хареса, осбено точките, които застъпват facebook страниците. От мой опит знам, че не всичко се харесва и не можеш да направиш от всичко фен странци кат она Nike или Кока Кола…

  За стратегията, също… опитвала съм се да правя такава, но всичко зависи от публиката. В повечето случаи следвам план.

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *