Facebook подобри отново начините за борба със спамерските статуси

like-baiting-screenshotВчера Facebook обявиха, че са подобрили значително своите системи за борба с нискокачествени и спамерски статуси, които (не е учудващо) идват предимно от фейсбук страници. Една от промените открихме случайно по време на тестове преди доста време, а за другите ще Ви споделя някой идеи и решения, които екипът ни прилага при поддръжка на фейсбук страници.

Like-baiting

Какво означава?

Like-baiting е практика, при която фен страницата подтиква към призив за действие, свързан с фейсбук интеракции. С думи прости – врънкате хората да харесат, споделят и коментират. Facebook констатират, че подобни статуси са 15% по-нерелевантни (нетематични) от другите, затова търсят начини за борба с тях и премахването им.

Какво значи това за мен?

Доколкото има някакви набюдения, Facebook засича подобни статуси на база на ключови думи в самия статус и/или снимката. Например, ако в статуса или снимката към него (или и на двете места) присъства текст „харесай ако… , сподели ако…“ или „like, share and comment“ и др. подобни комбинации, за които анти-спам системата ще е сигурна, че правите like-baiting.

Някакви съвети, които да използвам?

Определено спрете с постове, в които искате от феновете да харесват, споделят или коментират статуси от страницата Ви. Facebook или ще ги „погребе“ и ще ги направи невидими, или по-лошо – ще ги изтрие без предварително предупреждение. Сигурно се питате какво правим с промоциите и игрите, които се провеждат в постове? Нищо – рекламирате ги, за да покажете, че това са промотирани постове, след което разчитате предимно на трафика от реклами, а не органичния.

Вече почти година пиша и провеждам лекции и обучения по темата с игрите в постове, обяснявайки техните сериозни недостатъци. Донякъде съм радостен, че почти не се налага да го правя повече. Определено препоръчвам всякакви фейсбук игри и промоции да се провеждат чрез фейсбук приложения. Така имате най-голям шанс да се възползвате от силен органичен, „вирусен“ и рекламен трафик. Повече информация може да намерите във видеото тук.

Често циркулиращо съдържание

Какво означава?

Това са постове, които често reshare-вате в една и съща страница, или през някакви интервали на време повтаряте без промени в съдържанието им.

Какво значи това за мен?

Ако трябва да съм честен – преди доста време констатирахме проблем с видимостта на подобни постове във фен страници на наши клиенти, които поддържаме. Затова преустановихме изцяло решерването и споделянето на еднакви постове. Трябва да знаете, че това правило важи частично за постовете с линкове, т.е. може да споделяте един и същи линк, но текстовете на статусите трябва да се различават.

Някакви съвети, които да използвам?

Разнообразявайте постовете си за сметка на еднотипността или reshare-ването. За постовете с линкове направихме някой тестове и препоръчвам един и същи линк да се споделя не по-често от 24 часа разлика между два поста линка.

Преди време тук писах, че разнообразието на типове медия във Фейсбук носи по-добра видимост в NewsFeed. Опитайте с видео-съдържание, Notes, Milestones, таргетирани постове и всички други готини опции, които Facebook предлага. Но ако говорим конкретно за линковете…

Спамерски линкове

Какво означава?

С огромна радост ще кажа на всички продавачи на фенове – СБОГОМ! 🙂

Спамерските практики за събиране на подобни фенове се наказват още по-сурово, а се откриват от анти-спам системите на Фейсбук още по-лесно. Ако искате да „погребете“ фейсбук страницата си – купете си фенове 🙂 Понастоящем опитваме да „възродим“ подобна страница с купени фенове на доста сериозен и известен бранд, но повярвайте ми – усилията са огромни, както и разходите, а за загубеното време да не говорим 🙁 .

Какво значи това за мен?

Не публикувайте линкове, които водят до страници със спам съдържание, злонамерен софтуер, множество реклами и малко съдържание, like-jacking системи и пр. неща, повечето от които, между впрочем, се наказват също толкова сурово и от Google.

Някакви съвети, които да използвам?

НЕ КУПУВАЙТЕ ФЕНОВЕ! Не купувайте и интеракции (харесвания, споделяния, коментирания). Facebook следи не само фен страниците, но и сайтовете, от които идват техните фенове и интеракции. После наказанията са основно за Вас, а не за продавачите на фенове.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have One comment

  1. Ще става все по трудно да правим каквото и да било без да даваме пари. 😉
    Иво, имаш ли идея кога дадена страница влиза в ротацията на така наречените „Similar Pages“, без да се плаща затова.

    Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS