Как да организираме и провеждаме онлайн игри в социалните мрежи?

facebook fans contestХубавата новина е, че не е нужно да сте голям бранд с огромен маркетингов бюджет, когато искате да реализирате подобни игри и конкурси в социалните мрежи. Ако всичко е добре планирано и изпълнено – с малко средства ще постигнете много.

Няколко бързи често задавани въпроса

(извинявам се предварително на тези, които ще ги приемат за риторични)
1. Защо изобщо да правя онлайн игри или конкурси?
– Защото искате да осъществявате диалог с потенциалните си клиенти
– Защото участниците в играта ще разпространят вирусно вашето послание
– Защото търсите активност на аудиторията относно развитието на бранда
– Защото искате вашата таргет аудитория да изгради общност около вашия бизнес
– Защото искате да получите повече информация за аудиторията и да изградите лична база данни от клиенти

Мисля, че тези причини са достатъчни и доста убедителни за да преминем на следващия евентуален въпрос:

2. Защо пък в социалните мрежи?
– Защото социалните мрежи дават възможност да реализирате причините от предходния въпрос
– Защото социалните мрежи дават възможност за вирусен маркетинг
– Защото социалните мрежи съчетават получаването на информацията с ангажирането и комуникацията на аудиторията
– Защото платформата на социалните мрежи и технически, и маркетингово предразполага да реализирате своята идея за игра/конкурс именно там
– Защото е изгодно от финансова гледна точка
– Защото надали сайта ви ще стане по-посещаем от Facebook или Twitter
– Защото по-голямата част от посетителите на социалните мрежи влизат там именно за да се забавляват

Разбира се това не са всички плюсове в отговор на въпрос номер 2., но предполагам са достатъчни за да оцените нещата и да ви убедя, че социалните мрежи са една подходяща платформа за реализиране на подобни начинания като игри и конкурси

3. Кога да стартирам игра или конкурс?
– Когато лансирате нов продукт на пазара
– Когато лансирате нова фирмена политика или услуга
– Когато искате да достигнете нови пазарни ниши
– Когато искате да достигнете нов сегмент потребители
– Когато търсите идея за нова рекламна кампания или рекламни материали

Какви игри и конкурси “работят” в социалните мрежи?

 1. Фокусирани върху теми, към които масовата публика се чувства социално ангажирана; теми, които вълнуват във високи равнища масовата аудитория. Пример за често използвани работещи похвати са фото-конкурсите за споделяне на снимки на  домашни любимци, близки и приятели, деца, спортни мероприятия, забележителности или хоби.
 2. Фокусирани върху теми, към които искаме да подтикнем масовата публика да се интересува повече и по-постоянно. Например ако дадем информация за някаква своя инициатива в понеделник, в петък може да организираме конкурс на тема “Каква инициатива започнахме в понеделник?”.

Как да планираме играта, която сматаме да направим в социалните мрежи?

Планирането е първоначален етап, който може би е най-важен за успехът на това начинание. Социалните мрежи са доста непредвидими в повечето случаи – не е сигурно как ще реагира публиката, а разпространението на реакциите е много бързо и лавинообразно. Трябва ясно да поставите нещата около мероприятието, което смятате да проведете в социалните мрежи. Планътще ви помогне да направите това. Ето няколко въпроса, на които задължително трябва да имате отговор, преди да пристъпите към реализация:

1./ Какво целите?
С други думи тук трябва да определите своите маркетингови цели. Дали ще искате да наложите някакъв продукт, дали искате да  изградите бранд-имидж, дали искате да разпространите важна информация за дейността си и пр, и пр. Винаги, когато поставяте  цели трябва да имате предвид две правила: 1. не поставяйте повече от 2-3 различни цели – няма как да ви се получи; 2. бъдете максимално конкретни точно какво целите. Всички искаме с един куршум да предизвикаме масов геноцид на зайците, но и всички знаем, че тази работа няма да стане – не пилейте средства и време за да си го доказвате, бъдете много целенасочени и ясни в концепцията на това, което правите.

2./ Как ще гo постигнете?
Ок, след като изясним целите идва по-интересната част – задачите. При тях бъдете по-описателни и също толкова конкретни и ясни, колкото при определянето на целите.
Какво трябва да изясните тук:

 • Формата на конкурса или играта – фото, видео, споделяне на кратки текстове, споделяне на препратки, участие с коментар по тема, анкета и пр.
 • Условията на конкурса, съобразени с целите
 • Наградата – често този момент се подценява, но е доста важен и има много голяма психологическа зависимост с аудиторията. Подбирането на награда, която ще накара аудиторията да има интерес към конкурса или играта си е истинско предизвикателство
 • Функционални параметри – каква платформа ще предоставите на потребителите, които участват в играта? Какви етапи от провеждането на конкурса ще има? Как ще ангажирате периодично вниманието на аудиторията? Тези и други въпроси, свързани със самото функциониране (техническо и маркетингово) на конкурса ще го “облекат” в един по-конкретен план за действие, мащаби на ресурсите и определяне на възвръщаемостта

3./ Какви комуникационни канали ще използвате?
Един важен въпрос, който води до много други въпроси и ще даде още по-детайлна представа за размера на инвестицията ви и работата по провеждането на играта или конкурса в социалните мрежи. Тук трябва да изясните коя социална мрежа ще бъде водеща, т.е. къде ще се проведе самата игра и къде другаде ще се разпространява информацията за нея? Можете да предложите няколко начина за участие чрез използване на различни комуникационни канали. Например ако става дума за фото-конкурс може да поискате от потребителите да изпращат снимките на е-мейл, като линк към снимката, публикуван в Twitter, като качена снимка в блога ви, или като снимка, качена във фен страницата ви във Facebook. Вариантите са много, но с тях и ангажиментите по модерирането на играта растат. Вие преценявате кое и как да реализирате, стига да сте сигурни, че то ще “работи” във ваша полза. Обърнете внимание на всеки детайл и го анализирайте колкото е възможно по обективно и реалистично.

4./ Какъв ефект очаквате?
Това не е пророкуване, това е консултация. Информирайте специалист относно вашите цели, задачи и план за реализация и поискайте неговата професионална оценка. Допитайте се до хората около вас – те могат да ви кажат ценни съвети, които да доразвият вашите идеи. Проучете дали това, което сте запланували би сработило за да постигнете поставените цели на играта или конкурса.

След като планирате всичко е време за действие!

За да сте сигурни, че планът ви включва всичко необходимо за да подплати успешният развой на събитията, трябва от него да сте намерили отговора на следните въпроси:
1. Каква или какви са крайните цели?
2. Какви нива на ангажираност на аудиторията могат да се очакват?
3. Какви финансови средства са необходими за постигане на крайните цели?
4. Какви ще са реакциите на аудиторията и каква е целевата аудитория?
5. Изгодно ли е начинанието – какви средства са нужни и какви ползи да се очакват?

Ще вметна, че когато говорим за аудитория в социалните мрежи, ние разглеждаме тази аудитория и като хора, които са част от общност. С други думи преди всичко разглеждайте потребителския профил през четиристранен модел на типовете потребители на общности:
– Споделящи информация – високи комуникационни нужди, висока персонална удовлетвореност;
– Търсещи информация – високи индивидуални нужди, висока персонална удовлетвореност;
– Привързани към общност – високи комуникационни нужди, висока социална награда(известност в общността);
– Лидери в общност – високи индивидуални нужди, висока социална награда(известност в общността);

Всеки потребител в Интернет, който е част от дадена интернет общност (каквито са сегменти в социалните мрежи) е някой от тези типове хора. Намерете механизмите, които са необходими за да влияете на тези хора чрез организирането на играта или конкурса.

С други думи мотивирайте хората в социалната медия не само да участват в играта или конкурса, но и да разпространят мълвата за него. Ако смятате, че планът ви е готов значи сте намерили начините, с които да ангажирате аудиторията така, че да може да се реализират тези цели. В социалните медии има жизнен цикъл на потреблението, който включва следните три етапа:

 1. Продуктивност – потребителите създават авторско съдържание за да могат да покажат себе си в най-добра светлина;
 2. Обединение – за да се постигне социален отзвук на авторското съдържание, потребителите се присъединяват в тематични общности. Това във Facebook например за вашите фен страница или група;
 3. Консумация – потребителите намират чуждото авторско съдържание в общностите, към които се присъединяват и го консумират с цел информираност и забавление

Възползвайте се от този жизнен цикъл и трите му етапа – това ще ви даде и по-добра представа за задачите, които трябва да изпълните за да реализирате успешно играта или конкурса в социалната мрежа. Условието на играта трябва да създава условия за първия етап – продуктивност;  платформата на социалната мрежа, която имате възможност да персонализирате, ще предостави условия за реализиране на втория етап – обединение; любопитството на конкурентите в конкурса/играта ще ги включат в третия етап – консумацията, но вие трябва да “подклаждате постоянно огъня”.

Ето и един примерен план от задачи, по който можете да се водите при провеждането на игра или конкурс:

1. Тръпнещо очакване!
Оповестете новината за бъдещо провеждане на игра предварително и постоянно напомняйте за наближаващото събитие (“Остават само 2 дни до началото на нашата игра!”);

2. Конкурентите, търсещи конкуренти?!
Потърсете механизми, с които участниците в играта да бъдат мотивирани да привлекат още участници (“Играта ще стартира, когато фен страницата ни във Facebook достине 10 000 фена – изпратете покана на своите приятели още сега! Не чакайте повече!”);

3. По дяволите предметните награди!
Ако си мислите, че ще хвърлите едни пари за голяма предметна награда и хората в социалната мрежа ще се втурнат да ви обръщат внимание на играта – лъжете се. Да се върнем по-нагоре в тази публикация и да видим двата от четирите типа поведение на потребителите в интернет общността. 50% от тези хора искат популярност, социална значимост – или им я давате или ги губите.
Ще ви дам един пример: Селена Гомез, звезда от канала на Дисни, решава да издаде албум и търси начини с малък бюджет да извлече максимума от промотирането му. Гомез стартира фото-конкурс, където всеки може да участва със снимка, на която да изобрази визията на новия албум. Това направо взривило социалните мрежи – потребителите пускали дизайни на плакати, тениски, албумни корици, билборди – какво ли не. В примера да съм споменал нещо за предметната награда? Че кой му пука за нея! Наскоро българската поп-фолк певица Десислава направи същото нещо – попита хората в Интернет коя да е следващата й песен, на която да направи хит. Въпреки, че оценявам страхотните гласови данни на певицата не се интересувам от творчеството й, а и не съм голям фен на жанра, но … както виждате по някакъв начин съм научил от Интернет за тази игра, която е направила. Това е силата на интернет като медия – ако откриете механизмите, ще оцените резултатите.

4. Мога повече от това!
Не ограничавайте броят на участващите… Сега май ви озадачих? Че кой ограничава – напротив, ще кажете вие – искаме да привлечем максимално много народ! Но… аз не ви говоря за хората, а за плодовете на тяхната продуктивност. Да, продуктивност – този етап от жизнения цикъл на потребление, за който писах по-горе и който веднага може да привлече вниманието на останалите 50% от хората в социалната общност (виж по-горе “четиристранен модел на типовете потребители на общности”).
Позволете на всеки да може да участва с няколко предложения. Например ако е фото-конкурс – нека всеки има право да участва с няколко снимки.

5. Става все по-напечено…
Ангажирайте участниците в играта или конкурса, като им поднасяте постоянна информация за това какво се случва. Всеки път, когато се появи ново участи – обявявайте го пред аудиторията. Всеки път, когато някой, някъде в интернет е писал за играта, която провеждате – обявявайте го пред аудиторията. Всеки ден, в който участниците се приближават до финала – обявявайте оставащото време и агитирайте да се включат с нови предложения. Това върши добра работа.

6. Ето това е една страхотна изненада!
По време на играта не бива да има скука! Изненадайте хората с повече от това, което са очаквали от играта ви. Например обявете първоначално даването на само една награда за първото място, а дни преди края изненадайте аудиторията с раздаване на награди за второ и трето място.

7. Трябва да звънна на всички приятели и познати! Няма време!
Гласуването – това е най-директния подтик към интернет мълвата. Агитирайте преди финала всички участници да извикат своите познати да гласуват за тях. Може да предоставите две награди – за най-висока оценка и за най-много дадени гласове. Така ще имате не едно, а две първи места.

Пак ще кажа – този план е примерен. Има куп специфични фактори, които биха го променили коренно, но най-общо се надявам, че най-малкото ще ви ориентира.

Надявам се публикацията да е била полезна за вас 🙂 Можете да се абонирате за този блог чрез RSS или Networked Blogs (в дясната колона).

Успех!


Тази статия е разгледана общо 128 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Facebook каза "НЕ" на "тънките" рекламни игри/конкурси и мързеливото споделяне — Блог на Иво Илиев

 2. Pingback: Блог на Иво Илиев | Facebook каза „НЕ“ на „тънките“ рекламни игри/конкурси и мързеливото споделяне

 3. Таня 28.05.2011 на 23:46

  Здравейте, 1во поздравления на автора 🙂
  и 2ро искам да ви попитам- позволени ли са тези конкурси с “like”

  Reply
  1. Иво Илиев 29.05.2011 на 0:43

   Благодаря, Таня,
   Статията е от преди година, а за това време Facebook промениха адски много неща и маркетинговите подходи при social игрите са вече по-различни, както и правилата за организирането им. За ефективни social игри и конкурси препоръчвам изработка на персонализирано facebook приложение (facebook application)

   Reply
 4. Галена 05.03.2010 на 18:10

  В момента работя по подобен проект и инфото и идеите, които намерих в поста ти са страхотни. 🙂 10х

  Reply
  1. admin 05.03.2010 на 18:58

   Благодаря, Галена! Успех с проекта!

   Reply
 5. Явор Имамов 25.02.2010 на 23:25

  Едно голямо браво.Като се има това за основа наистина може да се направи нещо интересно.

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *