Механизъм на фейсбук промоциите – няколко съвета и идеи

LikeStickersSparkle90% от успехът на фейсбук промоциите и игрите във фен страници зависи от добрият механизъм за провеждане. Тази статия ще Ви помогне да съставите такъв за своята маркетинг инициатива във Facebook, като по-долу ще Ви дам някой съвети и идеи по темата.

Организирането на промоции зависи и от доста други неща, освен от механизма, за които може да прочетете тук .

По-надолу ще си говорим основно за промоциите във фейсбук приложение (таб от фен страницата), защото те позволяват изцяло да индивидуализирате механизмите на провеждане и именно това ги прави по-ефективни от промоциите в постове(статуси) в повечето случаи.

Регистрация на участници и опериране с лични данни

Тук може да ползвате един от двата, или двата начина за регистрация:

 • регистрация в приложение с игра чрез Facebook login
 • регистрация в приложение с игра чрез стандартна форма за регистрация.

Регистрацията с facebook login е за промоциите в таб, като при посещение на адреса му се отваря малко прозорче, което изисква от Вас да предоставите някакви свои данни. Хубавото тук е, че участниците се регистрират само с натискане на един бутон, без да попълват полета за регистрация и да минават през 2-3 страници докато се оторизират. Лошото е, че все още има не малко потребители, които се притесняват да не станат жертва на злонамерен софтуер или спам/скам, регистрирайки се чрез facebook login.

Регистрацията със стандартна форма е нещо доста по-познато и по-малко притеснително за участниците. Те трябва в няколко полета да попълнят свои данни като име, фамилия, е-мейл, град, телефон и евентуално друга информация. В стандартната форма има задължителни и незадължителни полета, удачно е да се публикува линк до условията за съхранение на предоставените лични данни и пр. „успокоителна“ информация за потребителите.

Комбинирания вариант съчетава горните две, като чрез facebook login може да поискате само базова информация (имена и линк до профила, евентуално е-мейл) и после да препратите потребителя към форма за регистрация, където базовата информация от фейсбук профила е попълнена в съответните полета за негово улеснение. Заедно с тази основна информация има още няколко допълнителни полета за потребителски данни, които най-често не са задължителни.

Комбинирания вариант е вероятно най-удачен, но моя съвет е да проверите. При стартирането на промоцията отделете извънреден бюджет за евентуална промяна на механизма за регистрация. След пускането й вижте реакцията на потребителите и ако регистрациите са слаби, или има някакви оплаквания – променете регистрационния метод с по-подходящ.

Ангажимент за участие

Това е условието или задачата, които поставяте на участниците, за да се включат в промоцията. Това условие не трябва нито да е прекалено елементарно, нито прекалено сложно и времеемко. Преценете добре дали времето за изпълнение на задачата съответства на целия срок на промоцията. Например ако накарате хората да участват със снимка, където са облечени в ушит от тях костюм, трябва да предвидите, че шиенето на костюма изисква доста време и е логично в началото на промоцията да нямате никакви участия, защото хората тепърва ще се приготвят.

Реалистичен срок на промоцията

Много е важно да не е прекалено кратък и доста от потребителите да не успят дори да разберат за промоцията, или пък да не успеят да се подготвят за участие. Важно е, обаче, също да не е изключително дълъг – например месеци наред.

Ако желаете по-дългосрочна промоция – разделете я на фази и за всяка фаза давайте различни, взаимносвързани задания към феновете. Такива промоции най-често се правят с натрупване на точки при изпълнение на заданията от отделните фази, което мотивира потребителите да следят и да са активни постоянно.

Механизъм за вирусно разпространение

За разлика от промоциите в постове, при промоциите в табове (в приложения) можете да изискате споделяне или поканване на приятели като част от механизмите за участие. Често промоциите се правят с постъпково участие:

 • стъпка 1 – регистрация (с евентуален likegate „стани фен, за да участваш“);
 • стъпка 2 – „сподели за да продължиш“;
 • стъпка 3 – „изпълни задачата“;
 • стъпка 4 – „покани приятели и удвои шанса си“, или „покани приятели испечели още точки“.

Недвусмислен регламент

Нещо важно, ако не искате на по-късен етап да имате по-скоро проблеми, отколкото положителни ефекти от промоцията. Често моя съвет е да консултирате общите правила за участие и регламента с юрист, като опишете подробно всичко и го публикувате на отделен линк във фейсбук промоцията си.

Важно е като част от регистрационния процес (регистрационната форма с полетата за попълване например) в промоцията да се подсигурите, че участниците познават правилата за участие. Преди бутона за изпращане(запис) на данните при регистрация поставете отметка „съгласен съм и съм запознат с условията и общите правила на тази промоция“, като текста е линк до тези условия и правила. Направете отметката задължителна, и не давайте на потребителя да продължи напред, ако не я е поставил. Така ще имате писменото съгласие на всеки един участник, че той е напълно наясно къде и за какво се регистрира, и къде и за какво предоставя свои лични данни.

Също така е доста важно да посочите кой какви отговорности носи при какви свои действия. Дори Facebook имат изискване за това да запишете в регламента на промоцията, че компанията „Фейсбук“ не спонсорира, финансира и по никакъв начин не е обвързана с организирането и провеждането на промоцията.

Винаги имайте предвид, че една част от Вашите фенове и конкуренция ще търсят всякакви „дупки“ в регламента и механизма, затова изпипайте тези неща и подгответе анти-кризисен бюджет при непредвидени ситуации.

Среда на провеждане

Внимателно помислете как и къде ще се провеждат промоциите!

Във фейсбук местата за провеждане на промоции са условно три:

 • canvas page – може би най-добрия вариант, особено ако очаквате посещения от мобилни устройства. Тези промоции имат по-широк прозорец от промоциите в таб, и в него може да покажете повече неща на участниците. Те не се провеждат като част от фен страницата и не можете да имате likegate („стани фен, за да участваш“);
 • page tab – това са най-популярните у нас, добре познати табове към фен страници. За момента не се отварят от мобилни устройства, което според мен е голям минус, съдейки по това колко много хора вече ползват именно мобилен телефон за фейсбук. Там може да имате likegate и да ползвате cover за посочване на таба с промоцията;
 • timeline postнещо, което Фейсбук наскоро отново разрешиха. По-долу ще намерите някой предимства и недостатъци на този тип промоции.

Разработчиците на фейсбук приложения имат възможност, в екипна работа с маркетолозите, да изградят промоция с механизъм, която да се провежда и на трите места. Това е най-добрия вариант , съответно има и най-много разходи.

Относно timeline post promotion варианта, малко повече информация за предимствата и недостатъците:

Предимства на Timeline промоциите:

 • По-изгодно и по-бързо – пускате поста и това е 🙂 вече имате промоция… на пръв поглед е така;
 • Влияе положително на PTAT (People Talking About This), но това е краткосрочен положителен ефект;
 • Участието на феновете е по-лесно – трябва само да напишат коментар под поста, или да харесат самия пост и вече участват. Трудното е за Вас като администратор, че трябва да ги изтеглите после в списък и да изберете победители сред тях, но за това нашата агенция е създала един безплатен инструмент, който може да ползвате от тук

Недостатъци на Timeline промоциите:

 • Няма „viral“ ефект – това е, защото не се допускат споделяния, тагвания, а и няма възможност likegate („стани фен, за да участваш“). За сметка на това, ако искаме сериозен „вирусен“ ефект трябва да си плащаме за фейсбук реклами, което води до следващата точка:
 • Изисква по-сериозни разходи за facebook ads – да, за boost-ване на поста(статуса) с промоцията. Проблемът, обаче е, че при промотиране на постове може да загубите посещения и импресии за не-промотираните постове, които публикувате на фен страницата;
 • Слаба персонализация – все пак е само един пост, който най-много да направите снимков. При табовете имате изцяло индивидуален дизайн и механизъм, което е истински ценно.
 • Може поста да се докладва и изтрие, което може да доведе до кризи, защото, представете си в поста с промоцията натрупвате 400-500 участника и поста изчезва заедно с тях, защото са го докладвали група потребители…
 • Аудиторията се информира по-трудно за регламента и награждаването
 • Много малко възможности за facebook ads формати
 • Не помага за е-мейл маркетинга – чрез промоции в таб (в приложение) може посредством формата за регистрация да създадете мейлинг листа от потенциални клиенти. Също може да попитате участниците дали искат да са част от е-мейл бюлетина Ви и пр. Това не е възможно при промоциите в пост
 • Труден контакт с победителите – особено е трудно в момента, в който сте ги изтеглили и трябва да разберете къде да им пратите наградите, което често е времеемко.

Изнасяне „offline“

В моя видео блог може да видите няколко такива интересни примери как промоцията от фейсбук преминава в традиционните медии, или във събитие извън Мрежата. Това е при така наречените промоции „на фази“, които всъщност можем да кажем, че са най-успешните, защото най-добре поставят канала „facebook“ в останалите елементи от цялостната маркетингова стратегия.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS