Как лесно да добавим работещ бутон за споделяне във Facebook

Бутонът “сподели” е най-старият социален бутон, който Facebook са пускали за уеб сайтове и все още има огромно значение, защото води органичен таргетиран трафик директно от facebook.com.

До скоро имаше официална документация за този бутон, но покрай новостите, свързани с Like бутонът, пичовете от Facebook решиха да разкарат тази документация и да я забутат в 10-та глуха за да намалят броят социални бутони и да лансират техния нов групов вариант “Like+Share”.

Интересното обаче беше, че в статистиките Facebook Insights остана графата “Organic Shares”, която се оказва все по-важна както за Facebook, така и за Google индексирането. За тези, които не знаят – чрез интегриране на Open Graph в сайта Ви Вие можете да получите достъп до неговите Facebook social статистики. Съответно там ще намерите данни за “органичните споделяния” – това са споделянията, които се случват, когато потребител на фейсбук paste-не някакъв url адрес в статус полето си и така сподели линк до страница от уеб сайт.

Органичните споделяния и SEO

Ако сте SEO специалист сигурно вече знаете, че всичко публично достъпно през Facebook Graph API (т.е., което не се нуждае от permission requests и access tokens) е видимо и индексируемо от Google. Органичните споделяния, направени от името на facebook страница са напълно видими за Google bot и се индексират безпроблемно. Същото важи и за споделянията от публично отворени стени на профили във facebook.

Достъпването става през Graph API, което пуска JSON записи в реално време (ако сте разработчик и искате да тествате извличането на graph api записи посетете този линк)

Не ми ли е достатъчен бутон “Харесва ми”?

Вероятно до скоро той беше достатъчен, но една, на пръв поглед, малка визуална промяна го направи по-трудно “видим” в цялостния facebook feed, за което ще обясня в следващите няколко реда:

Като цяло всички знаем, че идеята е да намерим и привлечем най-“влиятелните” facebook потребителите, сиреч, тези, които са най-активни – споделят, харесват, коментират и участват във facebook най-активно, отделяйки най-много време.

Тези супер-активни хора всъщност сърфират доста из интернет и намират доста уеб страници, в които кликват на бутон “Харесва ми”. Вижте как изглежда напоследък във feed-а един такъв активен потребител, след като е нахаресал повече от 1 страница:

Както сами виждате, Facebook показва само последното харесано нещо директно – останалите харесвания се показват в изскачащ модален прозорец, едва след като кликнете на определен за това линк!

Това означава, че когато някой хареса някоя наша страница, автоматично споделения в неговия профил линк може изобщо да не бъде видян от неговите приятели!

Това обаче не важи за органичното споделяне

Органичните споделяния и Facebook

Facebook скриха бутон “Сподели” надълбоко в документацията си, дори му промениха името, но не спряха до ден днешен да ъпдейтват и обогатяват функционалността му.

Днес можете да изберете име на бутона, дори индивидуален дизайн и начин на възпроизвеждането му. Ако имате Open Graph Protocol към страниците си става още по-елементарно да добавите бутона.

Най-готиното в случая е, че когато споделяте през този бутон Вие можете да изберете от чие име да го споделите и къде да се сподели – дали Ваше име, или от името на някоя Ваша фейсбук страница; дали в група, друг профил, Вашия профил или фен страница. Така органичните споделяния могат да придобият и SEO тежест, особено ако споделящия е авторитетна публична организация (да речем “силна” фен страница).

Как да добавя бутон “Сподели” в сайта си?

Вариантите за вида и формата на този бутон са адски много, но аз ще Ви дам код за най-разпространената му версия, който е нужно само директно да си Paste-нете в страниците на сайта за да сработи 🙂 Необходимо е преди това да имате Open Graph протокол към кода на сайта си.

Ето и кода:

<a name="fb_share" type="button">ИМЕ</a>
<script src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share" type="text/javascript"></script>

На мястото на “име” запишете името, което искате да носи бутона. Ако оставите мястото празно, бутонът ще си добави автоматично името “сподели” на съответния език.

Параметърът type има няколко разновидности:

  • link – само обикновен линк
  • icon_link – иконка с логото на Фейсбук + линк след нея
  • button – стандартен син бутон
  • button_count – синия бутон с брояч до него (ако имате сложен бутон “харесва ми” – броячът му ще съвпада с този на бутон “сподели”)
  • box_count – отново с брояч, но във ветикално разположение (над бутона)

Тази статия е разгледана общо 210 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

  1. Марина 23.01.2019 на 3:08

    Не мога да добавя бутон споделяне към групата си. Как да направя това нвай лесно

    Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *