Всичко, което трябва да знаете от първия ден на Facebook f8 Conference 2016

Вчера, 12.4.2016, бе първия ден от Конференцията на Facebook за иновации от тях.

f8 conference 2016

Какво беше „разкрито“ през първия ден от Конференцията, четете по-долу:

VR камера

След Oculus Rift VR, вчера Крис Кокс анонсира нов камера риг, наречен „Surround 360“. Върху този риг има 17 камери, синхронизирани в обща система, която може да снима 8К видео на 60 fps. Нещо повече – готовият видео-материал е много лесен за бърз upload в интернет. Кокс обясни на гостите на конференцията, че от Фейсбук НЯМАТ планове да се налагат в бизнеса с видео камери и подобен хардуер, което реферира към тяхната амбиция около главната им концепция да създават инструментариум, който да помага на хората да са по-свързани помежду си посредством новите технологии. „Surround 360“ ще е open source проект, чиито хардуер и софтуер ще са изцяло „отворени“ за всички разработчици, които искат да го развиват в свои крайни продукти. Това е наистина интересно, защото вече знаем за други успешни подобни продукти, например Leap Motion.

Вече се включих в групата на проекта „Facebook 360“ и с интерес ще следя как се развива тази амбициозна идея.

Live Video

Седмица преди конференцията бе обявено масовото пускане на Live Video възможностите за потребители на Фейсбук. Вчера бе обявено Live API за Live видеата.
Какви са практическите приложения на новото API?

  • стрийм на видео не само от смартфон
  • по-добра интеракция и диалог с гледащите (в комбинация с Facebook’s Graph API)
  • видео на живо от охранителна или статична камера, дори камера към дрон или друг хардуер. Интересно ми е какви са възможностите с GoPro

Messanger Platform

моят messanger codeЕдна от големите новини, поне според мен, защото Messanger наистина се превърна в един силен конкурент на други чат програми със своите 900 млн. потребители, които всеки ден изпращат над 60 милиарда съобщения през Messanger.

Днес можем да се възползваме от интеграцията на Messanger в своите сайтове, електронни магазини и онлайн платформи, като си програмираме Бот (изкуствен интелект), който да извършва базова комуникация с нашите потребители, посетители и клиенти.

Представете си как клиент се връща във вашия е-магазин и  в долния десен ъгъл от страниците на електронния магазин се показва прозорец на Messanger, в който ботът ви му пише: „Здравей Ивелина, добре дошла отново в нашия сайт! Реши ли дали ще купиш „Червени обувки с висок ток“ от този адрес: ….? Имаме нови червени обувки, които също може да ти харесат – изпращам ти снимки… А ако кликнеш на бутона „Купи!“ под това съобщение – ще ти предоставим 20% отстъпка!“

Ботовете ще могат да комуникират с потребителите, познавайки техните профили и интереси от фейсбук. Също така ботовете могат да се програмират да изпращат снимки, текстови съобщения, линкове и CTA бутони.

Това дава уникални възможности за интеракция с потребителите и прави фейсбук страниците и тяхната поддръжка съществено важен и задължителен елемент от едно съвременно бизнес присъствие.

Два важни трика, които трябва да ви споделя по темата 🙂

  • в своята фен страница имате Messanger Code, който е подобен на QR кодовете, но се сканира през новия Messanger App за мобилни устройства – изтеглете го в 1000 пикселова версия, за да може да го интегрирате във визитна картичка или други печатни материали
  • всеки потребител има директен линк за активиране на неговия Messanger: m.me/username . Моят е http://m.me/ivoiliev, а на блогчето е http://m.me/ivosiliev

Free Basic Simulator и Demographic Insights за разработчици

Нещото с голямо „Н“, за което повече пише тук. Идеята е услугите през платформата да са по-достъпни за хора с по-„слаби“ хардуерно и като интернет връзка устройства. За FBS четете тук. За мен по-важно и интересно е DI към FBS, защото подозирам, че българските мобилни потребители ще се наредят точно в тези статистики с масово нискобюджетните смартфони и слабата мобилна интернет осигуреност, която нашите мобилни оператори култивират последните години.

По-добри статистики от Facebook Insights

По-добри от гл.т. на демографските данни. Статистиките за приложения и сайтове ще имат още ъпдейти и подобрения, което е страхотно. В нашата практика наблюдаваме как компании като Socialbаkers предлагат все по-слаб сървис именно, защото FI се развива и им „изяжда хляба“, ограничавайки своето API. Все пак маркетинговите разработчици вероятно ще се насочат (както правят Agora Pulse и бих казал задминават компании като Сошълбейкърс) към платени аналитични инструменти, които да правят аналитични калкулации върху статистиките от FI.

Акцент бяха Facebook Analytics fo App users.

Нови developer kits

Profile Expression Kit и Account Kit бяха обявени вчера, което нас като маркетолози, организиращи фейсбук кампании много ни радва.

Първото е за персонални профилни видеа (вместо профилна снимка може да качите профилно видео), които да създават забавни емоции у потребители и клиенти.

Второто е за бързо логване в игра, конкурс или друго с помощта на телефонен номер или е-мейл адрес.

SEO за фейсбук. Нови възможности на Share бутонът и функцията

Как да не съм щастлив от това! Паулу Коелю вече съвсем ще се окаже българин 🙂

С новия Quote sharring може да споделяте отделни цитати от съдържания на страници. Още снощи си говорихме по темата с колеги от чужбина по темата.

Какво е важно да знаете?

  • Цитиране на елементи от текст дава сигнал на алгоритъма на фейсбук, че се интересувате от този текст по ключови думи и фрази, което ще насочи алгоритъма към предлагането на повече информация с тези думи и фрази. Това именно наричаме SEO за фейсбук (social engine optimization).
  • SEO за фейсбук отдавна е факт – следят се ключови думи в сайтовете ни и в постовете ни, съответно се дава по-висок ранкинг по ключовите думи, от които нашите клиенти се интересуват (пишат, сейват постове и пр. със същите думи)
  • SEO за Google НЯМА НИЩО ОБЩО със SEO за фейсбук! Споделям го, защото напоследък чувам страхотии от наши приятели и клиенти, на които им се предлагат услуги от набързо преквалифицирали се Google SEO специалисти.
  • SEM за Google НЯМА НИЩО ОБЩО със SEM за фейсбук! Когато някой ви предложи да ви управлява фейсбук рекламата, защото ви управлява гугъл рекламата – имайте едно на ум.

Save бутонът

Вчера писах за него тук.

Още по темата вижте тук

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS