Оптимизация за търсачки(SEO) на Facebook коментарите и правомерните начини за опериране с информация от Facebook

Ако сте чели блога или други професионално-насочени сайтове сигурно знаете, че facebook коментарите сами по себе си са една много ефективна и лесна за комуникация платформа, която обаче, за голямо съжаление, е iframe базирана, т.е. – е недостъпна за търсачките.

Поне така беше доскоро 🙂 След последните ъпдейти на платформата си, Facebook развиха системата си за коментари и тя вече може да бъде напълно видима за търсещите машини.

По-надолу ще ви запозная с няколко неща:

 1. Как легално да оперирате с информация от Facebook, без да засегнете конфиденциалността и правата на потребителите-автори на тази информация. Какви са наказанията ако действате неправомерно и за какво трябва да внимавате.
 2. Как напълно правомерно да извличате Facebook коментарите като индексируем от търсачките текст, като същевременно не нарушавате правата на техните автори – facebook поребителите.
 3. Защо да изберете Facebook коментарите за своя сайт и дали само те са достатъчно средство за комуникация с аудиторията ви.

Легално опериране с информацията на потребителите на Facebook

Когато говорим за опериране с информация от платформата Facebook, трябва да имаме предвид два аспекта: технически и юридически.

Техническия аспект разглежда препоръчаните от Facebook начини за вземане, съхраняване, доставка и изтриване на информация от тяхната платформа.
Юридическите аспекти са свързани с правата на потребителите, които са автори на тази информация и отношенията между тях, Facebook и вашия сайт(вие) като трета страна.

Всеки път, когато някой Facebook потребител използва facebook приложение(application), в т.ч. и социалните плъгини (бутони “Харесва ми” и “Изпрати”, фейсбук коментари, facebook login и пр.), платформата записва времето в което са ползвани, както и технически данни като IP, държава и домейн, към който се отнасят. Така Facebook има ресурс за реакция срещу спама и наказанията са или рестрикции за домейна Ви, или бан на фейсбук потребителя, или изтриване на фейсбук приложението.

Именно затова трябва да бъдете много внимателни, когато използвате каквито и да е facebook приложения. На собствениците на WordPress-базирани сайтове ще кажа – внимавайте много с плъгините, свързани с facebook social модулите! Те могат умишлено или не да не са съобразени с Terms Of Services и Policies на Facebook и това да навреди на домейн името или на фейсбук акаунта ви!

По-долу цитирам част от информацията, засягаща оперирането с информация от Facebook:

Terms Of Service:
5.7. If you collect information from users, you will: obtain their consent, make it clear you (and not Facebook) are the one collecting their information, and post a privacy policy explaining what information you collect and how you will use it.

9.2.1. You will only request data you need to operate your application.

Policies:
2.2.You may cache data you receive through use of the Facebook API in order to improve your application’s user experience, but you should try to keep the data up to date. This permission does not give you any rights to such data.

2.12.You will delete all data you receive from us concerning a user if the user asks you to do so, and will provide an easily accessible mechanism for users to make such a request. We may require you to delete data you receive from the Facebook API if you violate our terms.

Правилните начини за извличане на Facebook коментарите

Да работиш с facebook приложения въобще не е шега работа. Трябва освен технически познания да имаш и солидни знания за всички права и отговорности, с които Facebook платформата те задължава. Колкото и да е добра на пръв поглед една разработка това не я прави легална според Terms & Policies на Facebook и именно заради това написах горните абзаци.

За да вляза в темата с facebook коментарите – преди последните им ъпдейти те нямаха функционалната възможност да предават потребителската информация в тях към трета страна. С други думи – доскоро facebook коментарите просто не можеха да се публикуват като индексируем текст в сайтовете.

С ъпдейта и развитието на Facebook Graph API, Facebook коментарите за всяка страница от всеки сайт генерираха специален Feed, в който излизаха като специфичен синтаксис (JSON), който може да бъде обработен и предаден към съответните места в сайта. По-долу ще намерите скрипт, който прави всичко това 🙂

Оптимизация на сайт (SEO) чрез Facebook коментарите

Каквото и да ви лъжат, че чрез коментарите едва ли не сайта ви ще стане адски оптимизиран и SEO friendly – не им вярвайте. Силата на коментарите са, че някой от тях са тематично обвързани със съдържанието на страницата и сайта, в който са. Също така те са начин за “освежаване” на съдържанието по страниците на сайта, но не са някаква уникална сила, която да ви изстреля в Google – те са просто една малка част от многото в SEO процеса.

По-долу ще ви покажа PHP разработка, с която да публикувате facebook коментарите като видим от търсачките текст.

Предимствата на разработката са, че:

 • Може да се приложи универсално и е напълно правомерна от гл.т. Terms & Policies на Facebook
 • Можете да “облечете” коментарите в какъвто дизайн желаете
 • Можете визуално да покажете facebook коментарите като част от сайт-коментарите ви

Недостатъците са, че извлечените чрез този скрипт коментари няма бутоните “Харесва ми” и “Отговор”, защото Facebook не позволява подобна интеграция за момента. С други думи, когато сложите в сайта си този скрипт ще трябва да оставите заедно с него плъгина за коментари на Facebook.

Скрипта е PHP базиран и транслира JSON Feed-а на Facebook коментарите, който взимаме чрез заявка към Facebook Graph API.

Ето и финалния вид на скрипта:

<?php
$purl = 'URL АДРЕС';
$request_url ="https://graph.facebook.com/comments/?ids=" . $purl;
$json_string = file_get_contents($request_url);

$fb_response = json_decode($json_string, true);
foreach ($fb_response as $key => $val1) {
 foreach ($val1 as $key => $val2) {
 foreach ($val2 as $key => $val) {

 echo "<a href=\"http://www.facebook.com/profile.php?id=".$val["from"]["id"]."\" target=\"_blank\"><img width=\"80\" height=\"80\" src=\"http://graph.facebook.com/".$val["from"]["id"]."/picture\" /></a><p>".$val["message"]."</p><small>Facebook коментар на <a href=\"http://www.facebook.com/profile.php?id=".$val["from"]["id"]."\" target=\"_blank\">".$val["from"]["name"]."</a> от дата: ".$val["created_time"].". Харесвания: ".$val["likes"]."</small>";

 if(isset($val["comments"])) {
 $val5 = $val["comments"]["data"]; {
 for($i=0;$i<count($val5);$i++) {
 $val6 = $val5[$i];
 echo "<a href=\"http://www.facebook.com/profile.php?id=".$val6["from"]["id"]."\" target=\"_blank\"><img width=\"80\" height=\"80\" src=\"http://graph.facebook.com/".$val6["from"]["id"]."/picture\" /></a><p>".$val6["message"]."</p><small>Facebook коментар на <a href=\"http://www.facebook.com/profile.php?id=".$val6["from"]["id"]."\" target=\"_blank\">".$val6["from"]["name"]."</a> от дата: ".$val6["created_time"].". Харесвания: ".$val6["likes"]."</small>";   
 }

 }
 } //if за val4

 }
 }
}

?>

Най-общо скриптът се състои от три части:
1. Заявка към Graph API
2. Извикване и форматиране на facebook коментарите
3. Извикване и форматиране на facebook отговорите към коментарите (ако има такива)

Заявка към Graph API:

$purl = 'URL АДРЕС';
$request_url ="https://graph.facebook.com/comments/?ids=" . $purl;
$json_string = file_get_contents($request_url);

$fb_response = json_decode($json_string, true);

Заменете надписът URL АДРЕС с URL до страница, където има интегрирани и работещи facebook коментари.

След това имаме следните променливи:
За Facebook коментарите:
$val[“from”][“id”] – ID на facebook потребителя, който е коментирал
$val[“message”] – самият facebook коментар
$val[“from”][“name”] – име на facebook потребителя, оставил коментара
$val[“created_time”] – дата на публикуване на facebook коментара
$val[“likes”] – брой (число) харесвания на коментара

За отговорите към Facebook коментарите:
$val6[“from”][“id”] – ID на facebook потребителя, който е коментирал
$val6[“message”] – самият facebook коментар
$val6[“from”][“name”] – име на facebook потребителя, оставил коментара
$val6[“created_time”] – дата на публикуване на facebook коментара
$val6[“likes”] – брой (число) харесвания на коментара

Тези променливи може да извиквате където поискате с цел да си направите свой собствен дизайн и интерфейс на извлечените фейсбук коментари.

Вече може да добавите необходимите SEO атрибути в кода на коментарите. В рамките на седмица този блог използваше тази интеграция и вече не малка част facebook коментарите сами по себе си са индексирани в Google.

Същевременно всеки потребител, оставил коментар тук може да го изтрие по всяко време и да е сигурен, че неговите авторски данни не са неправомерно записани в моя база данни без негово знание и разрешение.

Надявам се тази разработка да е от полза на колегите, занимаващи се със SEO.

Facebook коментарите – манна небесна, ама … не съвсем

Социалния модул за коментари чрез фейсбук е много бърз и viral инструмент.

Когато коментирате чрез тях в някой сайт, това което коментирате може да се публикува и на фейсбук стената ви да е видимо за всички ваши приятели. Съответно тези от приятелите ви, които искат да отговорят на коментара ви могат да го направят и през фейсбук стената, и през сайта, където сте коментирал(а). Техните отоговори отново са видими и на двете места. Така се завърта една спирала на бърза и лесна социална комуникация и коментарите наистина стават стабилна виртуална платформа за дискусии.

Все пак те са много задължаващи, защото за да ги ползвате трябва да имате или фейсбук профил(регистрация), или регистрация в няколко не особено популярни интернет провайдъра като Yahoo или AOL. Това ограничава посетителите ви, понякога доста значително.

От друга страна интеграцията на фейсбук коментарите си е сложна работа. Често могат да не сработят заради конфликт на javascript-ове в сайта или други социални модули от фейсбук. Понякога тяхната администраторска част може да не работи, защото и тя изисква специфични промени по кода, а като добавим и скриптовете за извличането им като индексируем текст – става скъпа инвестиция.

Бих казал, че фейсбук коментарите си струват, и то адски много – голям генератор на таргетиран трафик са и усилията по интеграцията им са оправдани от тази гледна точка. Препоръчвам всеки уважаващ себе си сайт, особено медийните, възможно най-скоро да интегрират тези коментари в страниците си.

Все пак разчитайте освен на фейсбук коментарите и на друга, on-site платформа за коментиране – така ще дадете възможност да се включат в дискусията и хора, които нямат фейсбук профили (колкото и малко да са те вече).

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (31)

 1. А да питам, това само за WordPress ли става..? не може ли да се пригоди някак си и на е107 примерно?

  Отговор
  1. Да, би могло да се ползва подобен скрипт за други платформи

   Отговор
 2. Pingback: Рекламни трикове във Facebook (ама наистина) #3 / Блог на Иво Илиев

 3. Pingback: Блог на Иво Илиев | SEO на Facebook Коментарите? Вече е възможно!

 4. Pingback: Блог на Иво Илиев | Извличане и индивидуален дизайн на facebook comments за WordPress с JQuery

 5. Ако някой е коментирал чрез този FB plugin, къде можеш да го видиш това в сайта си? Или изобщо как можеш да следиш, когато има коментар в сайта?

  Отговор
  1. веднага във фейсбук ти се праща известие. Имаш специален администраторски панел вътре във фейсбук, от който контролираш коментарите. На SocialME Workshop ще обърнем внимание на това 🙂

   Отговор
  1. Решението е просто:

   $val5 = $val["comments"]["data"];

   вместо:

   foreach ($val["comments"] as $val5) {

   и фантомите изчезват… хайде да си пия уискито, че ми пресъхна гърлото.

   Ако имате и други проблеми, обаждайте се.

   Отговор
  2. Благодаря ти! Имам да черпя едно уиски 🙂 сега ще пробвам решението, което си писал 🙂

   Отговор
 6. Гледам кода, публикуван на тази страница. Дали сте питали авторите за позволение, когато сте го добавили?

  Интеграцията на фейсбук коментарите ми харесва. Предполагам използвате първия работещ плъгин за импорт на коментари от фейсбук – Facebook Comments to WordPress (http://wordpress.org/extend/plugins/facebook-import-comments).

  И една препоръка – помолете някой, който е специалист темата да прегледа текста на публикацията. Има доста неверни и противоречиви неща. С тези болдове и фрагментирани изрази прилича на евтин сео-шитак.

  Макар и малко парче код, демонстрира доста ниска програмистка култура. Във ФМИ за подобен код пишат висока оценка – 2 – "Наесен колега!"

  Отговор
  1. Чуствам се засегнат. Когато майка е избирала име, изобщо не и е хрумнало да използва женско такова. Очевидно не подхождало на обекта между краката ми. Хълк Завоевателя – да. Може би при вас е другояче?

   Погледнете резултатите на тази страница и ще забележите очевидния бъг в начина по който rend-вате коментарите. Във всеки клон виси по един фантомен коментар.

   Отговор
 7. Мисля, че няма да е зле и ти да направиш един WordPress плъгин 🙂

  Отговор
  1. Мислех си го, но е голяма занимавка – трябва да ъпдейтвам и от за две API-та – Facebook и WordPress, а освен друго трябва и да осъществявам съпорт.

   Отговор
  2. Занимавка но си струва, е поне според мен, но нали аз няма да го правя :)! Мисля, че доста дивиденти могат да се осъществят от добре направен WP плъгин.

   Отговор
  3. С мен се свързаха двама от разработчиците на най-популярния и най-читав плъгин за интеграция на фейсбук коментари в WP, което много приятно ме изненада. Вероятно ще си партнираме в новия им ъпдейт. Радва ме фактът, че чужденци са открили блога ми в Google 🙂 неведоми са пътищата интернетски :))

   Отговор
  4. 🙂 Виждаш ли! А кой е най-популярния и най-читав плъгин за WP? Да знам към кой да се ориентирам, след като и ти може да имаш евентуално участие в него?

   Отговор
  5. Този: http://we8u.com/facebook-comments/ – поне за момента не съм намерил някой по-читав и по-универсален за интеграция. Има още доста какво да се желае, но се надявам скоро време ъпдейтите да го допълнят 🙂

   Отговор
  6. Само забележи трафика към сайта им и се сещай какви дивиденти може да натрупаш с този трафик, мисля че идеите за монетизация не са ти чужди. Имаш нужните знания, но ти си знаеш най-добре! 🙂

   Отговор
  7. Разбира се, екипът им е много стабилен и са големи професионалисти – можем да си бъдем взаимно полезни. Все пак доста по-големи facebook приложения сме правили, та едни коментари ли няма :))

   Отговор
 8. Е, жалко. Дано не съм те засегнал. Оценявам публикацията ти положително 😉

  Отговор
 9. Чета тази статия и си спомям за”майсторите” – строители. Идват в къщата ти и почват да се тюхкат “леле, какво е направил този”, “много е сложно”, …. и така нататък. Накрая като ги заритам и плачат “Ох, ама ти не знаеш при комшията ти колко по-криво стана”.

  Отговор
 10. Pingback: Блог на Иво Илиев | Извличане и индивидуален дизайн на facebook comments за WordPress с JQuery

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS