Подгответе се за новата търсачка на Facebook – Graph Search

facebook-graph-searchДнес бе обявен „Graph Search“ – нова търсачка на Facebook, която е достатъчно „умна“ за да търсите чрез нея хора с общи интереси, съученици, колеги и какво ли още не в мрежата на Facebook.

Няма да навлизам в подробности, защото интернет пространството (включително българското) вече бълва такива. По-скоро ще ви кажа как да се подготвите подобаващо за да може да се възползвате от търсачката, когато тя бъде масово пусната.

Няколко уточнения:

1. Търсачката ще е beta версия, т.е. тя все още не е завършен продукт и се очаква да има някой функционални проблеми, неточности и пропуски

2. Ще работи първоначално на английски език. Дори за да я активирате е нужно от настройките на профила си да зададете като език US English

3. Трябва първо да заявите активацията й, т.е. да поискате достъп до нея. Това става от тук: https://www.facebook.com/about/graphsearch (най-долу в страницата има голям бутон за заявка)

Как да подготвите фен страницата си:

1. Нещо, което винаги е било важно – задайте й username (vanity url) от тук: https://www.facebook.com/username

2. Влезте в „About“ частта и попълнете абсолютно всички празни полета с информация, съдържаща ключови думи за дейността на фирмата и имената на нейните продукти

3. Превключете в режим „Use facebook as fan page“(това става от синята лента горе, иконката с зъбчатото колело – когато я натиснете ще падне меню в горната част на което имате възможност да използвате профила си от името на някоя ваша фен страница). След това харесайте от името на фирмената си страница своите продуктови страници и обратното. Можете да ползвате за тази цел и „Featured“ раздела от административното меню на фен страницата си – там има една част „Likes“, която може да разгледате.

4. Ако сте местен бизнес – задължително задайте местоположение на географската карта. Ако не сте – задайте местоположение и адрес в информацията за контакти или съответните полета за град, адрес и пощенски код. Също потърсете начини да сте част от life events на феновете като Location, ако това е възможно.

5. Изключително важно е да зададете Milestones с подробна история на фирмата по дати!

6. Задайте Founded дата и година, както и телефон, е-мейл и уеб сайт

7. Старайте се всички бъдещи постове да са максимално тематични с предмета ви на дейност, продуктите и/или услугите на фирмата ви. Същото важи и за доброто и тясно таргетиране на рекламите ви.

8. Ако имате местен бизнес или локация – опитвайте да подтикнете хората да се чекират на това място колкото може повече – това ще е много важно за да ви намират нови клиенти и фенове в резултатите от търсачката

9. Ако ваши приятели са служители във фирмата – предложете им да включат фен страницата си в тяхната „Work and Education“ секция от профила

10. Със сигурност всеки фен ви включва в своите Favorites (http://facebook.com/име-на-фена/favorites), което означава, че по възможност също трябва да преосмислите внимателно какво да е името на фен страницата ви, защото с него ще присъствате в резултатите от търсенето.

Надявам се скоро да имам възможност да изтествам новата търсачка, след което обещавам да публикувам нови съвети за нейната оптимизация. Важно за мен е да разбера какво е мястото на уеб сайтовете в Graph Search, както и доколко то е обвързано с Open Graph Protocol. Тепърва предстои да видим 🙂

Вашите коментари са повече от добре дошли и може да ги оставите от формуляра по-долу.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (2)

  1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Из дебрите на EdgeRank - SEO за Facebook — Блог на Иво Илиев

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS