Бутонът “Харесва ми” и новите хоризонти пред Facebook

Преди 2-3 седмици попаднах на една много полезна статия за добавяне на бутон “Харесва ми” (Like) към блог платформата на WordPress. Както виждате в постовете ми тук, вече съм интегрирал бутонът към всяка публикация от блога, а сега ще ви разкажа малко повече за въпросната новост, която Facebook предоставиха на интернет пространството.

Защо? Защото както аз, така и доста специалисти и експерти в областта смятат, че идеята за тези бутони ще промени начинът, по който се възприемаше и използваше Мрежата досега.

Какво представлява “Харесва ми” бутонът?

Той е част от т.нар. Facebook Social Plugins , които предлагат интегриране на, както му казват, “начини за социално възприятие” на съдържанието в сайта ви. Чрез кликване върху бутона, когато сте логнати във Фейсбук, на вашата стена ще се появи микро-статус, че сте харесали съответната страница, заедно със заглавие-линк на тази страница. Например ако кликнете на “Харесва ми” тук, за тази страница, във вашия Facebook ще се появи съобщение, че харесвате страницата, заедно с линк към нея. Така вашите приятели ще научат за тази страница и съответно могат да я посетят, да кликнат “Харесва ми”, техните приятели да видят това, те да влязат, “харесат” и пр., и пр. С други думи искам да ви дам прост пример как един такъв бутон може да доведе до бърз вирусен ефект и свежи посетители в сайта ви.

Защо трябва да ми пука?

Както казах по-горе, Facebook някак успяха с един най-обикновен, на пръв поглед, бутон “Like” да вкарат всички страници в интернет в един нов социален контекст. Ако мой приятел и колега във Фейсбук хареса някаква професионална публикация в интернет аз мога да разбера бързо и да добавя и себе си в хората “харесващи” тази публикация. Така в съответната публикация се събираме хора, изцяло целева аудитория, която имат някакво отношение към написаното и го разпространява на още хора, част от същата целева аудитория. Няма нищо по-хубаво от това в сайта ти да идва таргета от хора, които търсиш в интернет и сами да разпространяват чрез Фейсбук мълва, която да доведе още хора от този таргет. Това разбира се няма как да се случи без да добавите “Харесва ми” в страниците си.

С други думи за момента откриваме две добре познати преимущества, които всяка социална платформа поднася:
– Вирусен ефект
– Привличане и ангажиране на целевата аудитория

Чрез “Харесва ми” бутонът на Фейсбук нещата вече стават много бързо – с един единствен клик. Лесно и удобно както за собствениците на сайтове, така и за потребителите им. Ето защо само за първото денонощие след стартирането на “Харесва ми” бутонът над 1 милиард потребители на Фейсбук са го ползвали! Това никак не е малко за 24 часа. Представете си ползвателите за един месец!

Какво означава това за бизнеса?

Фейсбук има ясна и категорична цел – да увеличава споделеното съдържание и да обвърже потребителите с брандовете. Все пак никой предполагам не се залъгва, че не друго, а рекламната платформа, която Фейсбук предлага е нещото, което “ще ги храни” в бъдеще и именно към нея трябва да са ориентирани всички ефекти от действията на Зукерберг и компания.

Възползвайки се от този нов социален начин на споделяне чрез бутон “Харесва ми”, вие ще можете да популяризирате своя сайт съвсем безплатно в платформата Фейсбук. Само бъдещето ще покаже какво ще последва след този бутон – може би нов по рода си вид социална търсачка, или мощна рекламна платформа, която да надвие Google AdSense? До тогава се възползвайте от това, което Фейсбук ви предоставя – има защо.

Предимства и недостатъци на “Like” бутона:

Предимства:

 • Безплатно е
 • Интегрира се сравнително лесно във всеки сайт
 • Може да предизвика вирусен ефект при споделянето във Фейсбук
 • Увеличава трафика от Фейсбук референциите към сайта ви (порталът IGN изнесоха отчет за 20% ръст на трафика от Фейсбук)
 • По-голяма насоченост към целевата аудитория
 • По-лесен начин на споделяне и изразяване на мнение

Недостатъци:

 • Трудно можем да разберем какви са коментарите на стената на “харесващите”
 • Има отново някакво потъпкване на личното пространство, където все повече това, което правим в Интернет става публично достояние. Разбира се, ако се поровите в настройките на профила си можете да реагирате.. но както разбирам от наблюдения в блога си, малко хора знаят с какви настройки разполагат и къде точно са те.

Като за край…

Наскоро прочетох една статия, в която се твърдеше, че Facebook е “убиец” на личната продуктивност. Ако човек е решил да влезе в социалните мрежи за да си губи времето – то това неимоверно ще стане (друг е въпросът какво разбираме под “губене на време”). Доста хора обаче предпочетоха да ги ползват за маркетинговите и рекламните ефекти, които носят. Доста хора започнаха да търсят отзиви и “жива” информация, а не просто да изиграят поредната онлайн игра.  Така едните и другите се срещат все по-често и Фейсбук от повърхностна платформа за забавления се превръща в платформа за споделяне, каквато трябва всъщност да бъде. Това увеличава личната продуктивност и със сигурност не е загуба на време. Последният “пресен” пример за използване на Фейсбук като вирален маркетингов инструмент е рекламната кампания “Да помогнем на Ефи” на Ромпетрол. Дори заглавието прилича на добре познатите ни “каузи” във Фейсбук, да не говорим, че самата Ефи е “жива” и се подвизава в тази социална мрежа.

Факт е, че големите брандове са там отдавна. Факт е, че социалните мрежи, заедно с Фейсбук, са страхотно оръжие на герила маркетинга. Факт е, че скандални или не – доста от идеите във Фейсбук са уникални и “работят”. Факт е, че Фейсбук носи много качествен трафик и това е особено важно. Факт е, че Фейсбук влияе на онлайн репутацията. Затова, ако вашите служители прекарват някаква част от работния си ден във Фейсбук, преди да решите да ги нахокате или накажете, защото някак си унищожават личната си продуктивност, за която вероятно им плащате – помислете как да ги ангажирате и с вашето корпоративно представяне в социалната мрежа. Така ще съчетаете полезното с приятното и бъдете сигурни – вашите служители ще ви дадат ценни съвети за представянето ви във Фейсбук, ще ви помогнат и ще допринесат за положителните ефекти от него. Вместо да търсите проблеми, създайте от тях решения. Това означава да сте “социални” 🙂

Като за начало опитайте с фен страница и бутон “харесва ми” и измерете ефекта!


Тази статия е разгледана общо 15 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Vesela 19.07.2010 на 18:52

  Аз също имам проблем с Последната активност…нито на мен, нито на приятелите ми на стените я има. Просто изчезна ! Някой може ли да ми помогне ? :S

  Reply
 2. Банери 15.07.2010 на 9:58

  Хайде сега едно въпросче и от мен:
  Когато кликна на “харесва ми”, това като съобщение на стената ли ми излиза и всички приятели го виждат ИЛИ само като се кликне върху профила ми и се разгледа “последна активност”
  Защото съм кликал доста пъти, после съм влизал с други акаунти(примерно с този на жена ми), но в нейният профил не и го е изписало. Има го само ако се кликне в профила ми. Та.. въпроса ми е – изписва ли го на всички или може да се разбере само ако някой първо ти кликне на профила и ти разгледа последната активност.

  Reply
  1. admin 15.07.2010 на 12:04

   На стената ти има едни модули, които се наричат “Последна активност”. В тях се групира информацията за това какво си харесал – сайт, страница от сайт, група, страница от Facebook, събитие, коментари и пр. За това кой и как ще вижда твоята последна активност има настройки, част от настройките на профила ти. Във Feed-овете няма как да видиш всичко, затова информацията се филтрира според това, което би трябвало да е най-важно за теб според обвързаността ти и интересът ти към отделни твои приятели във Facebook.
   Едно видео по темата, което може би си гледал: http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150210521510484&ref=mf

   Reply
 3. Online tv 08.07.2010 на 18:21

  Бутона “харесва ми” които сте сложили на статиите не публикува какво съм “харесал” на стената ми и на стената на приятелите ми.
  Пробвах и с бутона директно от фейсбук, но не се получава. Как го постигат това сайтове като haresvami и другите от този тип.

  Reply
 4. Igri 24.06.2010 на 22:51

  Ако може малко помощ с бутона. При мен на ако гласувам на една страница ми отчита резултат на всички, като линка към които сочи е началната страница на сайта site.com , a не адреса на публикацията site.com/публикация.html
  В полето “URL to Like” пробвах и с site.com
  и празно. Как бутнона взима автоматично адреса на самата публикация. Виждам, че вие сте го интегрирали успешно

  Reply
 5. Evgeni Yordanov 25.05.2010 на 13:07

  Еми Иво какво да ти кажа, освен Браво! Такава беше и моята идея, когато написах моята статия. Да вдъхновя хората да се мултиплицират… шегичка. Просто да паднат някои бариери пред обмена на информация, за това той да стане доста по-лесен за боравене. Аз лично имам много голям проблем с канализирането на информацията, и съответно това води до невероятно огромна загуба на време, за идентифициране на това дали една информация ми е нужна или не, и съответно полезна или не.

  Reply
  1. admin 25.05.2010 на 14:42

   Много полезна статия беше написал! Помогна ми да оформя моята, а и да добавя въпросния бутон “Харесва ми”. Сигурен съм, че ще помогне на много блогъри да включат този атрибут в своите уеб местенца 🙂 Прав си за бълването постоянно на информация от различни източници. Скоро ще се появят достатъчно ефективни инструменти за организирането й, като например Nutshell Mail. Все пак управлението на репутацията в социалните мрежи ще има все по-голяма роля и следенето ще е все по-сложно.

   Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *