Facebook бутоните “Харесва ми”, “Сподели” и “Изпрати” и тяхното приложение

Бутон “Харесва ми” е най-бърз за използване. Той се отнася за конкретен интернет адрес (URL), т.е. за един URL може да има само един бутон “Харесва ми”. Facebook взима всички “харесвания” за URL-а и прави статистики на база домейна на сайта. Може да поискате достъп до тези статистики, но за да го направите Facebook ще изиска да се оторизирате като администратор на сайта, като поставите конкретен метатаг в неговите страници.

Бутон “Сподели” е най-старото социално решение за сайтове, което Facebook предлага. На база на този бутон по-късно бяха създадени “Харесва ми” и “Изпрати”. Сподели действа като “Харесва ми”, с тази разлика, че изисква допълнително да потвърдите споделянето на URL-а. Отново и тук за един URL може да има само един единствен бутон “Сподели”. Отново споделянията влизат като статистики в базата данни на Facebook и стават част от статистически данни за домейните. Днес Facebook наричат бутон “Сподели” с условното име “Request dialog” и дават възможност да изберете индивидуален дизайн и име на бутона. Съответно бутона отваря два типа прозорци: “Сподели на приятели” (списък с приятели, на които да споделите URL-а) и “Сподели на стената си” (споделяте линка на своята фейсбук стена)

Бутон “Изпрати” е най-новия бутон, чрез който може да изпишете имената или е-мейлите на свои приятели и да им изпратите съобщение през системата на Facebook. Отскоро Facebook предлагат код, с който добавяте едновременно двата бутона, “Харесва ми” и “Изпрати”, като едно цяло.

Разлики и прилики между бутоните “Харесва ми” и “Сподели”

Независимо дали натискате “Харесва ми” или “Сподели” – и в двата случая се брои за споделяне и затова стандартните версии на двата бутона имат общ брояч на споделянията. Въпреки това статистиките на Facebook разграничават “харесвания” от “споделяния”.

“Харесванията” са просто споделяне на линк (URL) от даден сайт, без да включите свой коментар към него. “Споделянията” са с включен ваш коментар към линка, който споделяте. Важно е да сте наясно с това, за да разберете кое е наистина ценното за популяризирането на сайта ви във Facebook!

“Споделянията” следва да са по-важната ви цел, защото когато някой даде лично мнение към линк от сайта Ви се предполага, че това мнение ще предизвика социална реакция на неговите приятели. По-голямата реакция качва по-нагоре споделеното съдържание в техните feed-ове (новини) и съдържанието става по-видимо и по-ефективно започва да се разпространява. Всичко това ви носи таргетиран Facebook трафик.

След като уточнихме какво значи “харесване” и какво е “споделяне” сигурно вече си мислите, че бутон “Сподели” е по-доброто решение от бутон “Харесва ми”.
Всъщност не е така!

Facebook добавиха част от функционалността на “Сподели” в “Харесва ми” и вече, когато някой кликне на “Харесва ми” може да коментира харесаното. Ако го коментира – това се брои за “споделяне”, ако само го хареса – брои се за “харесване”.

Сигурно съвсем ви обърках в избора дали да сложите “Сподели” или “Харесва ми”? Е, ето ви конкретен отговор какво да изберете

 • Изберете бутон “Сподели” ако искате вашето съдържание да бъде разпространявано само от ангажирани с него хора. Най-важната причина да изберете сподели е това, че може да промените дизайна му с какъвто си искате. Друга основна причина е ако искате “Сподели” да играе ролята на прозорец тип “Покани приятели”.
 • Изберете бутон “Харесва ми” ако искате да улесните хората в тяхното споделяне без да ги задължавате да коментират. “Харесва ми” е бърз и интуитивен за ползване бутон, но според ToS на Facebook e е абсолютно забранено да го прикривате, модифицирате или променяте по какъвто и да е начин. С други думи – винаги ползвате този бутон в оригиналния му вид, с оригиналния му дизайн.

Как се променят нещата с новия бутон “Изпрати”?

Бутон “Изпрати” не е нищо ново – тази функция отдавна присъства в бутон “Сподели”. Проблемът на Facebook беше в това, че когато пуснаха “Харесва ми” той направи истински фурор с интерфейса и начина си на интегриране, поради което екипът на социалната мрежа реши да насочи усилия главно върху развитието му.

“Изпрати” води в сайта ви тясно таргетиран трафик. Ако аз вляза в един електронен магазин и видя телевизор, който 3-ма мои приятели търсят да си закупят, бутон “Сподели” ще ми даде възможност бързо и лесно да им съобщя за електронния магазин и офертата там. Така вашите посетители канят потенциални ваши клиенти във вашия сайт. При всички положения това е нещо наистина страхотно!

В момента разширената версия на “Харесва ми” + “Изпрати”, която се предлага от Facebook тук покрива напълно възможностите на сайта да трупа “споделяния”, “харесвания” и тясно таргетиран трафик. Моята препоръка е да опитате с използването на този вариант.

Как да използваме трите бутона за ефективната ни реклама във Facebook?

Важното е да отделите време за експериментиране и последващ анализ на база статистиките на Facebook . Ако забележите, че споделянията носят по-голям трафик и повече клиенти – наблегнете на тях, чрез поставяне на бутон “Сподели” с индивидуален дизайн, на по-видимо място. Ако чрез “харесвания” постигате по-голямо популяризиране на своето съдържание – поставете бутон “Харесва ми” + “Изпрати” в началото и в края на всяка страница от сайта си, за да има лесен достъп до него.

Не отдавна писах за някой рекламни трикове във Facebook (част първа и част втора) – както сигурно се досещате те не са универсално приложими. Социалните бутони на Facebook зависят изключително от много фактори като тематика на сайта, интерфейс на страниците му, съдържание, до което бутоните са разположени и пр., и пр. Затова простото наблъскване на сайта с бутони където ни падне не го прави особено социален 🙂 , а напротив – може да затрудни посетителите.

В тази връзка, ако забележите тук, в този блог, бутон “Харесва ми” е най-горе, а най-долу са бутон “Сподели” и “Изпрати”. Това, което имам като изводи от статистиките доказва, че поставянето на бутони за “споделяне” след съдържанието на страницата ги прави по-ефективни и в това има логика – човек първо трябва да прочете нещо, да се вдъхнови от някое изречение и чак след това да сподели цитат или мнение за прочетеното.

Споменавал съм го и преди – в момента статистиките на блога ми показват с 20% по-силен трафик от Facebook спрямо Google, след интегрирането на facebook бутони и коментари към всяка публикация. За мен и за вас няма особено значение откъде идва аудиторията, стига тя да е таргетирана. И Facebook, и Google осигуряват такава – възползвайте се преди другите!

Още публикации на тема facebook реклама ще откриете тук

Борбата със спама

Неотдавна Facebook започна да предприема сурови наказания срещу спама на база домейни, точно както е и при Google.

Ако даден домейн използва неправомерно социални разработки на Facebook, социалната мрежа го “награждава” с ban и всички страници от този сайт имат забрана за ползване на facebook модулите и разработките. Това е най-суровия шамар, който може да получите за неправомерни действия и най-лошото – наказанието за домейните е безсрочно и по усмотрение на Facebook.

Моят съвет е да внимавате ако сте решили да ползвате т.нар. “анти-спам филтри” (тук е групата за оплаквания от подобни спам и скам фейсбук страници) и подобни хитринки за набиране на фенове във фен страниците си – това може да ви донесе сериозни и дългосрочни проблеми, които ще ви попречат да рекламирате бизнеса си във Facebook!

Наскоро, почти по едни и също време с анонсирането на бутон “Изпрати”, от Facebook направиха антиспам защита на бутон “Харесва ми”. Ако “харесванията” от този бутон стана много и за кратки интервали от време, бутонът бива автоматично трансформиран в защитен от спам такъв, в който след като “харесате” страницата се изисква двойно да потвърдите това ваше действие (усещате ли как лъжливите “анти-спам филтри” стават неработещ механизъм за скам ? 🙂 )

Допълнително се появи бутон “Spam” на стените на всяка facebook страница и в менютата на всеки от коментарите във Facebook.
Реших да тествам ефективността и бързината на ban-ването на домейни и ви уверявам, че всичко е доста автоматизирано, бързо и сурово като наказание.

Затова – бъдете разумни и не подвеждайте потенциалните си клиенти в социалните мрежи!


Тази статия е разгледана общо 30 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Калоян Боянин 25.10.2011 на 10:20

  http://boqnin.net46.net/forum/index.php
  Как мога да го направя и може ли изобщо да ми излиза списък на имена а не картинки и то само ако кликна на другите бройки. Понеже много ми се разтегля лентата и не ми харесва.

  Reply
 2. Иво Илиев 03.05.2011 на 14:12

  всеки бутон с неговите предимства и недостатъци 😀 поне има разнообразие

  Reply
 3. Boris Loukanov 28.04.2011 на 9:57

  Появиха се 2-3 плъгина за WP facebook send, но нещо не ви се визуализира бутона…пробвах и друг плъгин, който дава и like I send. При него Like бутона е ОК, но Send бутона не работи, въпреки, че се визуализира…

  Reply
  1. Ivo Iliev 28.04.2011 на 10:55

   проблема при теб е в Open Graph API-то, но трябва да се наканя да видя къде точно. Почти напълно съм сигурен, че някой плъгин прави конфликт с javascript-а на Facebook.

   Reply
  2. Boris Loukanov 28.04.2011 на 10:58

   Но пък някои ФБ плъгини си работят безпроблемно…

   Reply
  3. Ivo Iliev 28.04.2011 на 11:00

   нормално е. Просто от Facebook изискват определена структура на кода, когато се слагат няколко социални плъгина едновременно. Голяма част от тези изисквания се дължат на все още недооправени бъгове разбира се 😀

   Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *