Десетте Божии заповеди в социалните мрежи


 

Става дума за няколко често срещани грешки при комуникацията и представянето на брандовете в социалните мрежи. Поради това, че се получиха 10 на брой реших да ги кръстя по този начин, повлиян също и от молба на един от читателите да напиша тема със заглавие „10-те Божии заповеди във Фейсбук“ 🙂

Срещате ли себе си в някой от 10-те сценария? Какви са вашите мнения и има ли и други „заповеди“ на социалната комуникация, които бихте искали да споделите?

Използвайте коментарите по-долу за да напишете мнението си 🙂

Ето ги и „заповедите“ 🙂 :

1. Аудиторията е твоят Бог – трябва да се научиш да я слушаш, следиш и реагираш според социалната екосистема, в която комуникираш с нея.

2. Да нямаш други профили в социални мрежи, освен тези, в които можеш да комуникираш с аудиторията си. Предварително проучи кои социални мрежи посещават с удоволствие твоите клиенти. След това ги намери в тези мрежи и създай свои общности там, където с тях да привлечете нова таргет аудитория.
Не се крий за името на фирмата или продукта, имиджа или големината им. Бъди себе си, показвай себе си, комуникирай от свое име. Това ще ти даде лице пред потенциалните ти клиенти и те ще станат твои приятели. Приятел в нужда се познава и всяка пиар или маркетинг криза го доказава.

3. Не инвестирай напразно в социалните медии, просто защото е модерно. Потърси дългосрочни механизми; създай стратегия, която включва провеждане на няколко, взаимосвързани кампании.

4. Проучи дните, в които си заслужава да бъдеш активен в социалните мрежи. Проследи кога аудиторията реагира най-много и най-бързо и създай навик за публикуване на нови постове в тези периоди. Планирай активността си в социален календар.

5. Почитай инфлуенсърите и просуматорите, които участват в социалната ти общност. Те са достатъчно умни и дейни хора, за да научиш нещо ново от тях и да потърсиш техните съвети за твоето развитие.

6. Не изтривай негативните мнения за твоята дейност – реагирай адекватно на тях, потърси начини да превърнеш лошите отзиви в позитивни. Не изключвай потребители от общността си, защото рискуваш те да направят своя анти-общност, където няма да имаш властта да им пречиш да дават мнение. Не провокирай негативни реакции, търси диалог и близка комуникация.

7. Не изневерявай на своите принципи в социалната комуникация. Не занемарявай своите профили в социалните мрежи. Налагай норми на комуникация и поведение – така ще създадеш социална екосистема, където е приятно да се участва и всеки е добре дошъл.

8. Не обръщай внимание колко фена или последователя имаш – това са само цифри. Трябва да се интересуваш най-вече колко от тях са активни и полезни в диалога помежду ви.

9. Не използвай фалшиви профили и не се опитвай да създаваш добър имидж на компанията си чрез фалшиви потребители. Никой не пасе трева и бързо може да се стигне до сериозна криза. Винаги помни, че негативната информация в Интернет се разпространява по-бързо от позитивната.

10. Разчитай на своята индивидуалност. Не си прави аналог с други твои конкуренти в социалните мрежи. Хората са склонни да запомнят уникална индивидуалност, вместо някакво бегло копие. Покажи с какво си различен, с какво е различна фирмата ти, политиката й, продуктите й, начинът й на обгрижване на клиента. Когато покажеш кой си, потребителите ще ти помогнат да се развиваш и ще ти спестят усилия и време да гадаеш какъв да е следващия ти ход.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

1 Comment

  • Няма как присъствието и постоянството в социалните мрежи да не се възнагради, въпроса е кога, и дали това ще помогне когато ти трябва най-много, иначе съм напълно съгласен с горепосочените 10 заповеди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *