Embed Post – добавете любими facebook статуси в сайта си


 

Една съвсем нова функционалност за Facebook и вече стара за някой други социални мрежи (например Twitter) е възможна от днес. На този етап е възможна само за някой по-големи сайтове, съдейки по това, че все още няма официален примерен код и документация, а само един анонс в блога за разработчици на Facebook тук

Все пак, преди официалната документация ще ви споделя кода (в HTML5 варианта му), с който можете да интегрирате който искате пост в която искате фен страница от сайта си.

Защо това е полезно?

 • защото използвате посетителите на сайта, за да ги превърнете в последователи на автора на поста, или фенове на фен страницата, от която е поста;
 • все още не е потвърдено, но вярвам, че това ще има благоприятни ефекти върху ranking-a на постовете, защото embed-натите постове могат да се харесват, коментират и споделят, също както когато са във facebook.com. С други думи използвате посетителите на сайта, за да натрупате повече взаимодействия от тях;
 • Можете да събирате различни постове на една и съща тема в една ваша уеб страница. Така допълвате вашето съдържание със съдържание от други хора и страници 🙂 ;
 • Можете да популяризирате хаштагове чрез постове, където се ползват.

Следвайте стъпките:

UPDATE: Facebook вече предлагат engine за автоматично генериране на код, затова може да ползвате него – по-автоматизирано и бързо е.

 1. Отваряте някой фейсбук пост и му копирате URL адреса. Това може да е обикновен пост, наприме този: https://www.facebook.com/ivosiliev/posts/519763688094173; Може и да е снимков пост, например този: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=521331481270727. За снимковите и видео постовете имайте предвид, че не трябва да копирате целия URL, а само частта му до първия знак & .
 2. В кода на уеб страницата си поставете следното:
  <div id="fb-root"></div>
  <script>(function(d, s, id) {
    var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
    if (d.getElementById(id)) return;
    js = d.createElement(s); js.id = id;
    js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1";
    fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
  }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>
  <div data-href="https://www.facebook.com/"></div>
 3. В кода по-горе заменете https://www.facebook.com/ с URL адреса на желания пост.
  Имайте предвид, че ако embed-вате няколко поста няма нужда да дублирате първите 8 реда(които са в червен цвят) от кода по-горе. Тези първи 8 реда в червено са зареждане на Facebook API и то се прави еднократно, затова не дублирайте този код – няма смисъл. Дори ви препоръчвам преди да добавите кода в червено първо да проверите дали вече го няма в уеб страницата.
 4. Това е 🙂 Имайте предвид, че за момента не можете да задавате размери на прозореца на embed поста. Размерите на широчина са 552, а на височина – колкото е съдържанието му 🙁 Дано скоро и това е възможно.

Ето и един пример:

За автора 

-
YouTube канал | Facebook страница
-
Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г.
Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *