Наскоро стана дума за разлики между статистиките на Facebook Ads и Google Analytics отчетите за посещенията от Facebook. Често тези разлики са съществени и едва ли не излиза, че Facebook лъжат за големия брой кликове на платените ви реклами.

Истината е, че платформата на Google Analytics (по-надолу GA) не може да отчете всички референции от Facebook Ads (по-надолу FA). Като цяло GA среща затруднения в категоризирането на ads трафика и често части от този трафик попадат в категория “direct traffic” от статистическите данни. Това важи и за FA.

За да настроите правилното насочване на трафика от различните рекламни мрежи, които ползвате, трябва да използвате няколко съвсем лесни UTM кода, които да добавите към tracking кода, който GA ви дава за вашия сайт.

Защо да си усложнявате живота?

Идеята е, че при ad кампаниите е добре да знаете не само колко клика и разходи имате, но и какво правят потребителите след като кликнат на рекламата ви – колко време прекарват в сайта, през кои страници минават и пр. Това може да стане единствено с правилно track-ване с помощта на UTM кодовете, за които стана дума по-горе.

Как да проследите своите facebook ads чрез GA?

Ако ползвате старата версия на GA прочетете написаното след Стъпка 3, ако ли не – следвайте инструкциите по-долу:

Стъпка 1:

Необходимо е да генерираме такъв URL адрес, който да активира UTM кодовете и те да сработят в проследяването на трафика.

За целта влизате тук: Google URL Builder Tool . По-долу ще ви обясня как се ползва този Tool. Идеята е чрез него да създадете специален URL, който да сложите вместо оригиналния в FA и така да си следите трафика от рекламите.

Ето примерни настройки, които по-долу ще ви обясня:

Какво да впишете в полетата:

 • Website URL – URL адресът на сайта или страницата, който/която ще рекламирате чрез facebook ads
 • Campaign Source – тук задавате facebook, защото това е източникът на рекламата
 • Campaign Medium – тук добавяме cpc (Cost-Per-Click), защото такъв е типът на рекламите FA – със заплащане на клик
 • Campaign Term – тук можете да зададете дума или фраза, която искате да проследите. В моя пример рекламирам страница от блога ми, която има информация за facebook cover, затова именно тази фраза е важна за мен и искам да проследя
 • Campaign Name – задавате една дума или цифров код за име на кампанията. Това, което зададете после ще се появи в “Източници на трафик” от GA, затова задайте някакво име, което да ви подсети. Ако искате да са няколко думи сложете тире (горно или долно) между тях

Внимание!! След клик на Generate URL в полето отдолу се генерира URL-а, който трябва да поставите във facebook ads, вместо оригиналния URL от сайта ви!

Стъпка 2:

По принцип GA си ви дава автоматично генериран код, който да сложите във всички страници на сайта си, за да може GA да работи и да ви предоставя статистики.

Затова, разгледайте въпросния автоматично генериран код на GA и в първите му редове ще откриете:

_gaq.push(['_setAccount', 'UA-ХХХХХ-ХХ']); (на мястото на XXXXX-XX има уникален цифров код)

Както виждате чрез _gaq.push можем да правим още най-различни настройки за проследяване, затова под този код може да добавите UTM кодовете:

_gaq.push(['_setCampNameKey', 'utm_campaign']);
_gaq.push(['_setCampSourceKey', 'utm_source']);
_gaq.push(['_setCampMediumKey', 'utm_medium']);
_gaq.push(['_setCampContentKey', 'utm_content']);
_gaq.push(['_setCampTermKey', 'utm_keyword']);

Стъпка 3:

Копирайте си URL-а от стъпка 1 и си създайте Facebook рекламка, в която да го пейстнете. Това е всичко 🙂

Не забравяйте, че същите стъпки може да приложите не само за FA, но и за всяка друга банер, е-мейл или cpc рекламна кампания или платформа. Според мен тези настройки са жизнено важни за оценката на ефективността на тези реклами. Все пак всеки би искал да знае за какво точно си плаща 🙂

… в допълнение:

Ако използвате старата версия на GA влезте в списъка с профили и натиснете Редактиране (намира се в дясно срещу съответния профил). След това горе в дясно ще видите линкче Проверка на състоянието – кликнете там и ще видите подобен на този по-долу екран:

Както виждате при кликване на чекбоксовете за рекламни кампании ни се отварят полетата от Google URL Builder Tool и директно можем да си зададем съответните настройки, като ни се генерират и UTM кодовете, за които стана дума по-горе.


Тази статия е разгледана общо 95 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Как да направим нюзлетър и защо е полезен за вашия бизнес? | Hostbg.Biz – Hosting and Web Solutions

 2. Михаил 30.07.2015 на 10:11

  Статията е много полезна, както и всички останали в блога на Иво Илиев! Благодаря!

  Аз проследявам рекламите си във Фейсбук, като за целта инсталирам съответните пиксели на конкретната страница и отделно персонализирам URL адреса с UTM кодове.

  Преди време установих сериозно несъответствие между резултатите, които дава AdWords и Analytics. Примерно за един и същ период за дадена реклама в AdWords ми е отчело 70 клика, а в Analytics 35 посещения от съответната реклама. Цифрите са примерни, но важни и фрапиращи в случая са пропорциите.

  В момента имам същия проблем с Фейсбук реклама. Поставил съм проследяващ пиксел за “щраквания към сайта” на дадена страница. От резултатите в ads мениджъра ми показва, че имам 303 щраквания към сайт за дадения период. В същото време от персонализирания URL с UTM кодове в Analytics ми показва, че имам 180 посещения за дадения период. Разликата отново е много голяма.
  Ще бъда благодарен, ако някой коментира казуса и защо се получава такава разлика!

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *