За да успея във Facebook ми трябват четири фена в моята фирмена страница

Нека ви разкажа една приказна история, която не е базирана на статистики, спам и измами, а на опита. Нека я наречем „Теорията за успехa на групата“, макар, че може да бъде кръстена и  „Теорията за неуспехa на тъплата“.

Ако имам фирмена facebook страница и искам моят бизнес да спечели от нея, то имам нужда само от четири фена за да се случи това:

Първият е мой лоялен клиент. Чувствам го близък и мнението му за мен и бизнеса ми е значимо. Той с удоволствие е част от Facebook представянето ми и го подкрепя. Благодаря му за доверието в своята Facebook страница. Надявам се чрез Facebook да намеря повече лоялни клиенти и приятели, какъвто е той. Това е една от целите, които осмислят моето присъствие в социалните мрежи.

Вторият е непознат, който не е доволен от моя бранд. Недоволен клиент, който не познавам що за човек е – трябва да избера дали това да ме притесни, ядоса или мотивира. Решавам да му обърна повече внимание, да потърсим заедно решение на проблема. Успяваме рамо до рамо да намерим решението! Страхотно е, че социалните мрежи ми дават възможност за това. Ако не беше Facebook вероятно никога нямаше да разбера, че този човек ми е ядосан. Вероятно никога нямаше да знам на колко свои приятели той е споделил разочарованието си от мен и моята фирма. Сигурно щяха да се обединят срещу мен и щях да усетя негативите на този техен акт.. но щеше да е много късно. Добре е, че съм навреме в социалните мрежи, добре е, че спечелих още един лоялен приятел в лицето на досегашния си недоволен клиент!

Третият е мой конкурент. Пише от чуждо име, говори глупости. Не прави нищо друго освен да пречи и да разваля добрата атмосфера. Лоялните ми клиенти и приятели го атакуват – разобличават го и му казват да си ходи. Не съм ги молил да ми правят тази услуга, но те се чувстват задължени към мен. И аз чувствам същото към тях. Социалните мрежи ни сближиха, накараха ни да си имаме доверие, да преодолеем границата клиент-продавач и да изкачим едно стъпало по-нагоре. Лоялните ми клиенти накараха конкурента ми да си тръгне от facebook страницата ми. Засрамиха го, показвайки, че неговите номера не минават. Радвам се, че успях да спечеля доверието на своите клиенти – това ми помага срещу нелепите удари на конкуренцията.

Четвъртият е напълно непознат. Попаднал е от чисто човешко любопитство в моята фирмена фейсбук страница. Няма мнение нито за мен, нито за фирмата ми. Мнителен е, което е нормално – трудно се доверява. Първото впечатление е най-важно, затова му изпращам една своя мостра с предложение да я тества и да сподели на стената на страницата какво мисли. Той е трогнат от жеста и ми благодари сърдечно. Никой не е правил такова нещо за него, а на мен това не ми струва нищо. По ценен и важен за мен е неговия коментар. Затова съм тук, в социалната мрежа, за да разбера дали моят продукт се харесва. Не ми пука колко харесвания има фен страницата ми! Не ми пука колко човека имам в нея! Пука ми за това дали харесват нещата, с които си изкарвам хляба! За това съм тук!

Когато съм в социалните мрежи аз трябва да съм този, който знае как да решава проблеми в своята професионална област. Нито повече, нито по-малко. Ако хората знаят, че в социалната мрежа, която ползват, има човек, който да им реши проблема, те ще се обърнат към него. И никоя игра, томбола или спам-кампания няма да промени това.

Моята цел е да накарам хората да говорят за мен! Моята задача е да ги слушам!
Няма нужда да са много – тъплата трудно може да бъде изслушана. Няма нужда да ги подкупвам с някакви награди. Не се интересувам от техния пол, възраст, семеен статус, образование, месечен доход. Интересуват ме техните интереси. Интересува ме тяхното мнение. Всичко останало са просто цифри.


Тази статия е разгледана общо 61 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Maya Ognyanova 08.02.2012 на 11:46

  Поумняваш, помърдяваш.

  Reply
 2. Йордан Димитров 10.06.2011 на 13:39

  Дай,боже повече хора да мислят като теб.Пожелавам ти много успехи!

  Reply
  1. Ivo Iliev 10.06.2011 на 13:40

   Сърдечно благодаря!

   Reply
 3. Pingback: Блог на Иво Илиев | Моите четири „стени“ в социалната мрежа

 4. Veronika Peycheva 09.04.2011 на 13:38

  много хубаво казано! :)))

  Reply
 5. Radomir Rusev 03.04.2011 на 6:44

  Много добре написано!

  Reply
 6. Любомира Любенова 30.03.2011 на 0:11

  Страхотно – практично и полезно! Никога не см харесвала идеята „бройки – бройки – бройки“. Благодаря!

  Reply
 7. Социална мрежа Elada.info 29.03.2011 на 20:23

  Единствено за конкурента в статията не е поставена ясна цел, и това ме навежда на мисълта, че на него не би трябвало да се придава толкова голяма важност – той и без друго сам ще открие информацията, която търси. Не смятам, че той непременно трябва да бъде враг и злосторник, а опита ми показва, че ако подходим към него колегиално, може дори да се окаже полезен.
  Добра статия, браво 😉

  Reply
 8. Социална мрежа Elada.info 29.03.2011 на 20:19

  Много ми хареса метафората с четирите фена и типизирането, което смятам за доста коректно. А подхода към четиримата е много полезен пример. Също би било интересно на кого трябва да се обърне най-голямо внимание и в този ред на мисли смятам, че конкурента трябва да бъде на последно място. Единствено за него в статия

  Reply
 9. Атанас Мишев 28.03.2011 на 11:37

  Даваш акцент на човешкото, което трудно се среща в наши дни. Повече се цени количеството, а не качеството..

  Reply
 10. Ivo Iliev 28.03.2011 на 11:29

  Сърдечно благодаря! Надявам се повече хора да преосмислят стратегията си за маркетинг в социалните мрежи – това ще направи тези места в Интернет по-полезни и приятни 🙂

  Reply
 11. Denislav Georgiev 28.03.2011 на 7:28

  Имаш една бира от мен като се видим 🙂

  Reply
 12. Ivan Ivantschev 28.03.2011 на 6:58

  Харесва ми 🙂 Но защо нямаш бутон LIKE под самата новина, а само в анонса..доста се измъчих да го открия.

  Reply
 13. Boris Popshterev 28.03.2011 на 6:37

  Кратичко и хубаво. Посланието, че задачата ни е да слушаме хората, независимо дали тяхното мнение ни харесва или не, независимо дали ни ласкаят или критикуват е много ценно. В тази връзка аз не бих изгонил "Третият" – конкурента, по добре да е под око, да знам, какви ги говори и върши. От друга страна може пък и да каже нещо ценно, което да даде идея или да е полезно за бизнеса.

  Reply
 14. Христо Блажев 28.03.2011 на 5:52

  Точно това казва и Анди Сърновиц в "Маркетинг от уста на уста", но с далеееч повече думи. Чудесно написано, поздравления.

  Reply
 15. Plamen Petrov 28.03.2011 на 5:51

  Много полезно четиво, Иво! За кой ли пореден път – поздравления! 🙂

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *