Отговори на въпросите от семинара за маркетинг и реклама в социалните медии

Забавяме, но не забравяме 🙂 Както ви обещах – няма да остане въпрос от SocialMe Workshop #3, който сте ни задали, и на който да не получите отговор 🙂

Разбира се, на някой беше отговорено на място на самото обучение във Варна, но за някой не остана време, след като дискусионния панел продължи почти 2 часа след редовното време!

Благодаря ви за голямата активност и добрата оценка! Аз лично се радвам, че различни сфери на българския бизнес живо се интересуват от всички иновации и тенденции в дигиталните маркетинг и реклама. Това за мен означава, че всички вървим по правилния път, че всички знаем в какво трябва да инвестираме и как разумно и изгодно да си харчим парите – нещо, което в тежки икономически ситуации е много важно.

Дискусионният форум във Варна беше много динамичен и интересен за мен – коментирахме доста казуси от практиката.

Който го е пропуснал може да съжалява, но само до края на месеца 🙂
На 1-ви юли, 2011г. в гр.София, СТЦ “Интерпред”(зала “София”, бул. Драган Цанков 36) предстои SocialMe Workshop #4. Това събитие няма да ви го хваля, защото не е необходимо – случва се вече за четвърти път и в интернет може да намерите достатъчно положителни отзиви и информация за него.
Четвъртото издание на SocialMe Workshop е под надслов “THE SECRETS OF FACEBOOK”. Интересно, нали?

Малко се отклоних от темата, но… знаете си ме, че понякога пиша повече, отколкото е нужно 🙂

Ето отговорите на въпроси, на които нямаше време да отговорим на уоркшопа във Варна:

Защо в по-развитите страни онлайн кампаниите се правят основно в twitter, а при нас във facebook?

В по-развитите страни интернет обществото е по-развито, което включва по-напреднала е-търговия, дигитална комуникация и в т.ч. по-широка ползваемост на социалните мрежи.
С други думи в някой държави се правят кампании с основна насоченост twitter просто, защото това начинание си струва и инвестицията е оправдана. У нас интернет потребителите тепърва се учат да ползват и свикват с twitter, докато facebook вече се е наложил – затова тук е друго яче. Няма да крия, че в световен план facebook има по-добри позиции от twitter, но това не е основание “синята птичка” да бъде пренебрегната.

Не мислите ли, че постоянно променящата се политика на facebook и постоянните промени по функционалността на бутоните like, share както и постоянно променящата се структура на коментарите сами по себе си са предпоставка за неуспешни маркетинг кампании?

Не са чак толко често променящи се, но определено всяка промяна води до проблеми, защото коства пари и време. Със сигурност това не се отразява на маркетинговите кампании. Social модулите(плъгините) са просто инструментариум за web 2.0 в един сайт – те работят в помощ на маркетинга, но не са нещо, което може да му повлияе толкова сериозно, че да доведе до неуспех.
Неуспешните маркетингови кампании в социалните медии са тези, които не могат да предизвикат социална активност.

Според Вас има ли предпоставки за развитие на онлайн търговия във Facebook. Може ли една фен страница да води до директни продажби?

Да, имам поглед над такива страници, при които се случват директни продажби. Facebook сами признават, че платформата им е благоприятна за търговски отношения – доказателство са системата “facebook credits” и идеите за публикуване на търговски оферти в специализирана част от facebook.com.
Според мен бъдещите фен страници ще включват facebook приложения под формата на електронни магазини, продуктови каталози и топ продуктови линии. Така фен страниците ще имат една силна добавена стойност за бизнеса. По-проницателните търговци вече разполагат с такива приложения в техните фейсбук страници.

Фирмения блог дава ли ни предимство в социалните мрежи? Социалните мрежи известиха мястото на общуване, но дали те ще доведат до отмирането на блоговете?

Първо – според мен няма такова понятие като “фирмен” или “корпоративен” блог – всички блогове са лични, защото комуникацията в тях трябва да е лична. Никой не иска да говори с “фирми” в социалните канали – всеки има нужда да знае точно кой човек стои срещу него.
Второ – блогът, като социална медия има много сходства със социалните мрежи. Аз често съм го описвал като симбиоза между социална мрежа и информационен уеб сайт, т.е. като преходът към web 2.0. Не смятам, че блоговете ще отмрат, а по-скоро, че ще вложат в своята функционалност “парчета” от функциите, предлагани от социалните мрежи. Вижте новите блогове и ще се убедите в това – във всеки от тях има поне бутон “Харесва ми”, а да не говорим, че освен него блогърите включват и куп други бутони и функции от най-популярните социални канали.

Може ли и малко по-подробно разяснение за по-ясно разбиране на анализите на страниците. Каква информация ни дават и как можем да се възползваме от нея оптимално?

Разбира се, отделих специална част от лекцията си на SocialMe Workshop #3 във Варна, за да обясня всеки показател поотделно, а ако ще присъствате на SocialMe Workshop #4 – там отново ще разгледам показателите, а допълнително ще получите и много инструменти за анализ, статистики и конкретни резултати. Ако все още не сте научили – съоснователят на SocialBakers, г-н Вовс, ще е лектор на SocialMe Workshop #4 – той е приготвил интересни статистики и информация за България. Като цяло става дума за уникално събитие, тясно профилирано в сферата на рекламата и маркетинга в социалните медии.

Може ли фен страницата да се оптимизира по някакъв начин, така че да достигне до News Feed-a на повече фенове?

Много интересен и комплексен въпрос, на който няма еднозначен отговор, защото News Feed-а, и по-точно топ резултатите в него, се контролират изцяло от това доколко публикациите са интересни за социалния ви кръг.
Затова аз често се обръщам към работата с facebook приложения – те имат функцията да пишат на стената на потребителите вместо тях, както и други интересни възможности, които могат да предизвикат viral ефект и да привличат ефективно таргет аудитория.
Относно постовете на стената е добре да имате стратегия и политика за общуването в социалните мрежи – това се пренебрегва от много хора, защото на пръв поглед звучи като празни приказки (всеки си мисли, че знае как да общува с другите), но от опит ви съветвам, че това не е така. Първо помислете как да водите ПРАВИЛНА комуникация и след това как да я ОПТИМИЗИРАТЕ според реакциите.

Здравейте! Въпроса ми е: Какво мислите за това една компания да заложи изцяло на своята страница във Facebook и да я развие като свой корпоративен уеб сайт, електронен магазин, място за обратна връзка и прочее, без реално да има свой собствен сайт? И какви са плюсовете и минусите от подобен ход? Има ли примери в световен мащаб?

Никога не бих развивал нещо, над което нямам пълен контрол, каквото е фен страница във фейсбук. Във Facebook трябва да мислите кампанийно и циклично, а не дългосрочно, защото платформата е достатъчно динамична за да ви откаже. Facebook може да ползвате за кампания, промотираща вашия сайт, но в никакъв случай не може да е заместител.
На всичкото отгоре фен страниците не са нещо, на което трябва да се фокусираме основно – те са просто инструмент, който не е по-силен от един, обикновен на пръв поглед, бутон “Харесва ми”.


Тази статия е разгледана общо 5 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

  1. Стефан Русев 13.06.2011 на 13:44

    Иво,

    Много благодаря за отговора.
    Много е интересен отговора ти и много полезен.

    Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *