Споделям ви данните от анкета, която популяризирах през своя фейсбук профил, за да събера статистическа извадка от 100 различни мнения за т.нар. “Черен петък” или “Black Friday” в България.

Събрах 136 отговора, които са достатъчно, за да можем да откроим тенденции.

Исках да имам статистика за някои от съществените наболели теми и въпроси, които задават онлайн търговците по време на различни събития, фирмени консултации и кампании, от които съм бил част.

Споделям ви данните по-долу, заедно с видео, което в началото на ноември пуснах безплатно онлайн – със съвети относно кампании около “Черен Петък”.

Данните от анкетата:

Надявам се данните да ви дадат някои идеи и до някаква степен да ви помогнат за в бъдеще, когато планирате своите ноемврийско-декемврийски кампании.

Тъй като наблюдавам за поредна година по-малки онлайн търговци да следят, копират и подражават на големите онлайн търговци у нас – бих искал да споделя своето мнение по този повод.

Трябва да се отчете фактът, че големите търговци използват мултиканално анонсиране на чести промоционални кампании – нещо, което по-малките не правят планово, целогодишно ефективно, с достатъчно бюджетни средста и достатъчно ниво на анализ. По-скоро това е нещото, от което да се поучат по-малките търговци.

Големите онлайн магазини могат да си позволят цял ноември и декември, че до и септември-октомври, да са в някакви промо-кампании. Имат богато разнообразие, множество готови аудитории с абонати, мултиканална реклама и стабилно бюджетиране за това. За по-малките търговци по-скоро не копирането на стратегии, а внимателно преценените ходове са жизнено важни.

Споделям ви тези размисли, защото видях как за пореден път някои от големите магазини стартираха “Черен петък” по-рано (3-тия петък от ноември вместо 4-тия) и доста от по-малките и подражаваха. Ако други аргументи не вършат работа – може би един от много най-силни е този, че големите в този период “издухват” малките със сериозните си бюджети за реклама във Фейсбук, Инстаграм и Гугъл.

И видеото за “Black Friday” със съвети:


Тази статия е разгледана общо 40 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *