Facebook Messenger интеграция за клиенти и посетители на сайта и електронния магазин

Преди броени минути (30.11.2017) отвориха публична beta версия на т.нар. “Messenger Customer Chat”, чрез който можете да интегрирате чат за разговори с клиентите ви във всички страници на вашия уеб сайт или е-магазин. В момента съм интегрирал чата в този сайт и можете да го видите в долния десен ъгъл.

Предимствата?

Имайте едно на ум, че е beta версия и все пак ще има трески за дялане. Основното предимство е това, което всеки друг алтернативен чат за интеграция в уеб страници има – възможност да комуникирате бързо и лесно с посетителите на вашия уеб сайт. Лично според мен без читав бот не можете да ползвате пълния потенциал на Customer Chat.

Как се инсталира?

 1. Имате нужда от Facebook SDK (препоръчвам и OGP) интеграция за страниците от сайта ви.
 2. Посетете: https://business.facebook.com/ИМЕНАСТРАНИЦА/settings/?tab=messenger_platform, като вместо ИМЕНАСТРАНИЦА посочете Page ID или Page username на фейсбук страницата си. Ако имате проблеми с този линк – използвайте менюто с настройки на страницата си (Settings) и изберете Messenger Platform > Whitelisted Domains.
 3. Въведете домейна на уеб сайта си като Whitelisted в съответното поле. Ако ползвате бот-софтуер от трето лице – въвеждате на същото място, заедно с вашия домейн и домейна на софтуерния издател.
 4. След това във footer-а на сайта си добавете следния код:
<div class="fb-customerchat"
 page_id="<PAGE_ID>"
 minimized="true">
</div>

Сигурно се досещате, че на мястото на <PAGE_ID> е нужно да поставите ID на вашата фейсбук страница (ще го намерите в нейната “About” част най-долу). Внимание! Page ID, а не Page Username!
Съответно в края на кода minimized параметъра може да е true (чатът е свит до визуализирането само на иконката му) и false (чатът е отворен и активен).

В момента версията е лимитирана и има някой ограничения (дори относно визуализиране), но си струва да се тества. Официална документация за разработчици ще откриете тук.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на компанията BrandFormance - официален маркетинг партньор на Facebook.
___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат дългогодишен опит в маркетинга и рекламата на международни компании, част от които са: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, WINBET, BMW, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и член на "Българска E-Commerce Асоциация". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити практически знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата Brandformance in Action, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

С уважение,
Иво

Our discussion have COMMENTS (3)

 1. Здравейте, Тествахте ли интеграциите с други системи? Свързване с ERP за проследяване статуси на пратки дали е възможно?

  Отговор
 2. ако не си логнат в FB не се показва изобщо?

  Отговор
  1. Показва се. Просто при мен може да е нужно повече време, защото съм сложил кода в края на страниците от блогчето 🙂

   Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS