С новия ъпдейт на платформата неактивните фейсбук акаунти ще бъдат премахвани от фен страницата, заедно с акаунти на починали и баннати потребители.

fb-like-annot

Първоначалните ми предположения бяха доста “апокалиптични” – че фейсбук ще премахне неактивните фенове, т.е. които не взаимодействат с постове от страницата. Съответно споделих различни решения по темата, с които да активизирате феновете си (които ще намерите в отделна нова статия.

Не неактивни фенове, а неактивни профили

Все пак моя колега и приятел Иво Апостолов разтълкува доста по-правилно цялата ситуация и се оказа, че става дума по-скоро само за профили, които дълго време не са били използвани и нямат стойността на фенове. Първоначалните анонси и коментари действително бяха паникьосващи, особено след като малко преди датата бяха публикувани две отделни статии по темата за премахването на фенове. В крайна сметка е добре, че въпросната “чистка” в крайна сметка ще е само на некативни профили, а не на не-взаимодействащи с фен страниците фенове, както първоначално предполагах.
Благодарности на Иво, който ми писа, обръщайки внимание на последното съобщение от Facebook в техния бизнес блог. Определено новината е добра 🙂

Всъщност всяка година Facebook правят нещо подобно от 2012г. насам, затова не купувайте фенове и фен страници със съмнително генерирана фен база. По-добре вложете същите средства във фейсбук реклама.

Защо се прави това?

Доста от по-дългогодишните фен страници са събирали фенове по най-различни начини – някой са си купували от т.нар. “ферми за фенове”, които създават множество фалшиви акаунти и след продажбата им спират да ги поддържат. Подобни неподдържани фалшиви профили могат да окажат влияние върху генерирането на Lookalike аудитория при фейсбук рекламите , което пък да изкриви донякъде таргетирането. Затова Facebook предприемат премахването от фен базата ви на всички подобни неактивни профили, но не неактивни в рамките на фейсбук страницата ви, а като цяло в социалната мрежа Facebook.

Още една индикацията срещу купуването на фенове

Това е още един начин Facebook да пребори фермите за фенове и продажбата на фалшиви фенове. Все пак е и още едно преимущество за рекламодателите.

При всички положения ако около 12-ти март ще забележите леки спадове във фен базата, ако феновете ви са натрупани органично.


Тази статия е разгледана общо 9 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *