За да успея във Facebook ми трябват четири фена в моята фирмена страница

Нека ви разкажа една приказна история, която не е базирана на статистики, спам и измами, а на опита. Нека я наречем “Теорията за успехa на групата”, макар, че може да бъде кръстена и  “Теорията за неуспехa на тъплата”.

Ако имам фирмена facebook страница и искам моят бизнес да спечели от нея, то имам нужда само от четири фена за да се случи това:

Първият е мой лоялен клиент. Чувствам го близък и мнението му за мен и бизнеса ми е значимо. Той с удоволствие е част от Facebook представянето ми и го подкрепя. Благодаря му за доверието в своята Facebook страница. Надявам се чрез Facebook да намеря повече лоялни клиенти и приятели, какъвто е той. Това е една от целите, които осмислят моето присъствие в социалните мрежи.

Вторият е непознат, който не е доволен от моя бранд. Недоволен клиент, който не познавам що за човек е – трябва да избера дали това да ме притесни, ядоса или мотивира. Решавам да му обърна повече внимание, да потърсим заедно решение на проблема. Успяваме рамо до рамо да намерим решението! Страхотно е, че социалните мрежи ми дават възможност за това. Ако не беше Facebook вероятно никога нямаше да разбера, че този човек ми е ядосан. Вероятно никога нямаше да знам на колко свои приятели той е споделил разочарованието си от мен и моята фирма. Сигурно щяха да се обединят срещу мен и щях да усетя негативите на този техен акт.. но щеше да е много късно. Добре е, че съм навреме в социалните мрежи, добре е, че спечелих още един лоялен приятел в лицето на досегашния си недоволен клиент!

Третият е мой конкурент. Пише от чуждо име, говори глупости. Не прави нищо друго освен да пречи и да разваля добрата атмосфера. Лоялните ми клиенти и приятели го атакуват – разобличават го и му казват да си ходи. Не съм ги молил да ми правят тази услуга, но те се чувстват задължени към мен. И аз чувствам същото към тях. Социалните мрежи ни сближиха, накараха ни да си имаме доверие, да преодолеем границата клиент-продавач и да изкачим едно стъпало по-нагоре. Лоялните ми клиенти накараха конкурента ми да си тръгне от facebook страницата ми. Засрамиха го, показвайки, че неговите номера не минават. Радвам се, че успях да спечеля доверието на своите клиенти – това ми помага срещу нелепите удари на конкуренцията.

Четвъртият е напълно непознат. Попаднал е от чисто човешко любопитство в моята фирмена фейсбук страница. Няма мнение нито за мен, нито за фирмата ми. Мнителен е, което е нормално – трудно се доверява. Първото впечатление е най-важно, затова му изпращам една своя мостра с предложение да я тества и да сподели на стената на страницата какво мисли. Той е трогнат от жеста и ми благодари сърдечно. Никой не е правил такова нещо за него, а на мен това не ми струва нищо. По ценен и важен за мен е неговия коментар. Затова съм тук, в социалната мрежа, за да разбера дали моят продукт се харесва. Не ми пука колко харесвания има фен страницата ми! Не ми пука колко човека имам в нея! Пука ми за това дали харесват нещата, с които си изкарвам хляба! За това съм тук!

Когато съм в социалните мрежи аз трябва да съм този, който знае как да решава проблеми в своята професионална област. Нито повече, нито по-малко. Ако хората знаят, че в социалната мрежа, която ползват, има човек, който да им реши проблема, те ще се обърнат към него. И никоя игра, томбола или спам-кампания няма да промени това.

Моята цел е да накарам хората да говорят за мен! Моята задача е да ги слушам!
Няма нужда да са много – тъплата трудно може да бъде изслушана. Няма нужда да ги подкупвам с някакви награди. Не се интересувам от техния пол, възраст, семеен статус, образование, месечен доход. Интересуват ме техните интереси. Интересува ме тяхното мнение. Всичко останало са просто цифри.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (24)

 1. Поумняваш, помърдяваш.

  Отговор
 2. Дай,боже повече хора да мислят като теб.Пожелавам ти много успехи!

  Отговор
 3. Pingback: Блог на Иво Илиев | Моите четири „стени“ в социалната мрежа

 4. много хубаво казано! :)))

  Отговор
 5. Много добре написано!

  Отговор
 6. Страхотно – практично и полезно! Никога не см харесвала идеята “бройки – бройки – бройки”. Благодаря!

  Отговор
 7. Единствено за конкурента в статията не е поставена ясна цел, и това ме навежда на мисълта, че на него не би трябвало да се придава толкова голяма важност – той и без друго сам ще открие информацията, която търси. Не смятам, че той непременно трябва да бъде враг и злосторник, а опита ми показва, че ако подходим към него колегиално, може дори да се окаже полезен.
  Добра статия, браво 😉

  Отговор
 8. Много ми хареса метафората с четирите фена и типизирането, което смятам за доста коректно. А подхода към четиримата е много полезен пример. Също би било интересно на кого трябва да се обърне най-голямо внимание и в този ред на мисли смятам, че конкурента трябва да бъде на последно място. Единствено за него в статия

  Отговор
 9. Даваш акцент на човешкото, което трудно се среща в наши дни. Повече се цени количеството, а не качеството..

  Отговор
 10. Сърдечно благодаря! Надявам се повече хора да преосмислят стратегията си за маркетинг в социалните мрежи – това ще направи тези места в Интернет по-полезни и приятни 🙂

  Отговор
 11. Харесва ми 🙂 Но защо нямаш бутон LIKE под самата новина, а само в анонса..доста се измъчих да го открия.

  Отговор
 12. Кратичко и хубаво. Посланието, че задачата ни е да слушаме хората, независимо дали тяхното мнение ни харесва или не, независимо дали ни ласкаят или критикуват е много ценно. В тази връзка аз не бих изгонил "Третият" – конкурента, по добре да е под око, да знам, какви ги говори и върши. От друга страна може пък и да каже нещо ценно, което да даде идея или да е полезно за бизнеса.

  Отговор
 13. Точно това казва и Анди Сърновиц в "Маркетинг от уста на уста", но с далеееч повече думи. Чудесно написано, поздравления.

  Отговор
 14. Много полезно четиво, Иво! За кой ли пореден път – поздравления! 🙂

  Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS