Какво мислят купувачите за Черния Петък (Black Friday) в България

Споделям ви данните от анкета, която популяризирах през своя фейсбук профил, за да събера статистическа извадка от 100 различни мнения за т.нар. “Черен петък” или “Black Friday” в България.

Събрах 136 отговора, които са достатъчно, за да можем да откроим тенденции.

Исках да имам статистика за някои от съществените наболели теми и въпроси, които задават онлайн търговците по време на различни събития, фирмени консултации и кампании, от които съм бил част.

Споделям ви данните по-долу, заедно с видео, което в началото на ноември пуснах безплатно онлайн – със съвети относно кампании около “Черен Петък”.

Данните от анкетата:

Надявам се данните да ви дадат някои идеи и до някаква степен да ви помогнат за в бъдеще, когато планирате своите ноемврийско-декемврийски кампании.

Тъй като наблюдавам за поредна година по-малки онлайн търговци да следят, копират и подражават на големите онлайн търговци у нас – бих искал да споделя своето мнение по този повод.

Трябва да се отчете фактът, че големите търговци използват мултиканално анонсиране на чести промоционални кампании – нещо, което по-малките не правят планово, целогодишно ефективно, с достатъчно бюджетни средста и достатъчно ниво на анализ. По-скоро това е нещото, от което да се поучат по-малките търговци.

Големите онлайн магазини могат да си позволят цял ноември и декември, че до и септември-октомври, да са в някакви промо-кампании. Имат богато разнообразие, множество готови аудитории с абонати, мултиканална реклама и стабилно бюджетиране за това. За по-малките търговци по-скоро не копирането на стратегии, а внимателно преценените ходове са жизнено важни.

Споделям ви тези размисли, защото видях как за пореден път някои от големите магазини стартираха “Черен петък” по-рано (3-тия петък от ноември вместо 4-тия) и доста от по-малките и подражаваха. Ако други аргументи не вършат работа – може би един от много най-силни е този, че големите в този период “издухват” малките със сериозните си бюджети за реклама във Фейсбук, Инстаграм и Гугъл.

И видеото за “Black Friday” със съвети:

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании InteractAGEBrandFormance.
___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат дългогодишен опит в маркетинга и рекламата на международни компании, част от които са: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, WINBET, BMW, Eucerin, Ford, Clinique, SIS Technology, NOKIA и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и член на "Българска E-Commerce Асоциация". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити практически знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата Brandformance in Action, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

С уважение,
Иво

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS