Знаете ли, че във facebook страниците…

Една от малкото, но любими поредици от блогчето, която този път продължава с нещо конкретно – фен страниците във Фейсбук. Без да ви отегчавам повече, директно минавам към няколко съвета за по-лесното и доброто им управление:

Потребителите

Управлението на фенбазата е може би 50% от цялата дейност по поддържането на една фейсбук страница. Важно е хората да знаят, че в тази страница техният глас ще бъде чут. Това зависи изцяло от вашите действия като администратори, а по-долу ще откриете няколко благинки, които да ви помогнат да не губите време и да организирате цялата работа:

Следете архива на активността

Така нареченият „Аctivity Log“ дава възможност да видите всички мнения на потребителите. Ето как се достига до него:

След влизане в Activity Log имате следните две полезни опции:

1. Можете да изберете типа съдържание, което да видите в Log-a

2. По-важното е, че можете да прехвърлите мненията, които ви харсват върху timeline-a на фен страницата.

Тази опция е много ценна, защото чрез нея може да превърнете timeline-a в своеобразен архив на отзиви от вашите клиенти и партньори. Така показвате на потребителите си, че конкретни ползотворни мнения са важни за вас, като дискретно ги насочвате към това, за което се очаква да пишат. Продължителното използване на тези опции би могло значително да намали спама.

Както виждате тук разполагате с няколко опции за видимостта:

 • Default – позволявате поста да се вижда в каренцето Recent Posts
 • Highlighted – публикувате го от името на автора му върху timeline-а на фен страницата, като го означавате със звезда
 • Allowed – публикувате го от името на автора му върху timeline-а на фен страницата, но не го означавате със звезда
 • Hidden – скривате го от страницата, но не го изтривате. С други думи авторът си го вижда, но за в бъдеще феновете на страницата не го виждат

 

Фен база

Базата от фенове, които страницата ви е натрупата е много важна. Трябва да сте наясно, че фенове могат да бъдат както различни потребители, така и други фен страници. Приемете своята страница във Фейсбук като втори ваш профил и я обгрижвайте ежедневно.

От гледна точка на EdgeRank е важно да имате по-голяма активност на феновете. За да постигнете това комуникирайте от името на фен страницата с част от тези фенове. Коя част? Започнете първо с вашите приятели, които са и фенове на страницата – те се виждат в карето отдясно, непосредствено до карето за пускане на нов статус. Защо с приятелите? Защото ги познавате добре и знаете как биха реагирали.

За да ползвате Facebook като собствената си фен страница, влезте в страницата и горе вдясно ще видите следната опция:

След включването на тази опция вече използвате Facebook изцяло от името на фен страницата. Идеята е да видите кои са активните ви фенове и да пишете коментари в техни постове. Така ще им покажете, че сте техни приятели и това ще привлече вниманието по доста позитивен начин. Освен това така също , макар и малко изкуствено, завишавате частично EdgeRank-а на фен страницата си.

Facebook обаче са ви приготвили още доста апетитни опции, които ще споделя по-надолу.

Например ако сте администратор на страница с под 5000 фена може да се възползвате от канене на нови фенове чрез мейлинг листа в .CSV формат (каквито са всички стандартни мейлинг листи). Също така, при същите условия, можете да поканите приятели от Skype. Това е много лесно – влизате във фен страницата и горе вдясно имате бутон Build Audience. От неговото падащо меню избирате Import Email Contacts. Както сигурно се досещате всяко мейлче и контактче, което поканите се записва на сървърите на Facebook и после се включва дискретно във Graph-а им. Ако не искате това да се случи – влезте тук и изтрийте всички внесени контакти.

Ако търсите още удобни начини за повече фенове – вижте няколко видеа директно от Facebook по тази тема

Не забравяйте също да се възползвате от SEO ресурса, т.е. да популяризирате фен страницата си чрез Google оптимизация. За целта препоръчвам два инструмента. Единият са добрите стари Notes, които се намират много лесно, въпреки че са малко скрити в новия timeline вид – просто влизате във фен страницата си и в URL адреса дописвате /notes. Вторият инструмент е възможността да си вземете пълноценен RSS feed на новите постове от фен страницата, и да ги прехвърлите като индексируем текст в официалния си сайт. Разбира се, тук ще ви е нужна услугата на програмист, който да изработи RSS дисплей за сайта ви, но инвестицията ще си струва, защото посредством статусите си ще генерирате свежо съдържание в сайта си. Общо взето като начало трябва да откриете RSS-а на фен страницата – става с две стъпки:

 1. влизате във фен страницата си, която е на адрес https://www.facebook.com/нещоси . След това просто замествате в URL адреса „www“ с „graph“ и става https://graph.facebook.com/нещоси. Заредете новия адрес и ще видите кратко текстово инфо за страницата – интересува ни числото срещу „id“ – копирайте го и си го запазете някъде
 2. Това число (id-то) го добавяте в края на този URL: https://www.facebook.com/feeds/page.php?format=atom10&id= . Така ще си получите RSS-а за фен страницата – не е толкова трудно, нали?

 

Визуален вид

Знаете, предполагам за cover снимките и профилните снимки.

Това, което мога да ви кажа за cover-а е, че е 851 на 315 пиксела и за него важат някой правила, които са добре описани тук, както и визуализирани частично тук

За профилната снимка, вероятно ще ви препоръчат размери над 180 х 180 пиксела, но аз ви препоръчвам друг размер. 200 х 400. Причините са две – едната е, че снимката ще е малко по-„бистра“ след качването й, а втората е, че при споделяне и харесване на страницата, в общия NewsFeed ще се вижда пълния размер на снимката, а не квадратния, който виждаме в timeline-a на фен страницата. Това също е по-добро решение за видимостта.

Нещо, което вероятно леко се подценява, но създава добър имидж и повече полезност за феновете е Milestones. Това са значимите за бранда-собственик на фен страницата дати от неговата история. Защото има оскъдна информация в Интернет – за Milestones си пригответе снимка в размери 843 x 403 px. Същите пропорции важат за Highlighted (отбелязани със звезда) постове, като тук ще отворя една скоба:

Чрез тази опция може да наместите снимка на highlighted post, която е в по-големи размери или различни пропорции.

Друга част от външния вид еAbout карето, точно под профилната снимка – отвън се виждат само около 65 знака, в които предвидете и адрес до официалния си сайт. При някой типове фен страници Facebook слага служебна стандартизирана информация (примерно за местния бизнес изкарва град и адрес до сайта без да ви пита).

За да не се впускам в повече подробности – тук има пълни указания за размери, пропорции и пр., които трябва да знаете

Управление

Много ми харесва един сайт за рецепти, но не какви да е, а такива, които превръщат Интернет в мааалко по-добро място за работата ни 🙂 Става дума за проекта IFTTT и по-специално за тази част от него, която осигурява допълнителни благинки в управлението на фен страници – повече инфо тук

Разбира се, хората с iPhone могат да управляват страниците и чрез специално разработен софтуер – повече информация тук

Ако трябва, обаче, да се върна на това, което предлагат от Facebook – има много удобен инструмент за следене на потребителската активност от всякакво IT устройство с интернет. Това е RSS feed с активността. За да достигнете до него влизате във фен страницата и най-горе е карето „Notifications“ – срещу заглавието му ще видите See All линк – кликнете го. В новата страница ще видите „Get notifications via: RSS“ – кликвате на RSS и сте готови. Може да получавате и известия на е-мейл – настройките са тук – както ще видите може да зададете индивидуални настройки за всяка фен страница поотделно.

Друго удобство е възможността да добавяте постове и Milestones, както и да филтрирате постовете по целия timeline:

Горната опция, отбелязана с червено ви дава филтриране – то е много удобно, когато искате да видите постовете от феновете. Долната опция (знак +) дава възможност да добавяте новости във времевата линия. Предполагам повечето от вас знаят за тези опции, но доста читатели ме питат от доста време – затова реших да споделя за всички тях.

Нещо друго, което вероятно някой от вас познават добре, е възможността да планирате постовете, т.е. да зададете кога в бъдещето те да се авто-публикуват:

Иконката с часовничето позволява да планирате постове, но аз не ви го препоръчвам, защото това означава да нямате участие в диалога, който тези постове ще предизвикат.

Засега толкова…

Очаквайте повече информация. Ако искате да споделите нещо по темата – коментирайте по-долу!

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (5)

  1. Тук заглавието и описанието съвпадат. Заглавието наистина е с развален енкодинг, но описанието го покрива.

   Отговор
 1. Здравейте, Иво,

  Ще спестя суперлативите за блога Ви, защото мисля, че са излишни. Направо на въпроса: заглавието на feed-a на фен страницата ни излиза с неясни знаци (Потр и т.н.). Мисля, че това е заради кирилицата. Имате ли идея как да го поправим? Благодаря предварително.

  Отговор
 2. Здравейте, искам да Ви попитам защо не мога да изпратя покана за харесване от моята страница – в Привличане на публика имам само две опции : Поканване на контакти по е-поща и създаване на реклама. Какво мога да направя ? Предварително благодаря.

  Отговор
  1. Платете за изработка на facebook приложение и facebook ads, както и за консултинг от компания в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации. Така ще привлечете клиенти чрез Facebook

   Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS