Как да активирате и тълкувате facebook статистиките за вашия сайт?

Facebook Insights е името на статистиките, които платформата Facebook предоставя. Преди време бях написал съвсем накратко какви са възможностите да добавите facebook статистики за страниците на собствения си уеб сайт (публикацията може да прочетете оттук).

По-долу ще отговоря на всички въпроси около тези статистически данни и интегрирането им в сайтовете, които ми зададохте в своите писма и по време на SocialMe Workshop-ите. Ще научите как да тълкувате отделните показатели, на какво да обърнете внимание, както и за няколко хитринки и трикове около Facebook Insights.

Статистиките на Фейсбук се разделят на три типа според обектите от social graph, които изследват:

 • Статистики за facebook applications (facebook приложения)
 • Статистики за facebook pages (facebook страници, познати още като фен страници или бизнес страници)
 • Статистики за уеб сайтове

Защото първите два типа статистики (за facebook приложенията и страниците) се активират и визуализират автоматично на www.facebook.com.insights, в тази публикация ще ви разкажа как да активирате и ползвате статистиките за официалния си уеб сайт.

За кого са необходими facebook статистиките?

За всички вас, които вече имате Web 2.0 сайтове, т.е. такива, които имат потенциала да генерират потребителско съдържание и да дават възможност на посетителите им да ги разпространяват из социалните мрежи.

С думи прости – ако имате дори един бутон “Харесва ми” в страниците на сайта си – Facebook статистиките ще са ви от полза, защото там ще получите цялостен анализ на потребителското поведение, свързано с използването на този бутон.

Препоръчвам ви преди да помислите за facebook статистиките да имате:

 • Правилно поставен и работещ Open Graph Protocol в страниците на сайта си (всичко по темата ще намерите тук)
 • Всички facebook social plugins (като бутоните “Харесва ми”, “Изпрати”, “Сподели”, facebook коментари и пр.) , които смятате, че са удачни и необходими за уеб сайта ви. Тук ще намерите статии, които биха били от полза в избора

Каква информацията дават facebook статистиките за уеб сайтове? Какви са ползите?

Всичко това може да се филтрира по времеви период или за конкретна дата, а всяка от графиките и анализите имат възможност за запис в документ или изображение или изпращане на е-мейл.

Ако говорим за ползите за бизнеса, то facebook статистиките предоставят ценна информация относно:

 • Разпространението на страници от сайта ви в платформата Facebook
 • Откриване на най-интересното за посетителите съдържание
 • Анализи за възможностите за оптимизиране на социалните добавки като част от интерфейса на сайта
 • Статистики за референтния трафик към сайта
 • Демографски профил на посетителите

Как да активирате facebook статистиките за уеб сайта си?

Информацията за това ще намерите оттук, а по-долу ще ви покажа един от екраните на презентацията ми по време на SocialMe Workshop #4, в който визуализирам нещата (кликнете на картинката за да я увеличите):

/кликнете на картинката за да я увеличите/

В общи линии, ако вече имате инсталиран Open Graph за страниците на сайта си (което ви препоръчвам) е нужно само да натиснете зеления и после синия бутон 🙂

Вече имате статистики? Как да ги тълкувате?

След като влезете във “Facebook Анализи“, както ги наричат от Фейсбук, ще забележите меню вляво, което съдържа следните категории:

 • Обзор – обобщен преглед на статистиките за съответния период
 • Like Button – статистики и показатели за бутон “Харесва ми” или “Препоръчвам”
 • Send Button – статистики и показатели за бутон “Изпрати”
 • Organic Shares – статистики за директно споделени линкове от facebook потребителите или споделени през бутон “Сподели”
 • Comments Box – статистики за facebook коментарите и популярните дискусионни страници от сайта

Обзор

“Обзор” е първия бутон от менюто на статистиките.

Интересен е показателят Total Actions, особено, когато е сравнен с референтния трафик от Facebook към сайта. Total Actions показва всички дейности, които facebook потребителите са предприели, и които са разпространили страници от сайта ви във facebook.com. С други думи това са:

 • Използване на social plugins
 • Споделени URLs от сайта
 • Диалози(отговори) при facebook коментарите

Като цяло е добре тези два показателя (Total Actions и Refferal Traffic to Site) да са с близки стойности, а най-добре е ако референтния трафик е повече.

Големите сини стрелки между показателите Total Actions, Distribution on Facebook и Referral Traffic to Site показват коефициентни зависимости между тях:

/за да видите в голям размер кликнете на картинката/

 • Първата стрелка: В примера по-горе показва “596х”, което означава, че всеки един Action (от Total Actions) е предизвикал средно 596 импресии във Facebook.com. По този начин – ако човек влезе в страница от сайта ви и кликне на бутон “Харесва ми”, той ще сподели линк към тази страница на стената си и според данните горе около 596 човека ще видят този линк в техния facebook feed.
 • Втората стрелка: В примера дава “0,51” , което е коефициент на ефективност на импресиите или по-известен като Click-through rate индекс. С други думи CTR-а е 0,51% и се получава по формулата:
  (Referral Traffic ot Site / Distribution on Facebook) x 100 = CTR (%)

Какви изводи можем да направим от статистиката в “Обзор”

Най-вече – какви са възможноститe Facebook да е ефективен източник на трафик. Ако например забележите, че има много Actions, но това не води референтен трафик, значи може да премахнете някой от facebook social plugins и да помислите в инвестиции към facebook страницата ви за рекламна кампания там, както и да оптимизирате Open Graph съдържанието, което се споделя (най-вече обърнете внимание на това, ще видите по-надолу, че Open Graph може да е ключов момент в ефективността на facebook трафика).

Ценен ресурс в статистическите данни от “Обзор” са дългосрочните тенденции(трендове). Прегледайте статистиките за 3 до 6 месеца, а ако ги имате от по-отдавна, вижте ги за период от една година. В графиката под сините стрелки ще видите разбивка на по две седмици, в която лесно може да разграничите кои са дните, в които аудиторията е най-активна. След това прегледайте сезонно и седмично, за да затвърдите някаква политика на публикуване.

По мои наблюдения почти винаги “Shares” имат по-голяма ефективност от “Likes”(ако имате различни наблюдения – пишете в коментарите, ще ми е интересно да се запозная с различните случаи, защото тук доста неща зависят от куп фактори като тематика на сайта, потенциал за spread и пр.). Това се дължи най-вече на факта, че споделянията са по-видими в общия facebook feed от харесванията, а и при споделяне потребителите по-често пишат личен коментар (мнение, отзив и пр.), което провокира по-голяма социална реакция.

Like button

В общи линии показателите, на които трябва да обърнете внимание са описани на графиката по-долу:

/кликнете върху картинката за да я увеличите/

Like button CTR = Брой кликове върху бутон “Харесва ми”: Брой показвания на бутон “Харесва ми”
ЗА ДА ПОДОБРИТЕ: Намерете правилното място на бутон “Харесва ми” в интерфейса на страниците си. Опитайте да го поставите на няколко места и оценете ефективността на позициите.

Like Story CTR = Like Story Click (към референции) : Like Story Impressions

 • Like Story Click – след натискане на “Харесва ми” линк към страницата се публикува на стената на харесващия. Всеки клик върху този линк се записва като Like Story Click
 • Like Story Impressions – от колко души са прегледани всички споделени “истории” чрез бутон “Харесва ми”

ЗА ДА ПОДОБРИТЕ: Използвайте ефективно Open Graph данните така, че споделеното съдържание да привлича вниманието.
Like w/ Comment Story CTR – също както Like Story CTR , но за “харесвания” с коментари към тях

Like Story Feedback = Like Story Like Rate + Like Story Comment Rate

 • Like Story Like Rate = Брой харесвания на споделеното чрез бутон “Харесва ми”(Like Story Likes) : Брой пъти, в които “историята” е била прегледана(Like Story Impressions)
 • Like Story Comment Rate = Брой коментари на споделеното чрез бутон “Харесва ми”(Like Story Comments) : Брой пъти, в които “историята” е била прегледана(Like Story Impressions)

ЗА ДА ПОДОБРИТЕ: Този показател дава информация за това доколко таргет аудиторията Ви има потенциала да доведе нова таргет аудитория, т.е. дали и приятелите на Вашите фенове са Ваши фенове. За да подобрите показателя трябва да накарате хората не само да харесват, но и да изказват лично мнение под формата на коментари например.

Send button, Organic Shares

Отново графиката по-долу ще ви “илюстрира” отделните показатели за двата бутона от главното меню на Facebook Insights:

 • Send button
 • Organic shares

/кликнете върху картинката за да я увеличите/

Send button CTR = Брой кликове върху бутон “Изпрати” : Брой показвания на бутона в страницата Ви
ЗА ДА ПОДОБРИТЕ: Използвайте го заедно с бутон “Харесва ми” и намерете правилното му място в интерфейса на страниците Ви

Send Attachment CTR = Брой кликове на споделеното чрез “Изпрати”(като ЛС) : Общ брой изпратени съобщения чрез “Изпрати”
ЗА ДА ПОДОБРИТЕ: Оптимизирайте Open Graph информацията така, че да е по-атрактивна, когато е споделена във Facebook

Organic Shares (“органични” споделяния) = Брой споделяния >> Импресии във Facebook >> Брой кликове върху споделените “истории”

 • Share Story CTR = Брой кликове (органичен трафик) от споделените “истории” : Импресии на споделените “истории”

ЗА ДА ПОДОБРИТЕ: Оценете внимателно демографските показатели в статистиките. Добавете бутон “Сподели” в сайта си. Предоставете short URL. Оптимизирайте Open Graph за страниците си. Направете съдържанието на страниците с текстове-акценти. Споделяйте активно, всеки ден на стената си или на стената на фен страницата си.

Comments Box

Статистическите данни, показателите и тълкуванията им са идентични с тези от “Like button”.

Важно е да отбележа, че коментарите все още нямат съвсем пълни данни в статистиките. Например не можем да видим какво става след дистрибуцията им в платформата, колко са отделните харесвания към отделните stories, как се е разширил демографския кръг и пр., но – надявам се в бъдеще и това да бъде добавено и Facebook Insights да са толкова подробни и полезни, колкото са статистиките на Facebook Ads.

И накрая – един интересен трик

Facebook позволява да обвържете сайта си с фен страницата си във facebook, като по този начин да направите връзка между тях в Social Graph и да оперирате с по-ефективни статистически анализи във Facebook Insights.

По мои наблюдения в момента малцина са се възползвали от тези възможности на платформата, признавам, че и аз още не съм го направил по простата причина, че този блог си няма стандартна (а по-особен вид) фейсбук страница. Ако обаче вие имате бизнес страница във фейсбук и официален сайт с open graph protocol – отлично решение е да направите този трик.

Единствено трябва да добавите следния метатаг в началото на страниците от сайта си:

<meta property="fb:page_id" content="your_page_id" />

your_page_id е номерът на вашата бизнес страница (фен страница) във фейсбук. Ще ви разочаровам – още не съм направил фейсбук приложение за извличане на page ID, но ето как да откриете какво е вашето:

 • Влизате си във фен страницата и копирате краткия й адрес (vanity url), например ако страницата е http://www.facebook.com/getamall копираме само думата getamall
 • След това копираната дума я слагате след този адрес: http://graph.facebook.com/ . Така според примера по-горе имаме линка http://graph.facebook.com/getamall
 • Зареждате получения линк в браузъра си и ще се заредят основните данни на фен страницата ви. Първо е  id – един номер, който всъщност ви е нужен за метатага. Това е 🙂

Страниците, които все още нямат vanity url могат лесно да видят своето ID – то е номерчето накрая на URL адреса им. Препоръчвам ви да си резервирате vanity url оттук – полезно е за феновете и търсачките :), а и стои добре във визитка 🙂

Надявам се публикацията да ви е помогнала да се запознаете със статистиките и да ви е дала възможност да ги използвате по предназначение за своите анализи и бъдещи социални политики и кампании.

Не забравяйте, че хората в социалните мрежи НЕ са просто цифри, а пряко влияние върху онлайн репутацията на всеки един бранд, независимо дали този бранд е или не е в интернет. Статистиките и анализите от тях не могат да ви помогнат за онлайн репутацията, но могат да дадат насока за бъдещата ви социална политика и по-доброто взаимодействие с аудиторията от потенциални и реални клиенти.

Желая ви успех в социалните мрежи!


Тази статия е разгледана общо 104 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Димитър Данаилов 10.07.2011 на 12:39

  Според мен от всички плугъни, които предоставя Facebook, най-добри резултати дават "Recommendations" и "Like Box".

  Reply
  1. Ivo Iliev 10.07.2011 на 16:09

   бих поспорил. Опитай с Open Graph + Recommend бутон и с Facebook Comments 😉

   Reply
  2. Димитър Данаилов 10.07.2011 на 16:40

   Open Graph от два месеца активно го вграждам в новите ни проектите. Доволен съм от посещанията през facebook. Recommend бутон съм изключително доволен.

   Коментарите все още сравнение с другите бутони, които използвам слабо се използват.

   Like Box е страхотен плугин ако зад него стои активна група. Сложени в самия сайт определено задържат вниманието на потребителя, а това е най-важното.

   Като цяло мога да кажя, че съм доволен от посещанията през facebook. Open Graph на този момент е страхотен помощник.

   Reply
  3. Ivo Iliev 10.07.2011 на 17:14

   Наистина OGP е нещо много готино, а и важно. Коментарите не са подходящи, може би, за всеки уеб сайт, но пък също са голям "помощник" в комуникацията и популяризирането на сайта във фейсбук 🙂
   Успех с проектите!

   Reply
 2. Hristo Ganchev 09.07.2011 на 22:49

  +1 за статията.

  бтв Twitter имаш ли?

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *