Вече и Facebook имат социални кръгове, както Google Plus

Трябва да ви призная, че заглавието е сгрешено – думата “вече” е излишна. Facebook имат социални филтри (или както Google +  ги нарекоха “социални кръгове”) от много време насам, но Google Plus просто взеха тази идея на готово и я реализираха в един много по-приятен, интересен и удобен интерфейс. Браво на G+ за това, но … нищо ново не предлагате 🙂

5-годишният план на Марк Зукърбърг за микро-мрежите

Зук все ни изненадва приятно или неприятно, но никога с неща, които са му хрумнали предната вечер докато е въртял каналите на кабеларката у тях. Нещата, които Facebook предприемат са част от дългогодишна стратегия за развитие, която е добре обмислена и преценена.

Ако си спомняте идеята на Зук за Social Graph – е, трябваха му 3-4 години и я реализира безупречно, което до ден днешен носи позитиви на Facebook и всички хора зад него.

Всъщност очакваните ходове на Facebook са в няколко направления в бъдеще:

 • Микро социални мрежи
 • Social search engine
 • Разширение на рекламната платформа
 • Геолокация и чекиране

Преди броени дни Марк излезе пред хората и каза, че след задълбочени проучвания върху потребитеското поведение той и неговия екип са направили 5-годишен план за бъдещото развитие на платформата Facebook. Началото на изпълнението на този таен план беше поставено по същото време, когато Зукърбърг обяви стратегическото си партньорство с хората от Skype.
Вижте видеото:

Лансирано бе използването на т.нар. “микро социални мрежи”, макар, че за тях се заговори по-отдавна – когато Facebook пуснаха бутон “Изпрати”.

Какво са микро социалните мрежи?

Микро-мрежите са малки групи от хора (до около 10-тина), които имат много тясна тема на общуване. Микро-мрежите обуславят един нов преход от търсене на масово внимание в интернет към социална интимност.

Ще ви покажа едно много интересно видео на Стефана Броудбент, което обяснява най-добре микро-социалните мрежи:

Средният фейсбук потребител има около 120 приятеля, но всъщност общува редовно с не повече от 4-6 от тях. Стряскащо, нали?

Проучването на г-жа Броудбент показва, че 80% от потребителите на Skype всъщност общуват редовно с не повече от 2-ма души в листата си!

Знаете ли какво е означавало за Зук всичко това? Че и Скайп, и Фейсбук се ползват като микро-социални мрежи! Те имат този потенциал и той се е сетил да го развива и използва.

Всъщност темата е мнооого дълбока и често сме си говорили с колеги и приятели по нея. Вероятно хората избраха Facebook и другите социални мрежи за да комуникират помежду си, именно защото искат да излязат от социалните групи, в които насила ги поставя ежедневието им. Все пак няма да се впускам в размисли, просто ще констатирам това, което и Зук каза на последното си изявление – хората искат да общуват максимално тясно, в мънички, интимни групи.

Социални кръгове има във Facebook доста преди Google+ да ги нарекат така!

Не случайно Зук е решил да лансира фейсбук чата – това е най-достъпното място за генериране на микро-мрежи! Всъщност идеята му е доста подмолна и гениална, а същевременно много проста.

Няма да губя повече време и ще ви разкажа как да ползвате социалните кръгове, които Facebook предлагат. Мисля, че след този кратък урок предложението на G+ ще ви се стори поорязана версия на това, което Facebook имат.

1. Създаване на социален кръг

Само кликвате на чата в долния десен ъгъл, след което в горната му част избирате “Списъци с приятели”… и сте готови да създавате нови социални кръгове!

Може да създадете за секунди колкото искате такива кръга, в които в последствие да добавите хора от списъка си с приятели.

Нещо повече – създавайки кръгове и добавяйки приятели в тях вие можете да преценявате кои групи от хора да виждат, че сте онлайн и пред кои да се скриете – понякога няма друг начин да избягате от досадниците, нали 🙂

В чата ще видите тези малки зелено-бели иконки срещу всяка от създадените групи – чрез тях може да се скривате от досадниците, които само чакат да се появите във фейсбук и почват да ви пишат.

Лично аз мразя дзънкащия звук на facebook chat-а и често съм инкогнито именно за да не ме стряска. Надявам се скоро от фейсбук да измислят опц, чрез която да можем да го спираме 🙂

След като си направите списъци или социални кръгове, преминавате към следващата задача – да си ги напълните с хора 🙂

2. Добавяне на приятели в социалните кръгове

Когато влезете във Facebook.com вляво, точно под профила си ще видите бутон “Приятели” – кликнете на него и ще видите следния екран:

В него ще са приятелите, които са ви пратили покана, а над тях – бутон с името “Подреждане на списъците с приятели”.

Именно това са “социалните кръгове”, които Facebook отдавна има и Google Plus реши да предложи в последствие.

След като кликнете на “Подреждане на списъците с приятели” ще заредите следната страница:

В лявата колона са всички списъци, които по-рано създадохте през чата 🙂 Отдясно пък имате един куп възможности за филтриране по град, училище, месторабота, интереси и пр. за да намерите по-бързо приятелите си според техните социални връзки с вас – забележете, това го няма в Google +

В дясно, под филтрите за търсене и търсачката са списъците с вашите приятели. Преминавайки върху някой от тях ще видите да се показва текст “Редакция на списъците“, който ви дава възможност от падащо меню да изберете в кои социални кръгове да поместите конкретния човек.

След като подредите приятелите си кликнете на “Приятели, които не са в списък” вдясно – така ще видите всички приятели, които все още не сте добавили към даден/и социален/и кръг/ове.

3. Преглеждайте споделените неща само от хората от определен социален кръг

Една важна и много полезна опция, с която отново Google Plus се фукат, но Facebook в действителност отдавна са реализирали. За жалост реализацията е доста некадърна от гледна точка на потребителския интерфейс, защото явно доста хора не са наясно как могат да следят какво пишат хората от определен техен социален кръг (група).

Ето как става това:

Както виждате това на картинката по-горе е моята начална страница на facebook.com, която се нарича feed.

В горния десен ъгъл над статус полето имам опциите:

 • Водещи новини – показва тези неща, които моите приятели и страници, на които съм фен са споделили и с които са натрупали най-много харесвания и коментирания, т.е. това е най-интересното от моите приятели. За мен този feed е много важен, защото там винаги намирам интересни неща и най-вече вижда кои бизнес страници са успешни 😉
 • Най-нови – ето тук вече имаме супер големи възможности за филтрация на feed-a – такива, че чак Google + да ни завиди 🙂 Забележете, че тук се листват и всички социални кръгове, които сте създали, т.е. можете да следите само нещата, споделени от определен социален кръг!

Най-долу в падащото меню имате “Промяна на настройките” – при клик се показва този модален прозорец:

Така може да скриете спамерските страници и приятели, които общо взето ви дразнят и най-лошото – “замърсяват” вашия feed

В заключение

Много хора побързаха да напишат колко невероятно нещо е Google Plus и как той ще унищожи Facebook за няколко месеца. Всъщност Google направиха няколко неуспешни опита да създадат своя концепция за социална мрежа (помним Buzz и Wave) и като не успяха, решиха да вземат наготов това, което Facebook имат като идеи и реализации.

И това не е за пръв път – припомнете си как 2008г. Google решиха да реализират идеята на Зукърбърг за social graph и създадоха social graph API, което все пак не постигна успехът на Graph API и Open Graph, които Facebook пуснаха в последствие.

Жал ми е за Wave – това е наистина уникална концепция, която за съжаление изпревари времето си, а знаем, че нещата, които изпреварват времето си са винаги губещи.

Проблемът на Facebook е, че вече има много опции, много възможности и много хора и бизнес профили – това пренаселване беше мотиваторът хората да се зарадват на G+, но именно това същото пренаселване ни задържа много повече във Facebook, отколкото в Google-ската мрежа.

Не ме разбирайте погрешно – повече харесвам Google + именно, защото взеха наготово всички хубави възможности от Facebook и ги организираха в един доста по-добър интерфейс, но нищо повече.

Facebook е значително по-богата платформа, макар и пренаселена 🙂

Желая ви приятно изграждане на микро-мрежи


Тази статия е разгледана общо 14 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Мариана Евлогиева 11.07.2011 на 23:32

  А, и ако настъпи моментът да имаш нужда само от една система за коментари (явно визираш тази на Фейсбук, за която българите в момента са твърде изостанали според теб), този момент ще се нарича тоталитаризъм. Надявам се този момент никога да не настъпи, защото ако настъпи, няма изобщо да ти трябва система от коментари – тогава няма да има различни мнения.

  Аз лично избягвам да ползвам за коментиране в блогове акаунта си от Фейсбук, защото продължавам да се смятам за свободна личност, а не за крепостен селянин на “Зук”. 😀

  Reply
  1. Иво Илиев 12.07.2011 на 0:56

   Надявам се да имам само една система за коментари, защото това ще е практично, лесно и удобно. Аз съм тоталитарист, Зук е комунист 😀 хех

   Reply
 2. Мариана Евлогиева 11.07.2011 на 23:25

  Не ти ли се струва, че си противоречиш? Първо обясняваш как никой нищо не е измислил в социалните мрежи, после пък настояваш, че Зукърбърг е направил много неща преди всички.

  Между другото, когато изброяваш най-…, най-… и най-… постиженията, не е лошо да добавяш и едно “засега”. Преди Фейсбук имаше други най-…, и след него ще има други. 😉 В Интернет съм от 1996 г. – можеш да си представиш колко най-… вече съм видяла и забравила. 😀

  Колкото до четенето, обикновено чета публикациите ти докрая, защото намирам в тях полезни и практични неща. Но в случая още първият параграф ми уби ентусиазма да чета по-нататък колко е велик Фейсбук, респективно “Зук”. Въпреки това дочетох докрая, но пак не повярвах. 😉

  Явно в момента още си във фазата на първоначалното влюбване и затова няма да споря с теб. Но след месец-два и сам може да усетиш колко необективна е тази публикация.

  Впрочем, откъде този комплекс, че българите сме по-изостанали в онлайн общуването и че онлайн комуникацията ни е скъпа, бавна и неудобна? Общувам ежедневно с хора от над 20 страни и изобщо не мисля, че имаме от какво да се оплакваме. Пък и Фейсбук изобщо не е еманация на сложното и бутиковото – напротив, това си е един битпазар, който дължи популярността си именно на това, че е ширпотреба. 😀

  Reply
 3. Мариана Евлогиева 11.07.2011 на 21:11

  Е, ако я караме така, социални кръгове има и при животните. 😉 Затова смятам, че е безсмислено да целуваме нозете на Фейсбук, понеже се е сетил да направи преди Гугъл нещо, което обаче не е същото, нито пък е наречено така. Да не говорим, че самият Зукърбъргър тези дни показа, че не разбира смисъла му и смята, че точно това ще провали Гугъл+. 😀

  Reply
  1. Иво Илиев 11.07.2011 на 21:46

   Кой целува нечии нозе? Не знам дали Зук разбира или не от социалните взаимовръзки в интернет, знам само, че негово дело е най-подробната и най-широка дигитална социална карта в света, както и социалната мрежа с най-голям брой потребители. Факт е, че той се сети да направи не нещо, а много неща преди всички останали, не само преди Гугъл. Факт е също, че много от потребителите в България не познават и 1/2 от тези неща, защото от край време сме свикнали първо да кликаме, после да четем. 🙂 Но тази еволюция ще се случи и при нас, така, както се е случила преди години в по-развитите държави. Тогава социалната комуникация за нас ще е евтина, бърза и удобна. Тогава в този блог ще има само една система за коментари, а не две 🙂

   Reply
 4. Мариана Евлогиева 11.07.2011 на 14:57

  Това че идеята за социалните кръгове не е на Гугъл, не я прави собственост на Фейсбук. Ipernity имат такова нещо от 2005 г. Най-вероятно и те не са го измислили. Важното сега е не кой пръв се е сетил, а кой пръв ще го накара да работи добре. 😉

  Reply
  1. Иво Илиев 11.07.2011 на 15:07

   Ако прочетете цялата публикация, ще забележите, че идеята за социалните кръгове не е нито на google, нито на facebook, нито на по-стари мрежи, а на милионите години междучовешко общуване и причинно-следствени връзки. Социална комуникация не е измислена в интернет – тя си е откакто свят светува и никой не твърди обратното.

   Reply
 5. Denislav Georgiev 11.07.2011 на 8:05

  Нека видим G+ профилите с по 700-1000 приятели. Как ще се организират в кръгове? Хората не могат да си подредят иконките на десктопа, пък какво остава за 1000 души. Това ще изисква системни усилия и доста време – а нормалните потребителя мразят да ги отделят. Според мен сега G+ изглежда добре – чист и спретнат, защото е празен. Като дойдат хората, ще стане същото като FB.

  Reply
  1. Boris Loukanov 11.07.2011 на 8:06

   Не е лишено от основания съждението ти:-) Ще видим:-)

   Reply
  2. Dessislava Boshnakova 11.07.2011 на 8:09

   Не знам какво ще стане, но лично на мен началото винаги ми е по-приятно от момента, в който модата и парите убиват идеята.

   Reply
  3. Vergil Penkov 12.07.2011 на 1:16

   Искате да кажете, че висите във Facebook, защото нищо там не ви харесва?

   Reply
 6. man0l 11.07.2011 на 10:00

  Като цяло концепцията на списъците с приятели на Фб е същата като Google Circles и върши една и съща работа. Просто акцента на G+ е върху “организирането” на приятелите, затова и интерфейса им е десетки пъти по – улеснен 😉

  Reply
 7. APRA Porter Novelli (@APRAPN) 11.07.2011 на 9:37

  Чудесно обяснение от Иво Илиев как да създаваме социални кръгове и във фейсбук – стара и позабравена опция с много… http://fb.me/VQaaQeo9

  Reply
 8. Bezprizvanniy Radoslav 11.07.2011 на 6:15

  Марк сам си каза в последната презентация, че ФБ потребителите не си аранжират абонатите по списъци. Затова и наложиха толкова силно групите 🙂

  Reply
  1. Ivo Iliev 11.07.2011 на 6:20

   Да, много е трудно да организираш 300+ човека в списъци – отнема доста време и в последствие се притесняваш дали все пак си организирал списъка както трябва. Има и друго – като добавяш нови приятели трябва да мислиш в кой списък им е мястото :)) И още нещо има – ако съм в Google Plus и си организирам контактите в социални кръгове (аналогично съм във Facebook и организирам хората по групи) след време няма да помня дали моят приятел Жоро е в еди-кой-си кръг/група или не е, съответно няма да съм сигурен дали да споделя нещото за конкретно този кръг/група. Затова Facebook лансират филтрация по конкретни хора, когато споделяме.
   Затова Facebook наблягат на чата и личните съобщения, които изнесоха с бутон "Изпрати".

   Не трябва да се забравя нещо изключително важно – Facebook имат няколко години опит в социалните мрежи и поведението на потребителите, за разлика от Google Plus. Всяко тяхно действие ще е по-премерено за сметка на G+, просто, защото имат необходимата информация 🙂

   Reply
 9. Huku 11.07.2011 на 8:03

  Хубава статия. И вярна. Списъците (с цел филтриране на фийда) ползвам отдавна (дори не помня откога x) ). Но това, което ми липсва (и което G+ е, хм… имплементирал чудесно) е възможността да филтрирам “читателите”, не “писателите”.
  Да не би да съм пропуснал нещо?!

  Reply
 10. az 11.07.2011 на 1:02

  v golqma greshka si
  google imat nad miliard registrirani potrebiteli i oshte mnogo dr
  imat vsichki daje i mn poveche apps kato gmail, maps, picasa, youtube i tn i nai vajnoto search + ads

  Reply
 11. Gabo 11.07.2011 на 0:47

  Кръгове има но не се доближават до тези на Г+. По скоро туитър има нещо общо с кръговете.

  Reply
 12. Румен Градишки 10.07.2011 на 21:26

  Браво, Иво! Поздравления за отличната статия и професионалния личен коментар върху проблематиката на статията. Винаги трябва да отстояваме идеите си по този начин. Не съм виждал Гугъл Плюс, но Фейсбук имат дългогодишна и многоцелева стратегия за развитието си. Да не пропускаме факта какъв огромен парк от сървъри обслужват функционирането на Фейсбук и досега не се допуска срив в системата – всяко нещо се изпипва и във физически и в социален аспект преди да се предложи на публиката.

  Reply
 13. Hristo Trendafilov 10.07.2011 на 21:10

  Като цяло малко ти е убегнала идеята на кръговете на Гугъл. Доколкото аз съм запознат работата е в това, че Гугъл ти дава възможност да споделяш определена информация, само с определени хора. Например да споделиш снимките от купона за рожденния ти ден само с приятелите, който са били на него, а не със всички който са ти приятели. Това го няма във ФБ.

  Reply
  1. Ivo Iliev 10.07.2011 на 21:11

   Груповия чат във Facebook е именно за това

   Reply
  2. Hristo Trendafilov 11.07.2011 на 4:15

   Груповият чат и чата по принцип са само малка част от ФБ, която аз например не използвам. ФБ има огромни дупки в споделянето на информацията. Логично е Гугъл да се прицелят точно в тези слаби места и да ги направят свои плюсове.

   Reply
  3. Angelina Dyavolina 11.07.2011 на 4:31

   има го, и във фейса можеш да групираш хората си и да споделиш снимките от РД само с една група.

   Reply
  4. Aleksandar Savkov 11.07.2011 на 6:59

   FB има един много неприятен проблем. Снимките с тагове на хора override-ват настройките направени от автора. Така например ако аз се снимам и сложа снимката като видима само за мене, но тагна Ицето и Ицето не е сложил ограничения на кой може да вижда неговите тагнати снимки, то моята снимка ще се появи в неговия нюзфиид свободно и всички ще могат да я видят. Идеите за кръговете не са нови, просто FB са си оставили ръцете с тях.

   Reply
  5. Plamen Petkov 30.08.2011 на 13:15

   определено имплементацията на Г+ е в пъти по-добра и по-лесна за използване. Във фейсбук хващам бас че никой не ползва въпросните списъци, защото изобщо не е лесно и интуитивно да ги откриеш и работиш с тях. И най-важното както казва горе колегата няма вариант да споделяш съдържание само с определена група от хора, което е и идеята на Г+ кръговете.

   Reply
 14. Mihaela Ed 10.07.2011 на 20:37

  И на мен ми е мъчно за Уейв.
  А иначе това за списъците го знаех и се учудвам, че толкова много хора не са го видели и се радват на по-интуитивните кръгове на Г+ като на нещо ново…

  Reply
  1. Ivo Iliev 10.07.2011 на 20:39

   Интерфейсът на G+ наистина беше по-добре представен – с хубави видеа, с много анимации и красотийки, но като идея Facebook наистина отдавна са си го направили, макар по един по-смотан и дървен начин 🙂

   Reply
  2. Angelina Dyavolina 11.07.2011 на 4:06

   не знаят ли? Аз от самото начало си имам групи във фейса

   Reply
  3. Росна Китка 11.07.2011 на 4:25

   ха , че те групите тук са отдавна…

   Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *