Някои мисли за новия ре-дизайн на фейсбук страниците

flag-mediumВече се появиха куп статии по темата за новия редизайн на фен страниците, затова реших да споделя някои свои коментари:

1. Размерите на постовете са малко по-големи

Това би било доста важно, ако очаквате трафик в Timeline. Все пак всички знаем, че този трафик често е около или под 5% от всичките Ви фенове. Затова размерите на постовете не са особено важно предимство. На всичкото отгоре самия потребителски интерфейс е направен така, че вдясно да има повече натъпкани на едно място снимкови елементи и дясната колона повече да привлича вниманието в по-голямата част от времето;

2. Ревютата и рейтингите със звезди при страниците за местен бизнес са по-видими от преди

… което по-скоро смятам за проблем, имайки предвид, че същите рейтинги и звезди все още имат сериозни функционални недомислици и често по-скоро са подвеждащи. Затова бих препоръчал по-скоро да изключите видимостта им от настройките на фен страницата;

3. Хедъра на страниците (с cover снимката и профилната снимка) остават видими, когато посетите някой от табовете на страницата (които вече не са табове, а каре “Apps” вдясно)

Крайно време е и у нас собствениците на бизнеси да спрат да си поръчват фейсбук игри и приложения в табове, само и само да събират фенове (т.нар. likegate). Условието “Стани фен, за да участваш в играта” отдавна се подлага под съмнение относно истинската стойност на тези новопривлечени фенове. Дали те не идват само за наградата? Дали ще комуникират и дали ще се интересуват от самата компания и бранд в последствие? След “затегнатите колани” с новите алгоритми на Facebook, е изключително важно във фейсбук страницата НЕ просто да събираме някакви си фенове, а фенове, които имат потенциала да са ни клиенти. Затова доста брандове през последната година категорично спряха с условието “Стани фен, за да участваш”, за да могат да избегнат подобни проблеми.

Конкретно това, че хедъра се запазва след като влезем в таб с промоция или игра, за мен не е проблем, а възможност. Възможност да направите интересна заигравка между cover снимката и дизайна на играта.

Относно Вашите бъдещи фейсбук промоции и игри – препоръчвам ползването на fluid canvas page , вместо page tab

4. Pinned posts се запазва

В практиката ни сме наблюдавали някой добри възможности на pin-натите постове. Според мен Фейсбук все още не са решили каква е тяхната функция, дали да са по-видими от другите и пр. Вероятно ще тестват тяхното позициониране и ползваемост и при новите интерфейси.

5. Бутонът “Харесва ми” е по-слабо видим

Скрит пред cover снимката, този бутон е доста по-слабо видим. Причината, според мен е, че от Фейсбук не им се иска хората да се присъединяват като фенове от таймлайна, а по-скоро през page like рекламите. Въпреки това, хората бързо ще свикнат с тази промяна и според мен тя не е особено важна и съществена.

По-важното, което трябва да знаете е, че page like адс са изключително ефективен и добър начин да привлечете не някакви си фенове, а тясно таргетирани потенциални клиенти.

6. “Стани фен, за да участваш” рекламира и конкурентите Ви!

Да… след като потребител попадне на Вашата промоция в таб и му поискате да стане фен, за да участва в нея, след като натисне “Харесва ми”(Like) над промоцията или играта Ви той ще види предложения да стане фен на сходни по тематика страници, т.е. страници на Ваши конкуренти (най-често). Което ни връща на точка 3 по-горе.

За мен likegate промоциите ще продължат да са ефективни в някой специфични случаи, независимо от тези промени, но Ви съветвам да се посъветвате с Вашата маркетинг агенция и обсъдите внимателно възможностите за likegate в бъдеще.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS