Използването на Google Wave е много удобно и лесно

Последните две седмици от комуникацията с познати и приятели установих, че хората малко се поизплашват при първата си “среща” с Google Wave. Няма място за притеснение и ще гледам да ви убедя в това, като ви запозная с интерфейса на Wave в няколко теми.

Ето я и първата тема, в която ще ви разкажа за това как можете да активирате Google Wave и как да използвате неговото главно меню:

Как да създадете акаунт?
Неможете. Поне не в момента. Трябва да ви номинират за покана. Номинацията могат да направят ваши познати и приятели, които вече имат Wave акаунт и от Google са им изпратили съобщение за раздаване на номинации. През това съобщение, в специално поле те записват ваши е-мейли и по този начин ви номинират. След време Google Wave ще ви изпратят покана на номинираните мейли и така ще можете да си създадете акаунт.

Другият вариант е да поискате покана от Google на този адрес. Чакането за покана трае различно – от няколко седмици до няколко часа. Всичко зависи от сървърния ресурс, който Google имат, а той постоянно нараства и все повече хора биват поканени в Google Wave.

Интерфейсът на Wave!

Условно интерфейсът е разделен на четири главни модула:

Модули на Google Wave
Модули на Google Wave

В тази публикация ще ви запозная с МОДУЛ #1 – Основното меню на Google Wave. В следващи теми в блога ми ще ви представя и всеки един от останалите три модула – за какво служат и как се използват.

Google Wave - Основно менюТочно както при e-mail пощите и тук имате няколко познати бутона като Inbox, Trash и Spam.

Преди да ви запозная подробно с това меню, трябва да ви кажа, че т.нар. „вълни”(waves) могат да бъдат два вида: лични и публични.

Първите се виждат само от участниците в тях, а вторите се виждат от всички, които имат Google Wave акаунт.

Нека сега разгледаме опциите на основното меню една по една:

 • Inbox – съхранява личните ви съобщения. „Лични” е много условно, защото те винаги могат да се превърнат от разговор между двама души в дискусия между много  хора. Нарекох ги лични, защото те се виждат само от определен кръг хора, които участват в дискусията;
 • All – всички публични вълни, които сте посещавали;
 • By Me – вълни, в които сте взели участие. Тук са и вашите настройки – промяна на личните ви данни, приложенията, настройки на вашите вълни(все още е в процес на разработка), изпращане на номинации за покана(възможно е при вас да липсват);
 • Trash – Изтрити от вас лични и/или публични вълни;
 • Spam – можете да отбележите всяка една вълна като спам според вашите убеждения. Спам вълните ви влизат в това подменю;
 • Settings – Вашите настройки (виж By Me) – промяна на личните данни и лист с приложенията, които сте инсталирали.

Searches – едно много полезно меню за да навигирате бързо в Wave. Wave използва кратки команди за търсене на съдържание и контакти, поради което писането на тези команди отнема време. На всичкото отгоре техният брой не е никак малък и за да ги ползвате ефективно едва ли не трябва да ги помните. Е, всичко това не е нужно, защото от Google Wave са ни дали менюто „Searches”.

За какво ще използваме “Searches” – за да записваме нашите търсения на вълни и да не се налага в бъдеще да пишем командите за търсене отново и отново.

Какво трябва да добавим в „Searches” за начало? Най-ценният ресурс в Wave са публичните дискусии. Към тях може да се присъедини всеки и те са видими от всички чрез записване на командата „with:public”.
Нещо повече – можем да търсим по различни тематики в публичните вълни. Тематиките в Wave са кръстени tags. С други думи ако искаме да търсим тематика „реклама”, то командата за това ще е „with:public tag:реклама”.

Нека сега опитаме да запишем нещо в меню “Searches”. Първо решете каква ще е тематиката, която ви интересува. В моят пример е „реклама”. След кликнете на знака + срещу „Searches” и попълнете заглавие и команда, както е показано на картинката.

Google Wave Searches
Google Wave Searches

Това е всичко – не беше толкова трудно, нали? Препоръчвам ви да си запишете в „Searches” и търсенето на публични вълни отделно (т.е. with:public) за да го имате на разположение.

Folders – за тези, които са ползвали етикетите в Gmail – това е абсолютно същото нещо. Създавате чрез бутона + нов Folder(папка), след това му избирате цвят, за да се отличава.

Така, когато си намерите някаква интересна вълна и искате в бъдеще да имате бърз достъп до нея, можете да я преместите в някоя от вашите папки като я завлачите с мишката директно в желаната папка. След като я завлачите, пред името й ще се появи името и цвета навашата папка.

На картинката можете да видите как съм си отбелязал две вълни, че са от папката „Google Wave”.

gw-foldersМисля, че ако сте почитатели на изчистения интерфейс – менюто на Google Wave тотално ще ви хареса. Там е всичко, което ви е необходимо и нито бутон повече! С възможността да контролирате съдържанието в Searches и Folders организацията на вълните е детска игра.

Опитайте 🙂

Очаквайте съвсем скоро по-подробен преглед и на останалите три модула от интерфейса на Google Wave. Можете да следите блога чрез RSS.


Тази статия е разгледана общо 11 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Намерете своите приятели в Google Wave. Организирайте контактите си

 2. Asen 09.12.2009 на 0:01

  A kak da se sdobiim s account ?

  Reply
  1. admin 09.12.2009 на 0:48

   мога да те номинирам на мейла, който си посочил в коментара си. Искаш ли?

   Reply
 3. Pingback: Блог на Иво Илиев | Използването на Wave става все по-удобно с новите софтуерни приложения

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *